Valdžia nesusitvarko su turtu

Valdžia nesusitvarko su turtu

Jei koks nors žmogus turėtų butą ir jį išnuomotų už 200 eurų per mėnesį, o sau kitą butą išsinuomotų už keleriopai didesnę kainą, turbūt psichiatrai jį paimtų į savo globą. O štai valstybinės institucijos taip elgiasi, bet niekas iš jų vadovų ar eilinių klerkų nėra gydomas.

Finansų ministerija iš visų valstybės institucijų ir joms pavaldžių įstaigų pradėjo rinkti duomenis apie visą valdomą jų turtą - ėmė funkcionuoti valstybės turto informacinės paieškos sistema. „Vakaro žinias“ pasiekė informacija, kad pirmieji preliminarūs duomenys jau pateikti Viešojo valdymo tobulinimo komisijai, tiesa, jie viešai neskelbiami. Ir suprantama, kodėl. Mat vieni skaičiai tik įspūdingi, užtat kiti - tiesiog šokiruojantys.

Sunku patikėti, bet Lietuvoje yra net 858 institucijos. Dar sunkiau patikėti, kad jos valdo 29 992 nekilnojamojo turto objektus, kurių bendras plotas yra daugiau nei 825,8 mln. kvadratinių metrų. Kad lengviau būtų įsivaizduoti, to nekilnojamojo turto plotas yra daugiau nei dvigubai didesnis nei Vilniaus miesto plotas ir beveik prilygsta pusei viso Rokiškio rajono ploto. Bendra minėto turto rinkos vertė - daugiau nei 3 mlrd. eurų.

Iš minėtų objektų 3343 (kurių bendras plotas yra 2,4 mln. kvadratinių metrų) yra perduoti naudotis pagal panaudos sutartis (tai yra nemokamai), dar 1653 objektus (kurių bendras plotas - 320 tūkst. kvadratinių metrų) valstybė yra išnuomojusi, o 228 (plotas - 68 tūkst. kvadratinių metrų) - išsinuomojusi. Kitaip tariant, dalį pastatų yra atidavusi, nors kai kurioms institucijoms patalpų trūksta. Tačiau skandalingiausias faktas yra tas, kad institucijų metinės nuomos pajamos tesiekia 221 tūkst. eurų, o metinės nuomos išlaidos - net 5,9 mln. eurų: valstybė, išsinuomojusi 5 kartus mažiau ploto, negu yra išnuomojusi, už nuomą sumoka 27 kartus daugiau, negu už ją gauna. Tai bent ūkiškumas!

Viešojo valdymo tobulinimo komisijos pirmininkas Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis „Vakaro žinioms“ patvirtino, kad užsimota inventorizuoti visą valstybės turtą, kad jis būtų valdomas racionaliai, nes dabar vienos institucijos nežino, kad kitos turi laisvo turto ir galėtų juo naudotis nemokamai, todėl iš privataus sektoriaus patalpas nuomojasi brangiai. O kitos, nežinodamos pirmųjų poreikio, verslui turimas patalpas išnuomoja pigiai. Tikimasi visą turtą inventorizuoti iki balandžio pradžios. Be to, komisija ketina Vyriausybei pasiūlyti, kad įstaigos, neperduodančios turimo nenaudojamo turto valdyti centralizuotai, būtų baudžiamos, turto priežiūros išlaidų dydžiu sumažinant įstaigai finansavimą. Iš viso per metus patalpų eksploatavimui valstybė išleidžia apie 28,5 mln. eurų.

Finansų ministerijos Turto valdymo departamento direktorė Aušra Vičkačkienė sakė, kad skaičiai gali kisti, nes kol kas duomenis pateikė ne visos valstybės institucijos. O tai, kad valstybė nuomoja turtą keliasdešimt kartų pigiau, nei nuomojasi, ji aiškina paprastai: esą gali būti, kad įstaigos nuomojasi brangius biurus, o išnuomojami kokie nors pusiau apleisti sandėliai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder