Uždraudžiamas kiaulienos produktų eksportas

Uždraudžiamas kiaulienos produktų eksportas

Nuo pirmadienio Rusija iš Lietuvos ir Lenkijos, kur nustatytas afrikinis kiaulių maras, nebeįsileidžia visų mėsos produktų, kuriuose yra kiaulienos. Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, eksporto draudimo klausimas yra techninis, kuris galėtų būti išspręstas Maskvos ir Europos Komisijos derybose per artimiausius kelis mėnesius.

Mėsos perdirbėjai į Rusiją eksportuoja tiek pat, kiek į visą ES. Pernai išvežta kiaulienos už 83 mln. litų, dešrų – už 60 mln. kitų mėsos gaminių – už 30 mln. litų.

Sustabdžius eksportą, mūsų perdirbėjai per mėnesį esą patirtų 14 mln. litų nuostolių, tektų atleisti dalį darbuotojų, žemdirbiai neturėtų kur parduoti gyvulių.

Mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius Sako, kad įmonė dėl sustabdyto eksporto į Rusiją prarastų 25 proc. apyvartos, o 50 žmonių netektų darbo vietos.

Premjeras, šią problemą aptaręs su žemės ūkio ministru, veterinarijos tarnybos ir mėsos perdirbėjų atstovais, teigia, kad eksporto draudimo priežastys yra techninės ir jos turėtų būti sprendžiamos EK derantis su Rusija. Taip pat, pasak premjero, rinkų ieškoma kitose šalyse. Apie nuostolių kompensavimą gamintojams nekalbama.

Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius tikina, kad Rusijai ir EK parodyta, jog priemonės, kurių imta prieš kiaulių marą, yra geros: „Tame miške, kuriame pasireiškė afrikinis kiaulių maras, tvora bus iki gegužės 15 d.“

Ir valdžios, ir perdirbėjų atstovai tikina, kad ieškoma naujų rinkų lietuviškiems produktams. Esą baigiami tvarkyti dokumentai, leidžiantys eksportuoti į Kiniją, JAV, Japoniją. Dairomasi į Pietų Korėją, Afrikos šalis.

Lietuvoje nustačius afrikinį kiaulių marą, nuo sausio pabaigos Rusija gyvų kiaulių ir kiaulienos neįsileidžia iš visos ES. Kadangi nepavyksta susiderėti dėl eksporto atnaujinimo, Komisija nusprendė kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją. Per 60 dienų turi būti nuspręsta, ar šis kreipimasis bus nagrinėjamas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder