Ūkininkai meldžia lietaus

Ūkininkai meldžia lietaus

Neseniai apverkę įšalusius žiemkenčius ūkininkai džiaugėsi ankstyvu pavasariu ir proga kuo greičiau atsėti laukus. Tačiau jeigu greitu metu nepalis, teks vėl lieti gailias ašaras. Rekordinė sausra ir netikėtos šalnos grasina sunaikinti ne vieną derlių.

Nuostolių bus

Vos pasibaigusi žiema atnešė ankstyvą pavasarį, kuriuo ypač džiaugėsi ūkininkai, pradėję ankstyvą sėją. Tačiau užklupęs sausas oras, o naktimis šaltukas - nežada nieko gero.

Ūkininkų teigimu, dabar drėgmės dirvoje užtenka tik augalui sudygti. Sunkiai kalasi cukriniai runkeliai.

Kauno rajone ūkininkaujantis Vytautas Žilinskas laiko kumščius, kad sinoptikų prognozės išsipildytų. Rajone gerai nelijo daugiau kaip tris savaites.

„Pakrapnojo kažkiek, keletą milimetrų, bet žada dar lyti iki savaitgalio. Tai labai tikimės, kad tie pažadai išgelbės derlių“, - optimizmo neslėpė V.Žilinskas.

Tačiau jeigu gamta nebus dosni, ūkininkams gali tekti skaičiuoti ne derlių, o nuostolius.

„Jeigu nepalis - žiemkenčiai žus. O ir buvusi 4, 5 laipsnių šalčio temperatūra nieko gero nedavė. Šalnos pakenkė žieminiams rapsams, žieminius ir vasarinius kviečius nudegino“, - pasakojo V.Žilinskas.

Ūkininko teigimu, jau dabar jaučiami nuostoliai, tačiau jie ne tokie katastrofiški.

„Svarbu, kad toliau nesitęstų sausra ir, manau, pavyks išsisukti su mažesniais nuostoliais“, - tikisi V.Žilinskas.

Didelės šalnos

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas buvo kiek skeptiškesnis ir teigė, jog šiemet rudenį ūkininkai skaičiuos tik nuostolius.

„Pelno tikrai nebeverta tikėtis, vien dėl to, kad 30 proc. Lietuvos žiemkenčių nebeturime, o ši pavasarinė šalna ir sausra dar labiau paskandino ūkininkų viltis atsigriebti. Pavasarinės šalnos nėra naujiena, kiekvienais metais po atšilimo ateina vėsesni orai, tačiau retas atsimena, kai Varėnoj buvo 11 laipsnių šalčio“, - sakė J.Talmantas.

Pasak jo, sausra rekordinė ir lietaus jau reikia nebe tikėtis, o melsti.

„Jeigu greitu metu nepalis, niekas nesudygs. Aišku, tikėtis verta, bet jau dabar yra nemažai nuostolių, tad rudenį tikrai apie jokį gausų derlių nebeverta nė svajoti“, - kalbėjo J.Talmantas.

Sunerimę ne tik ūkininkai, bet ir daržovių augintojai bei sodininkai. Pastarieji taip pat labiausiai pergyvena dėl šalnų, kurios nelepina žydinčių sodų. Nors nuostolių skaičiuoti dar niekas nesiryžta, kad jų bus, neabejojama. Šalnų žalą dar labiau sustiprina sausas oras, mat drėgmės itin trūksta dirvoje. Daržuose liūdnesnis likimas ištiko tuos augalus, kurie jau spėjo sudygti.

Tiesa, tokioje situacijoje ūkininkus išgelbėtų draudimas, tačiau daugelis jo yra atsisakęs. Pasirodo, retas draudžia pasėlius dėl išaugusių draudimo įmokų. Draudimo kompanijos maždaug penktadaliu ar net daugiau pakėlė įmokas ir sugriežtino sąlygas taip, kad drausti beveik neapsimoka.

Beveik tas pats, kas atsėti, vieningai sutaria ūkininkai.

Vienintele paguoda ūkininkams liko, kaip tikimasi didesnė grūdų supirkimo kaina. jei šios prognozės pasitvirtins, bent pusei šalies ūkininkų turėtų atpirkti pavasarį patirtus nuostolius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder