Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė gyvų galvijų eksportą į Turkiją

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė gyvų galvijų eksportą į Turkiją

Atsižvelgdama į sudėtingą snukio ir nagų ligos situaciją Turkijoje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) uždraudžia gyvų galvijų eksportą į Turkiją, išskyrus Edirnės, Kirklarėlio ir Tekirdago provincijas, kuriose ši liga nenustatyta.

Be to bus griežtai ribojamas ir kontroliuojamas iš Turkijos atvykusiems veterinarijos gydytojams ar kitiems specialistams, vykdžiusiems galvijų apžiūras ar jų atrinkimą eksportui, lankymasis šalies gyvulių ūkiuose. Kiekvienam tokiam vizitui turės būti suteiktas atskiras Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimas.

Taip pat numatoma sugriežtinti gyvūnų vežėjų kontrolę ir įvesti papildomą transporto priemonių valymą, plovimą bei dezinfekavimą.

Pasak VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo Mindaugo Kašinsko, papildomos priemonės įvestos tam, kad dėl intensyvios prekybos su Turkija nenukentėtų Lietuvos gyvulių augintojai. Atvykstantys asmenys iš kitų šalių, net patys to nežinodami, gali pernešti šios ligos virusą. Kyla reali rizika, kad pasireiškus snukio ir nagų ligai, sutriktų Lietuvos gyvulių ir gyvūninių produktų eksportas į Europos Sąjungą ir trečiąsias šalis.

"Lietuvoje nuolat vykdoma laukinių ir naminių gyvūnų snukio ir nagų ligos stebėsena. 2011 metų sausio-rugpjūčio mėnesiais Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirta 481 naminio ir 162 laukinių gyvūnų kraujo mėginiai, užkrato nerasta. Paskutinį kartą Lietuvoje snukio ir nagų liga buvo nustatyta 1982 metais", - komentavo Mindaugas Kašinskas.

Snukio ir nagų ligai imlūs galvijai, avys, ožkos, kiaulės, visi laukiniai atrajotojai. Ligos virusas plinta tiesioginiu ir netiesioginiu būdu. Inkubacijos laikotarpis 2 - 14 dienų. Sergantys gyvūnai karščiuoja, netenka apetito, sumažėja jų produktyvumas, pieno išmilžiai, jie čepsi lūpomis, griežia dantimis, šlubuoja, spardosi. Burnos ir nosies ertmės gleivinėse, tarpunagio ir apynagės odoje atsiranda pūslelės, vadinamos aftomis. Joms plyšus, pažeidimo vietose lieka erozijos ar opos. Liga komplikuojasi antrine bakterine infekcija, todėl atsiranda liežuvio opos, deformuojasi nagos, gali išsivystyti mastitai ar miokarditai.

Turkijoje registruoti 1 195 snukio ir nagų ligos atvejai. Daugelyje šalies provincijų nustatyti ligos protrūkiai, židiniuose visi galvijai sunaikinti arba naikinami, apsaugos ir priežiūros zonose atliekama gyvūnų vakcinacija. (2010 metais Turkijoje buvo užregistruoti 1 659 snukio ir nagų ligos atvejai).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder