Už patikimą elektros tiekimą vartotojai mokės papildomą mokestį

Už patikimą elektros tiekimą vartotojai mokės papildomą mokestį

Lietuvos pramonininkų konfederacija nusprendė viešai kreiptis į visus šalies vadovus, ūkio bei energetikos ministrus reikalaudama, kad būtų atšauktas nuo sausio paslaptingai įsigaliojęs naujas mokestis už elektros energijos tiekimo patikimumą. Pramonininkai nesuvokia, kodėl turėtų papildomai mokėti už paslaugos kokybę, ir tvirtina, kad dėl to padidės daugelio paslaugų ir produktų kainos.

Vakar pramonininkai rinkosi į posėdį, kuriame aptarė, kokių reikia imtis veiksmų, kad būtų atšauktas naujas mokestis už elektros energijos tiekimo patikimumą. Elektros vartotojai yra suskirstyti į tris patikimumo kategorijas. Pirmoji - pati aukščiausia. Jai priklauso įstaigos ir įmonės, kurioms elektrą būtina tiekti be pertrūkių (kaip ligoninėms ir panašioms įstaigoms) iš kelių šaltinių. Antros kategorijos vartotojams elektra turi būti tiekiama iš ne mažiau kaip dviejų šaltinių, tiekimas turi būti atkuriamas ne vėliau nei po pustrečios valandos. Jai priklauso dauguma gamyklų, viešbučių ir pan. Trečia kategorija - visi kiti, kuriems tiekimą galima atnaujinti per 24 valandas, o elektra juos pasiekia iš vienintelio šaltinio. Pirmos dvi kategorijos nuo sausio papildomai apmokestintos: pirmoji už kilovatą galios turės papildomai mokėti po 3,64 lito be PVM, antroji - po 1,82 lito.

Norintiems išvengti papildomo mokesčio leidžiama pereiti į trečiąją kategoriją, tačiau tada niekas negarantuos, kad elektra nedings ilgam - net iki 24 valandų.

Pramonininkai vakar vieningai pritarė kreipimuisi į atsakingas šalies institucijas, reikalaudami atšaukti naująją tvarką.

„Šis mokestis yra nepagrįstas, nes elektros energijos vartotojai įrengdami savo elektros ūkį pagal kategorijas ir elektros tinklų sąlygas šį mokestį jau yra sumokėję“, - tvirtina pramonininkai.

Anot jų, nebus kito kelio, kaip tik įskaičiuoti elektros pabrangimą į produktų ir paslaugų savikainą, dėl to vėl padidės kainos. Pramonininkai taip pat reikalauja, kad būtų atlikta energetikos sektoriaus revizija, nes, pavyzdžiui, jau paaiškėjo, kad Visagino atominė elektrinė teisininkams už konsultacijas sumokėjo 29 mln. litų, o šis faktas sudomino ir prokurorus. Anot Trišalės tarybos Energetikos komiteto pirmininko Algirdo Jaruševičiaus, būtina išsiaiškinti, kur išplaukia milžiniški pinigai, nes kitaip bus įvestas dar ir „knopkės“ mokestis, kabelio mokestis ir kiti“.

LESTO Elektros tinklo direktorius Virgilijus Žukauskas tikina, esą naujas mokestis yra teisėtas ir logiškas: kodėl visi turi mokėti už tuos, kuriems elektros tiekimas atliekamas kokybiškiau. LESTO Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas taip pat tvirtina, kad mokestis nėra naujas: anksčiau visi mokėjo vienodai, tik toks mokestis atskirai nebuvo išskirtas, sąnaudos buvo įskaičiuotos į tarifą.

Jonas GUZAVIČIUS, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas:

- Kodėl pramonininkai piktinasi naujuoju mokesčiu, jei tvirtinama, kad jis nėra naujas - anksčiau jį mokėjo visi, o dabar tik tie, kurie nori geros kokybės elektros tiekimo?

- Naujas mokestis neigiamai veiks verslą, nes nukentės įmonių konkurencingumas. Verslas neturi laisvų pinigų, todėl turės arba kelti kainas, arba atleisti darbuotojų. Be to, naujas mokestis įvestas slapta, su niekuo nepasitarus, apie jį įmonės sužinojo tik sausio pabaigoje gavusios didesnes sąskaitas. Naują mokestį mes suvokiame ne kaip ką kita, o kaip elektros pabranginimą. Kaune atlikome apklausą. Ten naujovė palies apie 1,5 tūkst. stambiausių įmonių. Jų išlaidos už elektrą padidės nuo 20 tūkst. iki 250 tūkst. litų per metus. Tai yra gana didelis padidėjimas. Todėl neabejotinai brangs ir šiluma, ir vanduo, ir troleibusų paslaugos, ir kita.

Todėl dėl naujo mokesčio turėtų pykti ne tik verslas, bet ir vartotojai. Aišku, negalima kaltinti tik elektros tinklų. Jiems pavesta per metus išmokėti valstybei apie 600 mln. litų dividendų. Todėl tinklai ir daro viską, kad tiek išmokėtų, kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją dėl naujo mokesčio. O komisija ne be Vyriausybės pritarimo priėmė sprendimą. Įsivaizduokite gamyklą be elektros 24 valandas. Ką tada daryti su darbuotojais, produkcija? Todėl visos bus priverstos mokėti papildomą mokestį.

- Bet ar pats mokesčio tikslas - už patikimumą - neskamba absurdiškai?

- Kiekviena prekė turi būti kokybiška, patikima ir papildomas mokestis už kokybę neturi būti imamas.

- O fiziniai asmenys, kurie norėtų, kad elektros energijos tiekimo nesklandumai būtų pašalinti greičiau nei per 24 valandas, irgi privalės mokėti papildomai?

- Buitiniai vartotojai yra trečios kategorijos vartotojai, todėl papildomai nemoka. Tačiau buitiniams vartotojams elektros tinklai teprivalo tiekimą atkurti per 24 valandas. Bet jei žmonės šildosi būstą dujomis, dujų katilui reikia elektros. Per 24 valandas ir sušalti galima. Milžiniškas rezervas paliktas. Net sovietiniais laikais buvo ne 24, o 8 valandos. Kaimuose po vėtrų ir po kelias paras elektros nebūna. Tačiau elektros tinklai visada randa pasiteisinimų. Pavyzdžiui, kad ne jie kalti, jog šalia laidų auga medžiai.

- Jei įvestas mokestis už elektros tiekimo kokybę, tai gal reikia įvesti papildomą mokestį už tai, kad vanduo visada atiteka iki buto, kad troleibusai laikosi grafikų, kad duona yra ne supelijusi, o šviežia?

- Kai tokia išlyga padaryta elektrai, ir visi kiti turės pretekstą įvesti naują mokestį. Taip galima nueiti iki absurdo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder