Ūkininkus siūloma įpareigoti kasmet pateikti duomenis apie savo veiklą

Ūkininkus siūloma įpareigoti kasmet pateikti duomenis apie savo veiklą

Siūloma įpareigoti ūkininkus kiekvienais kalendoriniais metais iki gruodžio 31 d. pateikti savivaldybės administracijai informaciją apie ūkininko ūkio veiklą, o motyvuotu sprendimu nepateikus ūkio duomenų, ūkininko ūkis būtų išregistruotas.

Tai numatantį Ūkininko ūkio įstatymo pakeitimo projektą įregistravo Žemės ūkio ministerija.

Pagal siūlomą projektą, ūkininkas turi pateikti ūkininko ir partnerių kontaktinę informaciją (gyvenamoji vieta, telefono numeris, el. pašto adresas), apie ūkyje vykdomos žemės ūkio ir kitokios veiklos pobūdį, ar keitėsi ūkyje registruotų žemės sklypų duomenys arba ūkio asmenys. Jeigu ūkyje pokyčių neįvyko, ūkininkas privalo patvirtinti šį faktą. Planuojama, kad duomenų atnaujinimo tvarka bus nustatoma Vyriausybės nutarimu patvirtintais Ūkininkų ūkių registro nuostatais.

Pasak Žemės ūkio ministerijos specialistų, ūkio išregistravimas nebus vykdomas neįspėjus ūkininko - ūkio išregistravimas bus detalizuotas Ūkininkų ūkių registro nuostatuose bei taisyklėse. Registro tvarkytojas, nustatęs, kad ūkio duomenys nebuvo atnaujinti per kalendorinius metus iki gruodžio 31 d., inicijuotų ūkio išregistravimą. Ūkį iš Ūkininkų ūkių registro išregistruotų savivaldybės administracija, kurioje yra įregistruotas ūkininko ūkis. Apie numatomą ūkio išregistravimą ūkininkas būtų informuojamas raštu ar kitomis informacinių technologijų priemonėmis ir jam būtų suteikiamas 6 mėnesių terminas nuo rašto gavimo dienos nustatytiems trūkumams pašalinti.

Įstatymo pataisomis siekiama, kad Ūkininkų ūkių registre būtų aktuali informacija ir jame registruojami tik faktiškai veikiantys ūkiai. Įstatyme siūloma nustatyti, kad ūkininkų ūkio registro valdytoja yra Žemės ūkio ministerija.

Įstatymą siūloma taip pat papildyti nuostata, kad ūkininkas, kaip fizinis asmuo, būtų įregistruotas tik viename ūkyje, kadangi dabar ūkininkams, registruojantiems ūkį Ūkininkų ūkių registre, nėra aiškumo, kiek ūkininkų ūkių gali būti įregistruota vieno asmens vardu.

"Taip pat nebuvo aiškumo, kurioje savivaldybėje registruoti ūkį, jei nuosavybės teise ar kitu būdu įgyta žemė yra keliose savivaldybėse. Ūkininkas galės registruoti tik vieną ūkį toje savivaldybėje, kurios teritorijoje yra ūkio žemė, o jei ūkio žemė yra keliose savivaldybėse, ūkis registruojamas asmens pasirinkimu vienoje iš jų", - teigia įstatymo pataisų projektą parengę Žemės ūkio ministerijos specialistai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder