Už atliekas teks mokėti pagal turimą turtą

Už atliekas teks mokėti pagal turimą turtą

Klaipėdos rajono savivaldybėje trečią kartą susirinkusi darbo grupė pagaliau susitarė, kaip turėtų būti renkama vietinė rinkliava už atliekas. Vienbalsiai pritarta siūlymui atsiskaityti pagal turimą turto vienetą, diferencijuojant mokestį miesto ir kaimo vietovėse.

Pasak bendrovės "Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras" (KRATC) ekonomistės Dalios Miciutės, už gyvenamosios paskirties pastatą - vieną namų valdą ar butą mieste - per metus reikėtų sumokėti 197,38 litų rinkliavos. Kaime pagal tuos pačius parametrus - 132,28 litų. Už sodo sklypą su pastatu (išskyrus gyvenamąjį namą) tektų mokėti 60 litų per metus.

Visi kiti atliekų turėtojai - viešbučių, prekybos, administracinės, paslaugų, gydymo, gamybos ir kitos paskirties patalpų savininkai - mokėtų pagal bendrąjį patalpų plotą.

Anot darbo grupėje dalyvavusio savivaldybės tarybos nario Algirdo Liaudanskio, įvedus rinkliavą pagal pasirinktą variantą, kai kurie už atliekų tvarkymą per metus mokės žymiai mažiau negu moka iki šiol pagal sudarytas sutartis su atliekų vežėjais.

Darbo grupė aptarė ir kitus rinkliavos variantus, tarp kurių buvo ir rinkliavos skaičiavimas pagal gyventojų skaičių. KRATC vietinės rinkliavos administravimo skyriaus viršininkas Šarūnas Jonas Tamulis įtikino darbo grupę, kad rinkliavos pagal gyventojus administravimas būtų daug brangesnis ir painesnis, kadangi gyventojų registre nurodoma tik vietovė, o ne tikslus gyventojo adresas. Tokiu atveju tektų nuolat tikslinti gyventojų skaičių ir tai būtų papildomas krūvis seniūnijoms bei pačiai savivaldybei. O vadovaujantis netiksliais duomenimis iškiltų pavojus, kad nebūtų surinkta reikia lėšų suma rajono komunalinėms atliekoms surinkti ir sutvarkyti.

KRATC atstovas Š. J. Tamulis akcentavo, kad įvedus rinkliavą rajono gyventojai vėliau sulauks ir biokonteinerių kompostui gaminti, kuriais jau naudojasi Neringos ir Klaipėdos savivaldybių gyventojai. Tai padės mažinti į sąvartyną vežamų atliekų kiekius, o kartu atsiras galimybė ateityje mažinti rinkliavos mokestį ateityje. Be kita ko, įvedus rinkliavą, visus metus yra vedama stebėsenos programa, ar iš savivaldybės teritorijos įvežami atliekų kiekiai atitinka nustatytas atliekų susikaupimo normas ir tokiu būdu atsiranda galimybė rajono tarybai koreguoti rinkliavos mokestį.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad Klaipėdos rajone konkursą atliekoms vežti laimėjo Šiaulių bendrovė "Specializuotas transportas", su kuria KRATC jau pasirašė sutartį. Sutartis įsigalios tuomet, kai rajono atliekų turėtojai pradės mokėti rinkliavą.

Darbo grupė vienbalsiai nutarė teikti galutinai aptartą rinkliavos projektą svarstyti rajono savivaldybės tarybos komitetams, kurie posėdžiaus kitą savaitę. Tikėtina, kad rinkliavos įvedimo projektas bus pateiktas svarstyti rajono savivaldybės tarybai, kurios posėdis įvyks gruodžio 23 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder