Vėjo jėgainių pagaminta elektra prekiaus biržoje

Vėjo jėgainių pagaminta elektra prekiaus biržoje

Nuo sausio 8-osios "Nord Pool Spot" elektros biržoje pardedama prekiauti Lietuvos vėjo jėgainėse pagaminta elektra. Tokia galimybė atsirado sausio 7-ąją įgaliojus „Lietuvos energiją" supirkti elektrą gaminamą didžiosiose vėjo jėgainėse.

Ši funkcija „Lietuvos energijai" pavesta laikinai - tai yra tarpinis susitarimas dėl vėjo energiją superkančios bendrovės paskyrimo, kuris buvo suderintas su VKEKK, vėjo energijos gamintojais, AB „Litgrid" ir rinkos operatoriumi.

Energetikos ministerijos teigimu, dar praėjusių metų pabaigoje paaiškėjus, kad nebuvo atliktos visos būtinos procedūros ir nėra objektyvių galimybių iki 2013 m. sausio 1 d. skaidriu būdu atrinkti ir patvirtinti elektros energetikos įmonę elektros energijai supirkti, apie tai buvo informuotos didžiosios vėjo jėgainės, su kuriomis kartu buvo ieškoma galimo sprendimo.

Ministerija tikina, kad artimiausiu metu bus priimti teisės aktų pakeitimai, leisiantys įtvirtinti skaidrius, aiškius ir pagrįstus paskirtosios įmonės atrankos kriterijus bei pagal juos atrinkti nuolatinę įmonę, supirksiančią vėjo energiją. Ši įmonė bus atrenkama konkurso būdu.

Dienraštis "Respublika" antadienį kaip tik rašo apie privačių investuotojų į vėjo jėgaines skundus, kad nuo metų pradžios valstybė iš jų nebesuperka elektros energijos, nes Vyriausybė esą dar praėjusių metų viduryje neįvykdė valstybės įsipareigojimo paskirti tam reikalingą naują įmonę. Tačiau, pasirodo, pasak dienraščio, valstybinių įmonių elektros sektoriuje jau tiek daug, kad niekas nebegali jų suskaičiuoti

Energetikos ekspertų teigimu, tai viena iš priežasčių, kodėl Lietuvoje tokia brangi elektra: reikia išlaikyti milžinišką darbuotojų armiją, o ir skaidrumo, esant tokiam grandioziniam mechanizmui, užtikrinti neįmanoma. Pernai elektrą iš vėjo jėgainių supirkinėjo "Lietuvos energija" ir ją pardavinėjo per LESTO arba savo antrinę įmonę UAB "Energijos tiekimas", tačiau šiemet kažkodėl atsirado poreikis steigti dar vieną įmonę arba paskirti supirkinėti kokią nors kitą jau esamą. O pasirinkimas ir be naujos sukūrimo yra milžiniškas. Pasirodo, net itin šia sritimi besidomintys ekspertai nežino, kiek Lietuvoje yra valstybės visiškai ar iš dalies valdomų bendrovių, dirbančių elektros energetikos sektoriuje.

Kam reikia steigti dar vieną naują valstybinę įmonę, kuri turėtų supirkti elektrą iš vėjo jėgainių, jei tų įmonių ir taip pilna? Į šį klausimą negali atsakyti net energetikos ekspertai. Kaip ir į klausimą, kiek tokių įmonių elektros energetikos sektoriuje iš viso yra.

"Kiek girdėjau, "Lietuvos energija" atsisako iš naujo pasirašyti sutartį dėl elektros supirkimo iš vėjo jėgainių, nes sutartys visada pasirašomos metams. Todėl ir iškilo klausimas, kas turėtų atlikti šią funkciją: ar kuri nors jau esama įmonė, ar turi būti įsteigta nauja. Tačiau jų ir taip užtektinai, jos dubliuoja viena kitos funkcijas. Jų gausa prisidėjo ir prie elektros pabrangimo. O jei dar ir pelnas iš to gaunamas, vadinasi, vartotojai permoka už elektrą. Juk pelnas priklauso nuo to, kiek nustatytos kainos yra didesnės už išlaidas", - "Respublikai" sakė Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

Su jo nuomone visiškai sutinka ir Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas dr. Valdas Lukoševičius. Anot jo, Briuselio įsakymas ardyti sukurtą sistemą atskiriant elektros gamybą nuo perdavimo buvo priešingas Lietuvos siekiams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder