TVF Lietuvai siūlo pristabdyti minimalios algos kėlimą

TVF Lietuvai siūlo pristabdyti minimalios algos kėlimą

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) Lietuvai siūlo pristabdyti minimalios mėnesinės algos (MMA) kėlimą. Optimizmo dėl spartesnio MMA didinimo nemato ir Premjeras Algirdas Butkevičius.

MMA didinimo pristabdymas - vienas iš Lietuvoje viešėjusios TVF misijos siūlymų Lietuvai. TVF misija ataskaitoje pažymi, kad Lietuvos eksportas yra pakankamai konkurencingas, tačiau gali patirti spaudimą, jei išliks dabartinės atlyginimų ir produktyvumo tendencijos. Esant tokioms aplinkybėms, pastangos modernizuoti įmones turėtų būti dvigubai sustiprintos, be to, būtų protinga apsvarstyti būtinybę susilaikyti nuo minimalaus atlyginimo didinimų bent jau iki tol, kol tokius didinimus būtų galima pagrįsti produktyvumu ir padidėjusiu konkurencingumu.

"Šiame kontekste patartume pristabdyti minimalios mėnesinės algos didinimą, kuris buvo pakankamai spartus nuo 2012 metų", - trečiadienį spaudos konferencijoje Vilniuje sakė TVF misijos vadovas Lietuvai Kristofas Klingenas (Christoph Klingen).

Pasak Ministro Pirmininko, paskutiniu metu diskusijos dėl MMA didinimo ypač aktualios. Kaip teigė A. Butkevičius, neskubėti didinti MMA siūlo ir kai kurių profesinių sąjungų lyderiai, siūlantys, pirmiausia, atlikti išsamią analizę Trišalėje taryboje, o tik po to priimti sprendimus.

"Jau tokio optimizmo, koks anksčiau buvo, kad reikėtų skubėti kuo dažniau kelti minimalią mėnesinę algą, nėra, nes reikia įvertinti ir regionuose esančią ekonominę ir finansinę padėtį. Tikrai elgsimės labai atsakingai", - sakė A. Butkevičius.

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje MMA buvo padidinta iki 350 eurų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pabrėžusi, kad MMA dydis Lietuvoje yra mažiausias iš visų trijų Baltijos šalių ir turėtų būti keliamas kasmet. Estijoje MMA siekia 355 eurus, Latvijoje - 360 eurų, Lenkijoje - 396,78 euro.

Kovo 3-16 dienomis Lietuvoje dirbę TVF ekspertai analizavo esamą šalies makroekonominę padėtį ir bendras ūkio raidos prognozes, vertino finansų sektoriaus plėtrą ir fiskalinės politikos priemonių įgyvendinimą. TVF ataskaitoje pažymima, kad 2016 m. Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimas turėtų siekti 2,7 proc., o vėliau turėtų dar kilti.

TVF misijos vertinimu, nuosekliai gerėjantis Lietuvos gyvenimo lygis dabar priklauso nuo ryžtingos pažangos vykdant struktūrines reformas, kurios idealiu atveju turėtų būti viena su kita susijusios ir sudarytų išsamų ir nuoseklų paketą, nurodantį strateginę kryptį. TVF atstovai taip pat pažymi, kad naujasis socialinis modelis - drąsi ir galinga iniciatyva, skirta siekiant modernizuoti darbo santykius, peržiūrėti socialines išmokas ir reformuoti socialinę apsaugą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder