Vartai į darbo rinką nepilnamečiams uždaryti

Vartai į darbo rinką nepilnamečiams uždaryti

Artėjant vasarai daugelis paauglių, norinčių bent truputį papildyti kišenes savo uždirbtais pinigais, ima žvalgytis sezoninio darbo. Dar visai neseniai kiek ūgtelėję vaikai paplūdimiuose ar viešose miesto vietose siūlydavo įsigyti ledų ir giros ar gražindavo miesto aplinką sodindami gėles, tačiau šią vasarą tokie darbai greičiausiai atiteks tik vyresniesiems. Jaunimo įdarbinimo specialistai tvirtina, jog jau nuo pat šių metų pradžios nepilnamečiai asmenys domisi galimybe įsidarbinti, tačiau iki šiol neužregistruota nė vieno oficialaus darbdavio pasiūlymo, kviečiančio dirbti asmenis, neturinčius aštuoniolikos.

"Jau nuo šių metų pradžios sulaukiame skambučių ir elektroninių laiškų, kuriuose teiraujamasi apie nepilnamečių įdarbinimą vasarą. Intensyviausias susidomėjimas prasidėjo nuo kovo. Deja, kol kas šiuo metu neturime nė vieno pateikto darbo pasiūlymo nepilnamečiams asmenims vasarai", - "Vakarų ekspresui" pasakojo Klaipėdos teritorinės darbo biržos Klaipėdos skyriaus Jaunimo užimtumo poskyrio vyriausioji specialistė Indrė Vaitiekutytė.

Specialistės teigimu, kasdien į Klaipėdos jaunimo darbo centrą užsuka arba kitokiais būdais apie darbo pasiūlymus nepilnamečiams pasiteirauja iki septynių jaunų asmenų. Jų amžius svyruoja nuo 14 iki 17 metų. Dažniausiai darbo pasiūlymų teiraujasi 16-mečiai jaunuoliai.

Dažniausiai nepilnamečiai asmenys ieško reklaminių lankstinukų platintojų, ledų pardavėjų, aplinkos tvarkytojų, valytojų, kambarinių darbų. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai nepilnametis asmuo pageidauja neterminuoto darbo, kad po pamokų galėtų padirbėti, tačiau ir tokių pasiūlymų darbdaviai nepateikė. Darbdaviai dažniausiai siūlydavo tokius sezoninius darbus, kaip ledų ir vaisvandenių, suvenyrų pardavėjo, prezentatoriaus-degustatoriaus, vaikų žaidimo aikštelės prižiūrėtojo, pagalbinio darbininko, nuomos punkto darbuotojo.

Situacija pasikeitė

Pasak I. Vaitiekutytės, palyginti su 2008-2010 metais, nepilnamečių situacija darbo rinkoje yra radikaliai pasikeitusi. Didelę įtaką padarė ekonominis nuosmukis, didesnis bankrotų skaičius, grupinių atleidimų skaičius, ženkliai padidėjęs nedarbas.

Remiantis statistiniais duomenimis, laisvų darbo vietų nepilnamečiams asmenims 2008 metais buvo užregistruota 198, 2009 m. - 112, o 2010 m. - tik 15.

"Akivaizdu, kad nepilnamečiams skiriamas vis mažesnis dėmesys, nes darbdaviai turi didelę pasiūlą pilnamečių asmenų, kuriems nėra taikomi tokie griežti darbo ir poilsio laiko, darbo sąlygų ir kiti apribojimai", - sako vyr. specialistė.

Dažniausiai nepilnamečiai asmenys, kurie lankosi Jaunimo darbo centre, teiraujasi darbo Lietuvoje. Lietuvos darbo biržos EURES biuras įdarbina užsienyje. Jie įdarbina įvairaus amžiaus asmenis, bet nepilnamečiui norint dirbti užsienyje yra žymiai sudėtingesnės sąlygos, kurias nustato kiekviena valstybė atskirai, be to, darbo pasiūlymų nepilnamečiams asmenims nėra pateikiama. Įdarbinimu užsienyje labiausiai domisi asmenys nuo 18 metų, studentai.

Sudėtinga

Nepilnamečiams asmenims įsidarbinti sudėtingiau ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Asmenų iki 18 metų įdarbinimo, sveikatos patikrinimo ir jų galimybių dirbti konkretų darbą nustatymo tvarka, darbo laikas, jiems draudžiami dirbti darbai, sveikatai kenksmingi, pavojingi veiksniai yra reglamentuojami Vyriausybės. Didžiausi apribojimai yra įdarbinant asmenis nuo 14 iki 16 metų.

Jauniems asmenims nustatomas sutrumpintas darbo laikas, nustatoma griežta poilsio dienų ir darbo pertraukų tvarka. Norintiesiems įdarbinti nepilnamečius reikėtų žinoti ir tai, jog draudžiama skirti jaunus asmenis dirbti viršvalandinius darbus, vaikai negali būti skiriami dirbti nuo 20 iki 6 valandos ryto, paaugliai negali būti skiriami dirbti nuo 22 iki 6 valandos ryto, poilsio ir švenčių dienomis jauni asmenys gali būti skiriami dirbti tik su jų sutikimu. Taip pat draudžiama skirti jaunus asmenis dirbti darbus, kurių aplinkoje yra sveikatai kenksmingi ir pavojingi veiksniai.

Verta žinoti ir tai, jog įdarbinant vaiką nuo 14 iki 16 metų reikia gauti vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo pagal įstatymą raštišką sutikimą, vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimą su išvada apie vaiko sveikatą ir tinkamumą dirbti konkrečius darbus, o mokslo metų laikotarpiu - taip pat ir konkrečios mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštišką sutikimą.


Priimtų, bet...

Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė, restorano "Taravos Anikė" šeimininkė Eugenija Odebrecht tikino, jog nepilnametį asmenį įdarbintų tik kritiniu atveju. Ir ne dėl to, jog nepilnamečiai neatsakingi, tačiau todėl, kad restoranų veikloje neišvengiama prekybos alkoholiu.

"Iš tikrųjų aš nepageidaučiau nepilnamečių žmonių, dirbančių mūsų veikloje, todėl jų ir nepriimame, ne tik šią vasarą, bet ir anksčiau. Yra pakankamai rizikinga dirbti ten, kur vyksta prekyba alkoholiniais gėrimais, nesvarbu, ar esi padavėjas, ar plauni indus. Žmogui reikia turėti šiek tiek patirties, jis negali būti visiškai "plaukiojantis". Tokiame versle žmogus supažindinamas su alkoholio vartojimu. Nereikia nepilnamečiams to brukti per prievartą, demonstruoti ir rodyti", - savo nuomonę dėstė verslininkė.

Tačiau E. Odebrecht pripažino, jog jeigu veikla nebūtų susijusi su alkoholiu, nepilnamečių įdarbinimui ji neprieštarautų.

"Sezoninis darbas vasarą - visiškai sveika, todėl visai galima priimti vaikus nuo šešiolikos metų. Juk tai yra edukacinis procesas. Jaunas žmogus supranta, ką jis gali turėti. Jis sužino, ar nori būti darbininku, ar jam tai yra priimtina ir visus kitus dalykus", - pasakojo Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė.

Vaikais patenkinti

Šiemet nepilnamečių darbuotojų dar nepriėmė ir nežino, ar priims, ir UAB "Klaipėdos želdiniai", iki šiol gana sėkmingai samdydavę aštuoniolikos nesulaukusius asmenis.

"Mes anksčiau tikrai priimdavom, bet šiemet dar ne. Ir ne todėl, kad nepilnamečiai. Tiesiog kol kas išvis nepriėmėm jokių papildomų darbuotojų. Darbo apimtys yra labai sumažėjusios", - pasakojo UAB "Klaipėdos želdiniai" vyr. buhalterė Vilma Milašiutė.

Pasak jos, sudėtingos priėmimo sąlygos įmonės neišgąsdino, nes vaikams buvo skiriami jų galimybes atitinkantys darbai. Pavyzdžiui, ravėjimas. "Klaipėdos želdinių" atstovės teigimu, bendrovė nepilnamečiais darbuotojais iki šiol buvo patenkinta: "Vaikai dirbdavo tikrai gerai. Kas pabėgdavo, tai pabėgdavo jau antrą ar trečią dieną, tačiau norintieji dirbti sėkmingai tai darydavo visą numatytą laiką."

Vilioja uždarbis

Klaipėdietė moksleivė Guostė Vaičekauskaitė praeitą vasarą, būdama šešiolikos metų, įsidarbino ledų pardavėja. "Dirbau pirmą kartą, o sezoninio darbo paskatino ieškoti galimybė užsidirbti. Norėjau pajusti tą tikrąjį pinigų skonį", - pasakojo Guostė.

Praėjusią vasarą, merginos teigimu, paaugliui darbą rasti dar nebuvo taip sunku. Įsidarbinti pasiūlė draugas, aptikęs laikraštyje skelbimą, kuriame ieškoma ledų pardavėjų. Vėliau Guostei teko pardavinėti ne tik ledus, bet ir girą bei kitokias smulkmenas.

Moksleivės teigimu, paaugliams dirbti nėra sunkiau nei pilnamečiams asmenims.

"Aišku, kažkiek vargina, kaip ir kiekvienas darbas. Ypač, kai pardavinėji ledus ir matai, kaip kiti keliauja prie jūros. Kildavo pavydas, tačiau tai nieko neįprasto", - šypsojosi Guostė, kuri tikino, jog šiemet darbo Lietuvoje dar neieškojo ir situacijos nepilnamečių darbo rinkoje dar nežino.

Informacija

Statistikos departamento atliekamo gyventojų užimtumo statistinio tyrimo vertinimais, jaunimo (15-24 metų amžiaus asmenų) nedarbo lygis Klaipėdos apskrityje 2010 m., palyginti su 2009 m., padidėjo 8,1 procentinio punkto ir buvo 36 proc. (šalyje padidėjo 5,9 proc. ir buvo 35,1 proc.). Lietuvoje 2010 m. jaunimo nedarbo lygis buvo dvigubai aukštesnis nei bendras nedarbo lygis šalyje.

"Yra pakankamai rizikinga dirbti ten, kur vyksta prekyba alkoholiniais gėrimais, nesvarbu, ar esi padavėjas, ar plauni indus. Žmogui reikia turėti šiek tiek patirties, jis negali būti visiškai "plaukiojantis", - sako Eugenija Odebrecht.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder