Vasarį gyventojų pradelsti mokėjimai augo 37 proc. lėčiau

Vasarį gyventojų pradelsti mokėjimai augo 37 proc. lėčiau

Per vasarį Lietuvos gyventojų pradelsti mokėjimai padidėjo 24 mln. litų ir siekia 2,82 mlrd. litų. Praėjusį mėnesį gyventojų uždelsti mokėjimai didėjo bankams, išperkamosios nuomos, vartojimo kreditų, komunalinių paslaugų ir telekomunikacijų bendrovėms. Šiuo metu pradelstų skolų turi 231 tūkst. fizinių asmenų – rodo asmeninės kredito istorijos sistemos Manocreditinfo.lt duomenys.

„Gyventojų pradelsti įsiskolinimai ir toliau auga, tačiau vasarį galima pastebėti ir teigiamų tendencijų – skolų portfelis ir naujų skolininkų skaičius didėja lėtesniais tempais, padengiamos didesnės uždelstų mokėjimų sumos. 

Per vasarį, lyginant su sausio mėnesiu, gyventojų pradelstos skolos augo 37 proc. lėčiau. Be to, per vasarį gyventojai padengė 85 mln. litų pradelstų mokėjimų, t. y. 21 mln. litų daugiau nei per sausio mėnesį. Nors praėjusio mėnesio rodikliai nuteikia optimistiškai, tačiau kol kas kalbėti apie teigiamus pokyčius dar ankstoka.

Todėl gyventojai turėtų neatsipalaiduoti ir toliau atidžiai vertinti savo galimybes prieš prisiimant finansinius įsipareigojimus“, – teigia Marius Zaikauskas, asmeninės kredito istorijos sistemos Manocreditinfo.lt projekto vadovas.

Šiuo metu vyrams atitenka 72 proc. visų Lietuvos gyventojų pradelstų skolų, o moterims – 28 proc. Vidutinė vieno vyro pradelsta skola siekia 7 553 litus, o vienos moters – 4 717 litus.

„Gyventojams svarbu nepamiršti, kad asmens kredito istorijoje atsispindi finansinių įsipareigojimų vykdymas. Kredito istorija – informacija apie asmens prisiimtus finansinius įsipareigojimus ir jų vykdymą per pastaruosius dešimt metų. Ją turi visi nuo 18 metų Lietuvos gyventojai. Net ir tokiu atveju, jeigu kreditų biure „Creditinfo“ nėra informacijos apie asmens uždelstus mokėjimus, tai yra faktas rodantis, kad asmuo įsipareigojimus vykdo laiku ir jo kredito istorija yra tvarkinga“, – sako M. Zaikauskas.

Tvarkinga kredito istorija yra svarbi kiekvienam gyventojui, kadangi tai gali nulemti mažesnes paskolų palūkanas, reikalavimus užstatui, pradinės įmokos dydį, o kartais tiesiog net ir pačią galimybę pasinaudoti kreditavimo paslaugomis. Neigiama kredito istorija susiformuoja, jeigu asmuo delsia padengti įsiskolinimą daugiau nei 30 dienų. Tad žmogus, padengęs savo skolą per 30 dienų nuo pranešimo apie ją išsiuntimo, gali būti tikras, kad neigiamo įrašo apie ją kreditų biure neatsiras.

Nemokamai sužinoti savo kredito istoriją gyventojai gali ir per bankų elektroninės bankininkystės svetaines prisijungę prie sistemos Manocreditinfo.lt. Skatindami atsakingą skolinimąsi, šiuo metu tokią galimybę savo klientams suteikia DNB, Nordea, Citadele, Ūkio bankas, Šiaulių bankas ir Danske bankas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder