Valstybinei kainų ir energetikos komisijai siūloma reguliuoti retransliavimo kainas

Valstybinei kainų ir energetikos komisijai siūloma reguliuoti retransliavimo kainas

Valstybinei kainų ir energetikos komisijai siūloma reguliuoti nacionalinių programų retransliavimo kainas. Tokį pasiūlymą Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo projektui Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Parlamentaras siūlo įteisinti, kad "Valstybinė kainų ir energetikos komisija nustato viršutines teisės retransliuoti nacionalinių programų, transliuojamų antžeminiais televizijos tinklais, suteikimo kainų ribas".

Pasak Seimo nario, šiuo metu Seime svarstomas Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimas, numatantis, kad Lietuvos jurisdikcijai priklausantiems televizijos programų retransliuotojams privaloma būtų retransliuoti tik visas nekoduotas nacionalines LRT televizijos programas. "Numatomas įstatymo pakeitimas sąlygos tai, kad transliuotojai apmokestins teisės retransliuoti jų rengiamas programas suteikimą", - prognozuoja politikas.

Pasak jo, Konkurencijos taryba 2009 m. rugsėjo 25 d. nurodė, kad numatomas teisinis reguliavimas gali lemti, jog didieji transliuotojai (pavyzdžiui, LNK ir TV3) pradės reikalauti iš retransliuotojų, ypač smulkiųjų, nepagrįstai didelių mokesčių už teisės retransliuoti televizijos programas suteikimą.

Seimo nario nuomone, skirtingų konkurencinių sąlygų sudarymas, be kita ko, gali nulemti ir retransliuotojų rinkos pokyčius, nes didieji retransliuotojai perims smulkiųjų retransliuotojų rinkos dalį, laipsniškai išstumdami neišgalinčius konkuruoti smulkiuosius.

Pasak R. Žemaitaičio, toks rinkos koncentravimas ir konkurencijos sumažėjimas neabejotinai turės neigiamą poveikį vartotojams, kuris gali reikšti kaip nepagrįstas paslaugų kainų augimas.

"Be to, akivaizdu, kad retransliuotojai kaštus, susijusius su teisės retransliuoti programas įsigijimu, perkels galutiniams vartotojams, t. y., televizijos žiūrovams, kurie sumažėjus konkurencijai bus priversti mokėti retransliuotojų reikalaujamą kainą. Atsižvelgiant į šias aplinkybes bei siekiant apsaugoti vartotojų interesus, sudarant žiūrovams galimybę matyti televizijos programas už pagrįsto dydžio mokestį, manytina, kad yra būtina reguliuoti retransliavimo kainas nustatant viršutinę teisės retransliuoti programas suteikimo kainą, o šią funkciją pavedant Valstybinei kainų ir energetikos komisijai", - sako R. Žemaitaitis.

Jis taip pat siūlo įteisinti, kad "retransliuotojai, teikiantys paslaugas vartotojams, privalo suformuoti ir pasiūlyti vartotojams socialinius retransliuojamų televizijos programų paketus, į kuriuos turi įeiti visos nacionalinės televizijos programos, transliuojamos antžeminiais televizijos tinklais, kurių transliuotojai sutinka, kad šios televizijos programos būtų retransliuojamos neimant jokio užmokesčio iš retransliuotojų.

Vartotojų retransliuotojams mokamas mokestis už socialinių paketų retransliavimą neturi viršyti retransliuotojų sąnaudų rengiant ir retransliuojant socialinius paketus".

Visuomenės informavimo įstatyme politikas siūlo numatyti, kad "retransliuotojai, teikiantys paslaugas vartotojams, privalo sudaryti vartotojams galimybę už atskirą mokestį pasirinkti, kad jiems būtų retransliuojamos nacionalinės televizijos programos, transliuojamos antžeminiais televizijos tinklais, kurių transliuotojai ima užmokestį iš retransliuotojų už jų televizijos programų retransliavimą".

Tokius pasiūlymus teikiantis politikas mano, kad kyla didelė grėsmė, kad Lietuvos vartotojai nenorės ar neišgalės mokėti už galimybę matyti lietuviškas programas ir rinksis alternatyvias programas, už kurias mokėti nereikės, t. y., Rusijos bei Baltarusijos retransliuotojų rengiamas programas.

R. Žemaitaičio teigimu, Rusijos bei Baltarusijos retransliuotojai pastaruoju metu pasienio zonose įrengė naujus televizijos signalų siųstuvus, kurių įrengimas sudarys galimybę didžiajai daliai Lietuvos gyventojų nemokamai matyti Rusijos bei Baltarusijos transliuotojų rengiamas programas.

Parlamentaro nuomone, tokia situacija informacinės visuomenės amžiuje yra gana grėsminga. Pasak R. Žemaitaičio, būtina skatinti būtent lietuviškų programų žiūrimumą, o tai galima padaryti tik užtikrinus šių programų prieinamumą Lietuvos vartotojams, t. y., sudarius galimybę nacionalines televizijos programas matyti nemokamai arba už simbolinį mokestį, kuris neturėtų viršyti retransliavimo kaštų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder