Už miesto skaudulio - politiko ausys?

Už miesto skaudulio - politiko ausys?

Matyt, tik Lietuvoje įmanoma, kad vertingose miestų vietose esančius griuvėsius valdytų jau likviduotos įmonės. Ir tik po žiniasklaidos įsikišimo ima ryškėti "didvyriai", kuriems galima "padėkoti" už dešimtmečius miesto veidą darkančius pūlinius.

Būtent tokia situacija yra susiklosčiusi šalia Danės upės, prie Mokyklos gatvės tilto, kur jau daugiau nei du dešimtmečius riogso buvusios Statybinių konstrukcijų gamyklos likučiai. Su jais viešumoje siejamas verslininkas, miesto Tarybos narys, "Klaipėdos" visuomeninio rinkimų komiteto kandidatas į merus Rimantas Cibauskas kratosi tiesioginių sąsajų, nors vieši duomenys rodo, kad tiek pastatus valdančioje bendrovėje, tiek jos akcininkės akcininkėse figūruoja arba figūravo jo sesuo ir kiti su šiuo politiku susiję asmenys.

Negana to, šių apleistų pastatų savininkė yra skolinga Savivaldybei per šimtą tūkstančių eurų žemės naudojimo ir nekilnojamojo turto mokesčių. Tačiau net ir tai neatgraso nuo noro gauti palei Danės upę esančią žemę, kurioje yra numatyti pėsčiųjų bei dviračių takai.

Skola - šimtai tūkstančių

Savivaldybės administracijos Statinių priežiūros poskyrio vedėja Galina Čichun Statybos remonto trestui priklausiusios gamyklos likučius, žymimus adresu Artojo g. 6, vadina Nr. 1 apleistų pastatų sąraše. Juos valdančiai UAB "Prima sensus" jau kurį laiką taikomas maksimalus žemės ir nekilnojamojo turto mokestis, tačiau tai ką nors iš esmės keisti šioje teritorijoje savininkų neskatina.

"Negali sakyti, kad išvis nieko nedaro - kai ką nugriauna pasirengę atitinkamus projektus, išveža šiukšles, prižiūri pastatų angas. Tačiau apie tolesnius planus nieko nežinau", - sakė G. Čichun.

"Vakarų ekspreso" duomenimis, "Prima sensus" mokesčių skola Savivaldybei jau siekia apie tūkst. 92 tūkst. eurų. Daugiau nei 800 eurų šioje sumoje jau sudaro delspinigiai. Dar bendrovė turi beveik 18 tūkst. eurų nekilnojamojo turto mokesčio skolą.

"Prima sensus" yra apskaičiuotas žemės naudotojo, o ne žemės nuomos mokestis, nes ši bendrovė neturi suformuoto žemės sklypo. Bendrovė teismuose įrodinėjo savo teisę į 52 ha ploto žemės sklypo suformavimą, nors teritorijos tarp Danės g. tęsinio, Artojų g., skvero ir Danės upės detaliajame plane, patvirtintame prieš keletą metų, teritorija palei Danės upę paliekama visuomenės poreikiams numatant dviračių ir pėsčiųjų takų tiesimą.

"Prima sensus" šiuo metu ginčija ir detaliojo plano sprendinius, nes siekia suformuoti sklypą iki pat Danės upės kranto. Pirmosios instancijos teisme jie bylą pralaimėjo, tačiau sprendimą apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui. Pastarasis ją vėl grąžino nagrinėti pirmosios instancijos teismui", - informavo Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Pateikė tik po žurnalistų įsikišimo

Gana įdomi istorija pradėjo klostytis, kai "Vakarų ekspresas" pradėjo aiškintis, kas yra tikrasis šių griuvėsių savininkas.

Pasirodo, vienintelis UAB "Prima sensus" akcijų valdytojas yra likviduojama UAB "Rinkos žodis". Tarp jos Registrų centrui pateiktų dokumentų yra akcininkų susirinkimo protokolas, iš kurio matyti, kad 0,2 proc. "Rinkos žodžio" akcijų priklauso Švedijos įmonei "Leanders prod Asarumas", o 99,98 proc. - likviduojamai UAB "Pajūrio gausa". Pastaroji priklauso ... dar 2008-ųjų gruodį likviduotai UAB "Pamario vingis".

Registrų centro atstovo spaudai Aido Petrošiaus teigimu, taip būti neturėtų, nes likvidavus akcininką akcijos turi atitekti pačiai įmonei, o ši, jei tokių akcijų kiekis viršija 10 proc., per 6 mėnesius turi jas perleisti kitam subjektui ar asmeniui. Tačiau čia ratas ir užsidarė, nes UAB "Pajūrio gausa" likvidatoriumi buvo nurodyta Virginija Murauskienė su neegzistuojančiu telefono numeriu. O nei apie ją, nei apie "Pajūrio gausą" jokių duomenų neturėjo ir Bankroto departamentas, į kurį "Vakarų ekspresą" nukreipė Registrų centras.

Beje, 2010-ųjų liepą duomenis apie "Prima sensus" akcininkus pateikė direktorė Virginija Murauskienė.

"Vakarų ekspresui" pradėjus domėtis šia istorija V. Murauskienei buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už tai, kad ji, būdama UAB "Pajūrio gausa" likvidatore, Registrų centrui nepateikė bendrovės akcininkų sąrašo ir kitų dokumentų.

Klaipėdos apylinkės teismui V. Murauskienė pažeidimus pripažino, nuoširdžiai gailėjosi ir paaiškino, jog duomenų nepateikė dėl to, jog 2012 m. susirgo onkologine liga, nuolat gydėsi, jai nustatytas 55 proc. darbingumo lygis. Moteris pasižadėjo reikalingus duomenis pateikti ir prašė skirti kuo mažesnę nuobaudą, nes "dėl sunkios ligos turi materialinių sunkumų". Teismas moters pasigailėjo ir skyrė jai tik įspėjimą.

Tada V. Murauskienė informavo Registrų centrą, kad nuo 2008-ųjų lapkričio 26 d. ji yra vienintelė "Pajūrio gausos" akcininkė. Taigi, jai per keletą minėtų įmonių oficialiai ir priklauso miestą bjaurojantys griuvėsiai. Tačiau vakar jos pasiteiravus ar iš tiesų ji ir yra "Prima sensus" bei jos valdomų griuvėsių savininkė, moteris tai neigė.

"Tai ne mano asmeninis, o UAB turtas. Aš esu tik "Prima sensus" direktorė", - tvirtino ji, nors ir nepaneigė minėtos bendrovių valdymo schemos.

V. Murauskienė aiškino, kad kitiems reikėtų taip tvarkytis, kaip tvarkomasi šioje teritorijoje.

"Netrukdykite ir leiskite mums dirbti. Dabar trukdo kas tik gali - pradedant ta pačia Savivaldybe", - sakė V. Murauskienė.

Kas sieja su R. Cibausku?

Viešojoje erdvėje su buvusios Statybinių konstrukcijų gamyklos likučiais yra siejamas verslininkas ir miesto Tarybos narys R. Cibauskas, tad "Vakarų ekspresas" jo ir paklausė, kiek turi pagrindo tokios kalbos.

"Kažkaip gal ir esu susijęs, bet nesu savininkas. Juk XXI amžius, viską galima internete išsiaiškinti, o jei ką - klauskite direktorės", - sakė R. Cibauskas.

Paklausus, ar jis yra kaip nors susijęs UAB "Rinkos žodis", UAB "Pajūrio gausa" ar UAB "Pamario vingis", nekalbus politikas tik tarstelėjo: "Gal kažkada ir buvau susijęs, bet dabar jau ne".

2011-aisiais savivaldybių tarybų rinkimams pateiktoje interesų deklaracijoje R. Cibauskas nurodė, kad Virginija Murauskienė yra artimas jam asmuo, su kuriuo jis turi bendro turto, tad dėl to gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas einant pareigas valstybinėje tarnyboje. Toje pačioje deklaracijoje nurodoma, kad V. Murauskienė 2005-12-01 R. Cibauskui paskolino 780 tūkst. litų. Tas pats apie V. Murauskienę rašoma ir šiems rinkimams R. Cibausko pateiktoje deklaracijoje. Tik kandidato į merus skola V. Murauskienei jau mažesnė - 650 tūkst. litų.

Dar įdomesnė yra R. Cibausko 2007-ųjų savivaldybių tarybų rinkimams pateikta interesų deklaracija, kurioje nurodoma, kad jis turėjo didesnę nei 10 MGL paskolą, gautą iš UAB "Pamario vingis". O Virginija Murauskienė čia jau yra įvardijama kaip R. Cibausko sesuo.

Beje, portalo infodebt.lt duomenimis, 895 678 Lt įstatinį kapitalą turėjusiam "Pamario vingiui" iki likvidavimo vadovavo... Virginija Murauskienė.

Tiesioginio griuvėsių valdytojo "Prima sensus" akcininkei - likviduojamai UAB "Rinkos žodis" - to pačio portalo duomenimis, vadovauja Vida Šereikienė. UAB "Mūsų laikas", kurios valdybos pirmininkas yra R. Cibauskas, direktorė irgi yra Vida Šereikienė. Ji "Vakarų ekspresui" patvirtino, kad anksčiau vadovavo "Rinkos žodžiui", bet jau seniai esą ten nebedirba ir nieko bendro su šia įmone nebeturi.

Su R. Cibausku siejasi ir UAB "Pajūrio gausa". 2002-ųjų spalį "Pajūrio gausos" projektų vadovė Lidija Okuneva naujienų agentūrai ELTA gyrėsi, kad įmonė puoselėja planus imtis naujo, statybų verslo. Žadėta, kad radus investuotojų ir baigus derinti projektą Klaipėdoje, galbūt net 2003-iaisiais iškils modernus sporto kompleksas, patenkinsiantis visus sportuojančių miestiečių poreikius. Jame žadėta įkurti dengtus lauko teniso kortus, krepšinio, futbolo, rankinio, tinklinio sales, ledo areną, baseinus su pirtimis, kelias treniruoklių sales. Pagrindinėje arenoje varžybas vienu metu iš sėdimų vietų turėjo stebėti 5 tūkst. žiūrovų. Šio projekto sąmata tada įvardinta apie 35 mln. litų. Trečdalį šios sumos žadėjo skirti "Pajūrio gausa". Tiesa, bendrovė galutinai dar buvo neapsisprendusi, kurioje uostamiesčio vietoje turėjo būti statomas naujasis sporto kompleksas. Esą renkamasi iš kelių variantų netoli uostamiesčio centro, su patogiu privažiavimu.

Lidija Okuneva yra Lietuvos studentų krepšinio lygos, kurios prezidentas yra R. Cibauskas, direktorė. Ji "Vakarų ekspresui" patvirtino, jog dirbo "Pajūrio gausoje", tačiau sakė neatsimenanti nei kodėl nebuvo pastatytas toks grandiozinis kompleksas, nei kodėl buvo pradėta likviduoti "Pajūrio gausa".

"Tai buvo labai seniai, o aš jau pakeičiau daugelį darboviečių", - sakė L. Okuneva.

Trukdė valdžia?

Praėjus porai dienų po pokalbio su R. Cibausku jis jau pats susisiekė su "Vakarų ekspreso" žurnalistu.

Verslininkas ir politikas vėl paneigė esąs tikrasis "Prima sensus" savininkas, tačiau tvirtino žinąs, kodėl iki šiol ši teritorija nėra virtusi kokiu nors patraukli objektu. Esą dar 2002-aisiais čia jau ketinta imtis rengti naujus detaliuosius planus ir netrukus pradėti statybas, tačiau tam esą visaip trukdė miesto valdžia, kol pagaliau atėjo ekonominė krizė.

R. Cibauskas taip pat tvirtino žinantis, jog jau yra nemažai investuota ir į įvairius projektus, ir į minėtos teritorijos bei joje esančių pastatų tvarkymą, griovimą bei priežiūrą.

"Patys paprašė neplanuoti"

Edmundas ANDRIJAUSKAS, architektas, rengęs teritorijos tarp Danės g. tęsinio, Artojų g., skvero ir Danės upės detalųjį planą

Iš pradžių rengiant detalųjį planą buvo apimta ir buvusios Statybinių konstrukcijų gamyklos teritorija, tačiau Savivaldybė, kaip plano užsakovas, gavo iš ten esančių pastatų valdytojų raštą, kad ši teritorija nebūtų planuojama, todėl ji ir buvo išimta iš plano. Tik remiantis miesto bendruoju planu buvo numatyta, kad ten, palei upę, turi eiti pėsčiųjų ir dviračių takai. Dabar dėl to jau reiškiamos pretenzijos, skundžiamasi teismui.
Aš, kaip ir jūs, galiu tik spėti, kas yra tikrasis šių pastatų savininkas. Tačiau galiu patvirtinti, kad dėl šios teritorijos teko bendrauti ir su Rimantu Cibausku, nes rengiant tokius planus bendraujame su visais, kurie turi kokių nors interesų arba pageidavimų.

"Iniciatyvų nebuvo"

Kastytis MACIJAUSKAS, Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius

Nei aš asmeniškai, nei kas nors iš mūsų departamento tiesiog negalėjo trukdyti kokioms nors šios teritorijos nuomotojų iniciatyvoms, nes jų paprasčiausiai nebuvo. Dabartinė situacija, kai rengiant detalųjį planą jų pačių iniciatyvą nesuplanuojama ir ši teritorija, kaip tik rodo priešingą situaciją. Duok Dieve, kad kada nors kas nors pradėtų ten planuoti naujas statybas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder