Vartotojų teisėms liko grašiai

Vartotojų teisėms liko grašiai

Vakar laikinoji Seimo komisija, tirianti, kodėl užsienio gamintojai į Lietuvą tiekia gerokai prastesnės kokybės tuos pačius maisto ir ne maisto produktus nei Vakarų valstybėms, domėjosi, kodėl tai atskleidusį tyrimą atliko Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, o ne vartotojų teisių gynėjai. Nors atsakymas ir taip akivaizdus - valstybiniai vartotojų teisių gynėjai yra varžomi politikų, o 19-ai nevyriausybinių asociacijų per metus skiriama vos po 30 tūkst. su viršum eurų. Ir kasmet vis mažiau.

Guodos Burokienės vadovaujama laikinoji komisija vakar be reikalo sugaišo laiką, besiaiškindama, kodėl ne vartotojų asociacijos atskleidė skandalą, kad mes Vakarų korporacijų laikomi antrarūšiais ar net trečiarūšiais, kuriems maistą už tą pačią kainą kaip ir vakariečiams galima kišti „pagardintą“ įvairiais pigiais chemikalais, o ir ne maisto prekės yra daug prastesnės kokybės. Komisijos nariams tereikėjo pasidomėti, ką vakar veikė Vyriausybė, ir iškart būtų atsakiusi į iškeltą klausimą.

O Vyriausybė vakar pakeitė Finansinės paramos vartotojų asociacijoms teikimo taisykles. Pakeitė, bet nuo to niekas nepasikeis, nes pakeitimai - kosmetiški. O esmė išlieka tokia pati. Paaiškėjo, kad 2015 m. vartotojų teisių gynimo asociacijoms paskirstyta 60,8 tūkst. eurų, 2016 m. ir šiemet - po 39 tūkst. eurų, kitąmet planuojama skirti vos 36,3 tūkst. eurų! Ir tai nepaisant to, kad asociacijų yra net 19.

Vieninteliai kiek matomi pakeitimai - Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba kvietimą nevyriausybininkams teikti paraiškas kitiems metams turės nebe iki vasario 15 d., o iki besibaigiančių metų gruodžio 15 d. Ir dar atsisakyta reikalavimo nevyriausybininkams užtikrinti bent 15 proc. projekto finansavimą iš kitų šaltinių. Viskas. O kitiems metams numatytas graudus finansavimas paliktas toks pat.

Rūtenis PAUKŠTĖ, Lietuvos bankų klientų asociacijos vadovas:


„Faktas, kad Vyriausybė nevyriausybinėms organizacijoms, ginančioms vartotojų teises, skiria tokią mažą sumą ir kasmet vis mažiau, simbolizuoja tik viena - Vyriausybė nesupranta, kad nepriklausomos vartotojų organizacijos yra reikalingos. Tą supranta Danija, Vokietija, o Lietuva ir Latvija nesupranta“, - konstatavo R.Paukštė.

Asociacijos vadovas stebisi, kad Seimo laikinoji komisija siekia išsiaiškinti, kodėl ne vartotojų teisių gynėjai atliko tyrimą, atskleidusį skandalą dėl Lietuvos vartotojų diskriminacijos vakariečių atžvilgiu, ir net nepasikvietė pačių nevyriausybininkų, kurie viską būtų paaiškinę.

„Mums nėra suteikiamos galimybės, neskiriamas finansavimas, o keliami tokie klausimai“, -stebėjosi R.Paukštė.

Visuomenininkas svarstė, galbūt komisija turėjo mintyje, kodėl Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba neatliko tyrimo. Tačiau, pasak jo, akivaizdu, kad valstybinėms institucijoms visų pirma labiau rūpi ne apginti savų vartotojų interesus, o nesupykdyti stambių korporacijų ir valstybių, kurioms jos atstovauja.

„Štai ir dėl tų pačių „Volkswagen“ automobilių. Turiu mintyje faktą, kad buvo apgauti tūkstančiai mūsų vartotojų, nes automobiliai buvo su suklastotais taršos rodikliais. Valstybinės institucijos tylėjo kaip vandens į burną prisisėmusios, o iniciatyvos apginti vartotojus ėmėsi tik nevyriausybinės organizacijos. Manau, kad paprasčiausiai galvojama, jog nesupykdyti kitų valstybių yra svarbiau, nei apginti savų žmonių teises“, - svarstė R.Paukštė.

Lietuvos bankų klientų asociacijos vadovas atskleidė ir dar vieną absurdą - teisė skirstyti pinigus nevyriausybinių organizacijų vykdomiems projektams palikta Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

„Valstybinė tarnyba priešiškai žiūri į visuomenines organizacijas, parodančias jos neveiklumą. Mus laiko konkurentais, mano, kad mes galime oru misti, todėl nesulaukiame deramo požiūrio. O būtent jai suteikta teisė skirstyti pinigus visuomeninėms organizacijoms, ginančioms vartotojų teises. Ar normalu, kad valstybinė įstaiga skirsto pinigus tiems, kuriuos laiko savo konkurentais, kai žino, kad tais pinigais mums būtų suteikta galimybė parodyti aktyvumą ir atskleisti valstybinės sistemos trūkumus? Nenormalu. Nes mūsų nefinansavimas suteikia jiems ramybę“, - konstatavo R.Paukštė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder