Verslininkai spjauna į higienos normas

Verslininkai spjauna į higienos normas

Visuomenės sveikatos centro specialistai stebisi, kad net iš anksto informavus apie planuojamą patikrinimą nemažai kirpyklų, soliariumų ar sporto klubų nesivargina pašalinti higienos normų pažeidimų. Teigiama, kad taip elgtis leidžia gana mažos baudos, kurios šiemet dar švelnėja.

Tuo metu verslininkai nesutinka, kad baudos yra per mažos ir akcentuoja, jog dauguma reikalavimų yra tiesiog biurokratiniai.

Atgaila švelnina sankcijas

Visuomenės sveikatos centras (VSC) metų pradžioje mėnesių tikslumu paviešina, kuriose įstaigose lankysis. Dėl planinio patikrinimo įstaigos perspėjamos prieš dešimt dienų. Nepaisant to, beveik pusėje patikrintų objektų randama higienos pažeidimų. Esą būna ir tokių atvejų, kai higienos normų nesilaikoma piktybiškai.

"Matyt, skiriamos baudos už pažeidimus yra per mažos, nes būna ir tokių atvejų, kai pakartotino patikrinimo metu randame tuos pačius pažeidimus. O nuo šių metų baudos dar švelnėja. Mat tuo atveju, kai pažeidėjas gailisi ir pripažįsta savo kaltę, gali sumokėti tik pusę baudos sumos. Žodžiu, galios ta pati sistema, kaip ir susimokant baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus", - pasakojo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Pasak jos, juridiniams asmenims už higienos pažeidimus taikomos baudos vidurkis tėra 110 litų, o bendrovių vadovams - 260 litų. Pakartotinai radus pažeidimų bauda didėja - jos vidurkis tada jau siekia 600 litų.

Pažeidimų nemažėja

Šių metų sausio 1 d. duomenimis, Klaipėdos apskrityje yra 1 257 paslaugas teikiantys fiziniai ir juridiniai asmenys. Iš jų net 900 - kirpėjai.

"Per praėjusius metus atlikti 606 patikrinimai, iš viso patikrinta 400 objektų, nemažai jų tikrinta pakartotinai. Iš jų net 235-iuose radome vienokių ar kitokių pažeidimų, buvo skirtos 205 baudos", - komentavo A. Šlepetienė.

Pasak jos, dažniausiai pasitaikantys pažeidimai - dirbama be higienos pasų. Be to, dažnai dirbantys darbuotojai nėra pasitikrinę sveikatos arba nėra išklausę specialių kursų. Dažnai randama patalpų įrengimo ir priežiūros pažeidimų.

Dar vienas dažnai randamų pažeidimų - netinkama kirpyklų įrankių sterilizacija.

"Nesinori gąsdinti, tačiau darantis manikiūrą ar pedikiūrą nesteriliais įrankiais galima užsikrėsti hepatitu B ar netgi ŽIV. Todėl stengiamės priminti žmonėms, kad jie patys turi akylai stebėti, kokiais įrankiais dirba kirpėja ar manikiūrininkė", - priminė A. Šlepetienė.

Klaipėdos VSC pernai įvertino 17 sporto klubų atitiktį higienos normos reikalavimams. Buvo atlikti 24 patikrinimai, nustatyta 11 higienos normos nepaisymo atvejų.


"Sporto klubą reikėtų rinktis atsakingai. Prieš įsigyjant abonementą reikėtų pasidomėti, ar klubas yra užregistravęs veiklą, ar turi higienos pasą. Ne mažiau svarbi sporto paslaugas teikiančių asmenų kvalifikacija. Tokie asmenys turi turėti specialųjį kūno kultūros ir sporto išsilavinimą arba atitinkamą licenciją. Darbuotojai privalo stebėti kliento užsiėmimus ir užtikrinti jo saugumą. Tam, kad išvengtų užsikrėtimo įvairiomis odos ligomis, sporto klubo lankytojams rekomenduojame sportuojant dėvėti specialias pirštines, naudojantis treniruokliais pasitiesti savo rankšluosčius ar vienkartinius patiesalus, persirengimo kambariuose ir dušinėse avėti savo atsineštomis šlepetėmis", - sakė pokalbininkė.

Nemažai pažeidimų randama ir soliariumuose. Pernai nustatyta, kad net 61,8 proc. veiksmingosios energinės apšvietos matavimų viršijo leidžiamą higienos normą.

Panašu, kad žmonės dar nėra linkę patys stebėti, ar tinkamai jiems suteikta paslauga, nes skundų sulaukiama nedaug. Beje, didžioji dalis jų pasitvirtina.

"Pernai sulaukėme tik 19 skundų. Beje, didžioji jų dalis buvo dėl apgyvendinimo Palangoje. Pastebėjome tendenciją, kad žmonės išsinuomoja kambarius, juose gyvena, o kai jau reikia mokėti pinigus, suvokia, kad paslauga buvo netikusi. Pavyzdžiui, buvo nešvari patalynė ar bendras dušas. Ir tik tuomet rašo skundą", - sakė A. Šlepetienė.
Taip pat sulaukta skundų dėl kirpyklų ir pirčių.

A. Šlepetienė priminė, kad specialistai gavę skundą gali atlikti patikrinimą ir neperspėję paslaugos teikėjų, tad skatino žmones dažniau kreiptis į VSC.

Informacija

Pastebėjus, kad teikiamos paslaugos yra nesaugios bei nesilaikoma higienos normos reikalavimų, prašoma apie tai raštu informuoti Klaipėdos visuomenės sveikatos centrą (Liepų g. 17, faksas (8 46) 410225, el. paštas [email protected]).

"Reikia ne smaugti, o padėti išsilaikyti"

Aleksandras SAVEIKIS, Soliariumų asociacijos direktorius:

Higienos normų reikalavimai yra neadekvatūs, o kai kuriais atvejais visiškai nerealūs. Pavyzdžiui, reikalaujama pakeisti soliariumų lempas, kad būtų kitos spinduliuotės. Tačiau, jei soliariumai laikosi tokių reikalavimų, tuomet žmonės turi labai ilgai gulėti soliariume, kol įdega. Kitas sunkiai įgyvendinamas reikalavimas, kad soliariumų studijose būtų specialistas, kuris pakonsultuotų, kiek ilgai žmogus gali degintis. Tam juk reikia kone medicininių žinių.

Nenoriu sutikti, kad baudos yra nedidelės. Ypač dabar, kai soliariumai išgyvena ne pačius geriausius laikus - per sunkmetį akivaizdžiai sumažėjo norinčiųjų naudotis šiomis paslaugomis. Kita vertus, dar baisiau yra tai, kad gali ir uždaryti, jei nesilaikysi keliamų reikalavimų.

"Nemažai reikalavimų - biurokratiniai"

Erika ŽUPERKIENĖ, kirpyklos savininkė:

Higienos normose yra tokių biurokratinių reikalavimų, kurie realiai nieko neišsprendžia. Pavyzdžiui, reikalavimas, kad prie kriauklės būtų pakabinta rankų plovimo instrukcija. Arba reikalavimas, kad sterilizuojant darbo įrankius, įvykus tam tikroms reakcijoms, reikia viską surašyti ant lapelių ir juos kaupti kaip įrodymą.

Kartą vienas klientas iš ligoninės net juokavo, kad pas jį darbe nėra tokių griežtų reikalavimų kaip kirpykloje. Be to, kirpyklose klientui matomoje vietoje turi būti aprašas, kaip meistras atliks procedūrą. Realios naudos klientui iš tų aprašų tikrai nematau, juolab kad klientai paprastai skaito žurnalus, o ne aprašus.

Nepaisant kai kurių niuansų, visų reikalavimų mums pavyksta laikytis ir pastaruoju metu patikrinimų metu nesulaukiame esminių priekaištų. Be to, dabar patikrinimai yra geranoriški. Malonu, kad specialistai iš anksto įspėja apie apsilankymą, gali susiplanuoti laiką.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder