Už šiukšles daugiau nemokėsime

Už šiukšles daugiau nemokėsime

Uostamiesčio politikai klaipėdiečiams paruošė naujametinę dovaną. Dar prieš kelias savaites miesto valdininkai prabilo apie kitąmet brangsiantį šiukšlių išvežimą, tačiau ketvirtadienį miesto Tarybos nariai nusprendė kainų nedidinti. Tiesa, brangiau už komunalines atliekas vis dėlto teks mokėti mieste esančių sodų gyventojams ir daugeliui Klaipėdos biudžetinių įstaigų.

Atliekų surinkimo ir tvarkymo rinkliava dėl Europos Sąjungos (ES) direktyvų įgyvendinimo kitąmet drastiškai turėtų didėti beveik visoje Lietuvoje. Ne išimtis ir Klaipėda - dėl padidėjusių komunalinių atliekų apdorojimo kaštų 2014 metais daugiabučiuose namuose vietinę rinkliavą planuota didinti 6 centais už kv. m, tuo metu individualių namų savininkams metinis mokestis turėjo padidėti nuo 281 iki 287 Lt.

Tačiau miesto Tarybos nariai nusprendė 2014 m. tarifų miesto gyventojams nedidinti, o dėl šio sprendimo atsirasiantį lėšų trūkumą padengti iš anksčiau sukauptų vietinės rinkliavos permokų.

"Preliminariais skaičiavimais, lėšų trūkumas sieks 250-300 tūkst. Lt per metus, - teigia Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė. - Iš viso šiuo metu savivaldybė yra sukaupusi beveik 10 mln. Lt vietinės rinkliavos permokų. Dalį šių lėšų taip pat numatome skirti požeminių atliekų aikštelių įrengimui."

D. Berankienės teigimu, kitąmet brangiau už šiukšlių išvežimą vis dėlto teks mokėti miesto ribose esančių sodų gyventojams, jiems metinė rinkliava išaugs iki 140 Lt.

"Tačiau tai vis tiek beveik perpus mažiau nei gyvenantiems nuosavuose namuose žmonėms", - pažymėjo valdininkė.

Planuojama, kad dėl padidėjusių komunalinių atliekų apdorojimo kaštų miesto savivaldybei ateinančiais metais iš viso reikės surinkti 17 mln. Lt vietinės rinkliavos, tai 3 mln. Lt daugiau nei šiemet. Todėl tarifai didės ir daliai miesto įstaigų. Didžioji dalis jų - biudžetinės organizacijos.

Tuo metu kai kurioms verslo įstaigoms (viešbučiams, restoranams, prekybininkams ir kt.) atvirkščiai - vietinė rinkliava mažės. Taip nutiko dėl pasikeitusių atliekų susikaupimo normų. Būtent dėl šių normų šiukšlių išvežimas turėjo brangti ir miesto gyventojams.

"2008 m. įvedant vietinę rinkliavą už atliekų surinkimą ir tvarkymą susikaupimo normos buvo nustatomos remiantis Aplinkos ministerijos rekomendacijomis, taip pat atliekų tvarkytojų turėtais statistiniais duomenimis. Kiek sukaupia atskiros verslo grupės, net nebuvo žinoma. Tačiau Klaipėdoje atlikus atliekų susikaupimo normų monitoringą paaiškėjo, kad ankstesnės normos neatitinka realybės. T. y vieni atliekų sukaupia daugiau nei manyta, kiti atvirkščiai - mažiau", - teigė D. Berankienė.

Pasak Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos, kitąmet brangiau už šiukšles mokėsiančios valstybinės ar privačios įstaigos sumažinti savo išlaidas gali deklaruodamos atliekų susikaupimo kiekį.

"Jos gali mokėti pagal faktinį atliekų susikaupimo kiekį, kurį mažinti įmanoma šiukšles rūšiuojant", - pažymėjo skyriaus vedėja.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder