Už sumedžiotą šerną bus mokama 250 litų, pakeistos medžioklės taisyklės

Už sumedžiotą šerną bus mokama 250 litų, pakeistos medžioklės taisyklės

Siekiant paskatinti šernų medžioklę, medžioklės plotų naudotojams už kiekvieną sumedžiotą šerną bus mokama iki 250 litų išmoka.

Tokiam sprendimui trečiadienį pritarė ministrų kabinetas.

Išmoka už sumedžiotą šerną bus skaičiuojama nuo 2014 m. vasario 7-osios, o mokama nuo 2014 m. liepos 1 d.

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai pavesta iki 2014 m. vasario 7 d. parengti ir suderinus su Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijomis patvirtinti išmokų už sumedžiotus šernus mokėjimo tvarkos aprašą. Ši įstaiga turėtų administruoti ir išmokoms skirtas lėšas.

Dėl kiaulių maro grėsmės pakeistos meždioklės taisyklės

Vasario 5 d. aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pakeitė medžioklės taisykles ir pratęsė šernų medžioklės varant sezoną iki kovo 1 d. Šio sprendimo paskatino imtis afrikinio kiaulių maro išplitimo (AKM) grėsmė. Tokį medžioklės būdą iki kovo 1 d. bus galima taikyti tik ne AKM grėsmės zonoje esančiuose rajonuose.

Medžioklė varant – efektyvus medžioklės būdas, tačiau jis ribojamas dėl aplinkosauginių motyvų. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) nurodžius, kad dėl AKM plitimo grėsmės šalyje reikia aktyviai reguliuoti šernų populiaciją, nuspręsta pratęsti medžioklės varant sezoną.

Aplinkos ministras taip pat pakeitė medžioklės taisyklių nuostatas saugomose teritorijose ir žuvininkystės tvenkinių teritorijose. Medžioti rezervatuose būdavo griežtai draudžiama, tačiau, siekiant įvykdyti VMVT reikalavimus sureguliuoti šernų populiaciją, tapo būtina laikinai leisti organizuoti medžiokles ir saugomose teritorijose.

Medžiotojams taip pat suteikta teisė, telefonu suderinus su saugomos teritorijos direkcijos atstovu, persekioti sužeistą šerną, įbėgusį į saugomą teritoriją. Taip pat leista jaukinti ir vilioti šernus, siekiant juos sumedžioti, gamtinių rezervatų buferinės apsaugos zonoje.

Žuvininkystės tvenkinių teritorijoje anksčiau buvo leidžiama medžioti tik smulkiąją fauną. Nuo šiol medžioti galima ir šernus.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba įpareigota valstybinių gamtinių rezervatų ir valstybinių parkų direkcijas paskirti asmenį sužeistų gyvūnų paieškos priežiūrai valstybinio gamtinio rezervato teritorijoje.

Minėti medžioklės taisyklių pakeitimai negalios Lazdijų, Alytaus, Druskininkų, Varėnos, Trakų ir Šalčininkų rajonuose, kuriuose dėl nustatytų AKM atvejų paskelbta ekstremali situacija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder