Valdžia kontroliuos kioskų "dygimą"

Valdžia kontroliuos kioskų "dygimą"

Klaipėdos valdžia siekia pažaboti chaotišką kioskų plėtrą mieste - jau esami bus tikrinami, ar atitinka visus tokiems statiniams keliamus reikalavimus, o nuo liepos norintieji steigti tokius prekybos taškus turės savo planus derinti su savivaldybe.

Pasak vicemero Artūro Šulco, pastaraisiais metais prie prekybos centrų, automobilių stovėjimo aikštelėse, netgi ant šaligatvių ėmė rastis įvairiausi kioskai - "Bangladešo tipo pastatėliai". Neabejojama, kad per vasarą jų galėtų padaugėti dar du ar net tris kartus.

"Visi jie statomi be jokių savivaldybės leidimų, - sakė jis. - Tai netenkina savivaldybės urbanistų, miesto dailininko bei visuomenės. Situacija nepriimtina socialiniu, estetiniu, saugumo požiūriu."

Anot A. Šulco, buvo ieškoma priežasties, kodėl pastaraisiais metais procesas tapo nevaldomas. Paaiškėjo, kad kalta pati miesto valdžia - prieš porą metų buvo patvirtintos naujos Prekybos ir paslaugų teikimo viešosiose vietose taisyklės. Jose iš viešųjų erdvių sąvokos "iškrito" privati bei nuomojama žemė, taigi statant kioskus tokiose vietose savivaldybės leidimo nebereikia.

Tiesa, anot A. Šulco, galioja kiti reikalavimai - priešgaisriniai, numatyti Teritorijų planavimo įstatymo ir pan. Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, pakviesti į susitikimą savivaldybėje su kitų suinteresuotų institucijų atstovais, jau vien iš nuotraukų įtarė, jog kai kurių kioskų statytojai nesilaikė tam tikrų priešgaisrinių reikalavimų - išlaikyti nepakankami atstumai.

Kai kurie verslininkai, anot savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Armono, statydami kioskus gudriai išvengė prievolės įsigyti kasos aparatus - jų reikalaujama prekiaujantiems maistu dengtose turgavietėse, o jie iškėlė prekybą į lauką.

"Norime įspėti verslininkus, kad neinvestuotų pinigų, nes mes procesą reguliuosime", - sakė A. Šulcas.

Esami kioskai netrukus turėtų sulaukti svečių, tikrinsiančių, ar statiniai atitinka visus jiems keliamus reikalavimus, ar teisėtai naudojamasi valstybės žeme. Prie visų prekybos centrų, išskyrus "Akropolį", žemė esanti valstybinė.

Dar šį mėnesį Klaipėdos miesto Taryba taip pat turėtų kibti į minėtąsias Prekybos ir paslaugų teikimo viešosiose vietose taisykles, kad pakeitimai įsigaliotų nuo liepos. Ketinama patobulinti viešosios vietos sąvoką - tokia vieta bus laikoma ir valstybinė, ir privati, ir išnuomota žemė, jeigu tik ji yra laisvai prieinama.

Reikalavimų mokėti rinkliavą kioskų, stovinčių privačioje ir išsinuomotoje žemėje, savininkams nebus, tačiau norint tokį statinį pastatyti jau reikės savivaldybės palaiminimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder