Verslininkus nervina durpių dulkės

Verslininkus nervina durpių dulkės

Nemuno gatvėje įsikūrusius verslininkus ir netoliese gyvenančius miestiečius vargina iš krovinių terminalo sklindančios kraunamų durpių dulkės. Tačiau daugelį metų jas kraunančių verslininkų teigimu, pirmą kartą kilo toks didelis sujudimas, tad jau imtasi priemonių stabdyti nudulkėjimą link kaimynų.

Pirmieji apie dulkių problemą prabilo prie pat durpes kraunančios UAB "Kamineros" krovinių terminalo esančiame Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono pastate įsikūrę verslininkai. Esą dulkių tiek daug, jog atvėrus langą jos padengia visus paviršius - nuo palangių iki grindų. Analogiškų skundų turi ir gyventojai.

Problema sprendžiasi?

Netoliese esančios individualių namų savininkų bendruomenės "Smeltė" pirmininkas Liudas Toliušis "Vakarų ekspresui" pasakojo, jog gyvenantis Kintų gatvėje, kiek tolėliau nuo krovos kompanijų, atskriejančių dulkių nemato ir nejaučia, tačiau yra girdėjęs atsiliepimų iš Marių ir Žūklės gatvių gyventojų, kad sukilus vakarų vėjui jie pajunta uostininkų veiklą.

"Skundžiasi, kad užeina tokios rudos dulkės ant langų ir mašinų. Sako, kad nelengva jas nuplauti", - tvirtino L. Toliušis. Tačiau paklaustas, ar kas skundėsi sveikatos pablogėjimu ar kitais negerumais, pirmininkas to negalėjo patvirtinti.

Dulkėmis kurį laiką skundėsi ir Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono žmonės. Aukciono direktoriaus pavaduotojas Artūras Sabaliauskas tvirtino, jog anksčiau iš uosto atsklindančios dalelės patekdavo į jų administracines patalpas, sklandydavo ore.

"Jei atidarydavom langus ar duris, palangės ir grindys jomis pasidengdavo. Tai sukeldavo tam tikrų nepatogumų, nes saugant produkciją net apribojome patekimą į cechą", - anksčiau yra minėjęs vadovas.

Vakar A. Sabaliauskas "Vakarų ekspresui" patvirtino, jog tereikėjo tik rimto pokalbio su durpių krovėjais, ir problemos buvo pradėtos spręsti - pradėjo kilti dulkes sulaikanti sienelė, UAB "Kamineros" krovinių terminalas iš savo lėšų nupirko ant langų kabinamus dulkes sulaikančius tinklelius.

"Jie vykdo savo pažadus ir vienareikšmiškai džiaugiamės tokiu požiūriu. Jei visi taip geranoriškai spręstų problemas, gyventi būtų žymiai lengviau", - vakar "Vakarų ekspresui" sakė aukciono atstovas.

Tačiau diegiamomis priemonėmis netiki aukciono pastate administracines patalpas turintis UAB "Banginis" vadovas Algirdas Aušra.

"Ant palangių jau galima daržą sodinti, abejoju, ar tos sienelės padės. Vakuuminiai langai nelaiko dulkių ir jie eina kiaurai, tai yra faktas", - sakė vadovas ir tvirtino, kad skundų dėl durpių dalelių nuolat girdi ir iš kaimynystėje esančių verslininkų, ir iš netoliese įsikūrusių gyventojų.

Verslininkas apskritai stebėjosi, kad UAB "Kamineros" krovinių terminalas durpes į laivus krauna atviruoju būdu. Jo žiniomis, anksčiau buvo išduotas leidimas perkrovinėti tik fasuotas durpes.

Stengiasi sugyventi

Tačiau UAB "Kamineros" krovinių terminalo direktorius Vaidas Intas suskubo paneigti tokius teiginius - bendrovė turi Aplinkos apsaugos agentūros leidimą krauti tiek birias, tiek pakuotas durpes, tad dirbama su abiejų rūšių kroviniais.

"Dar iki skundų stengiamės susitvarkyti ir remiamės kitų užsienio uostų praktika. Pirmiausia, pasikeitė pačių durpių kategorija - šiuo metu kraunamos tamsesnės, mažiau dulkančios durpės. Taip pat visada kraunama tik palankiomis oro sąlygomis - kai vėjas nepučia link miesto. Turime įsigiję mobilią laistymo priemonę - su automobiliu apvažiuojame ir aplaistome dulkančias durpes", - sakė V. Intas.

Be visa to, suskubta ir apsitverti. Šiuo metu aplink durpių krovos vietą kyla 4 metrų aukščio apsauginė tvorelė, neseniai buvo paaukštinti ir boksai, kuriuose laikoma produkcija.

Vadovas tvirtino, jog bendrovė visada reaguoja į aplinkinių gyventojų ir verslininkų skundus, o iškilus problemoms kviečia kreiptis į jį ir bendromis jėgomis jas išspręsti.

Beje, UAB "Kamineros" krovinių terminalas pateko ir į aplinkosaugininkų akiratį - kažkas iš besiskundžiančiųjų durpių perkrovimu įmonę apskundė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūrai.

"Kaip yra išties, parodys galutinė aplinkosaugininkų išvada. Tačiau mes patys periodiškai užsakome monitoringą, kuriuo tiriamas ir dulkėjimas. Monitoringą atlieka sertifikuota laboratorija", - pažymėjo V. Intas.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Romualdas Dužinas patvirtino, jog šiuo metu tyrimas dar vyksta. Buvo atlikti laboratoriniai tyrimai rugpjūčio pradžioje, tačiau imtas pusvalandinis matavimas.

"Jis rodo, kad yra viršijimas, tačiau tai neleidžia sakyti, kad tai pažeidimas - reikėtų išmatuoti paros vidurkį. Tokį tyrimą prašysime atlikti Aplinkos apsaugos agentūros Jūrinių tyrimų departamento", - tvirtino R. Dužinas ir pridūrė, kad jei bus užfiksuota, jog teršiama, bus informuota leidimą išdavusi Aplinkos apsaugos agentūra, o įmonė privalės ruošti aplinkosauginių priemonių planą ir ištaisyti nustatytus pažeidimus.

Vedėjas tvirtino, jog skundai dėl dulkančių durpių pasitaiko itin retai. Paskutinį kartą buvo skųstasi prieš maždaug 7 metus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder