Vasarą "Geoterma" bus remontuojama

Vasarą "Geoterma" bus remontuojama

Valstybės turto fondo (VTF) valdoma bendrovė "Geoterma" šią vasarą šilumos negamins. Esant mažai šios rūšies energijos paklausai, kai visą uostamiesčio poreikį patenkina nepriklausomi energijos tiekėjai, parodomoji jėgainė ketina visą dėmesį skirti gręžiniams atnaujinti.

AB "Klaipėdos energija" nei gegužę, nei birželį negavo "Geotermos" pasiūlymo tiekti šilumos energiją. Paskutinį kartą centrinės šilumos energijos tiekėjui bendrovė savo prekę siūlė balandžio mėnesį ir už kilovalandę (kWh) prašė po 17,67 cento, daugiausiai iš visų nepriklausomų šilumos energijos gamintojų Klaipėdos mieste.

Laikinai bendrovės direktoriaus pareigas einantis Edmundas Paplauskas, išgirdęs klausimą, kodėl nebeparduoda šilumos, tik pečiais gūžtelėjo: "Mūsų kaina nekonkurencinga. O žinant, kad veiklą kaimynystėje pradėjo atliekas ir biokurą deginsianti gamykla "Fortum Klaipėda", klausimų neturėtų kilti."

Minėtoji jėgainė balandį šilumos energijos kWh "Klaipėdos energijai" pardavė po 15 centų, gegužę - po 11, o birželį 23 tūkst. MWh siūlė parduoti po 9,49 cento. Beje, pigiausią šilumos energiją į miesto tinklus tiekia AB "Klaipėdos baldai", po 7,4 cento už kWh.

"Vasarą Klaipėdos šilumos energijos rinkoje, dėl aukštos kainos, mums tampa per ankšta. Todėl šį laiką ketiname išnaudoti būtiniems remonto darbams atlikti", - paaiškino E. Paplauskas.

Geoterminės jėgainės veikimo principas remiasi uždara cirkuliacine karšto požeminio vandens naudojimo sistema. Iš daugiau nei kilometro gylio pumpuojamas 38 laipsnių šilumos vanduo, o atgal į gelmę atiduodamas atvėsęs iki 11 laipsnių. Į šilumos tinklus jis tiekiamas pašildytas iki reikiamos temperatūros.

Tačiau per veiklos metus nebuvo investuota nė lito, kad būtų padidintas iš žemės gelmių pumpuojamas vandens kiekis.

"Sumažėjo vandens debitas. O pajamas juk gauname iš geoterminės kilpos. Todėl norėdami intensyvinti gręžinių darbą rengiamės juos rekonstruoti. Jėgainė dirba daugiau kaip 10 metų. Ir per tą laiką beveik nieko nebuvo daryta. Šiemet per šildymo sezoną šiek tiek užsidirbome, todėl vasarą atliksime tai, ką planavome", - paaiškino E. Paplauskas.

Pasak jo, iki šiol vasarą, kai nereikia šildyti klaipėdiečių būstų, "Geoterma" tiekdavo pusę karštam vandeniui gaminti reikalingos energijos. Šią vasarą tai darys jau "Fortum Klaipėda".

Bendrovė taip pat planuoja pakeisti gamtines dujas deginantį katilą į kūrenamą biokuru. Pasak E. Paplausko, jau išsiųsta paraiška Ūkio ministerijai dėl europinių lėšų energijos gamybos įrangai atnaujinti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder