TVF: Baltijos šalims reikia susirūpinti demografine situacija

TVF: Baltijos šalims reikia susirūpinti demografine situacija

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai atkreipia dėmesį, kad skatinant Baltijos šalių ekonomikų augimą, būtina spręsti visuomenės senėjimo problemas ir gerinti dirbančiųjų produktyvumą.

TVF pavasario ataskaitoje apie Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europos šalių ekonomikas, demografiniai rodikliai Baltijos šalyse įvardijami kaip turintys didžiausią įtaką Lietuvos, Latvijos ir Estijos ūkių plėtrai.

„Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europos regionas susiduria su vienu didžiausiu darbingo amžiaus žmonių grupės mažėjimu Europoje, prie to prisideda neigiamos demografinės tendencijos ir migracija", - teigiama TVF ataskaitoje.

TVF duomenimis, 2010-2014 m. darbingo amžiaus žmonių Lietuvoje sumažėjo beveik 2 proc. kasmet, o pusė šio skaičiaus sudarė iš šalies emigravę gyventojai. 2015-2030 m. projekcijoje TVF prognozuoja, kad Lietuva kasmet neteks apie 1 proc. darbingo amžiaus žmonių. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad rytinių ES šalių piliečių gyvenimo trukmė nesiekia vakarinių Europos Sąjungos šalių vidurkio (apie 82 metai): Lietuvoje ir Latvijoje vidutinė gyvenimo trukmė siekia 74 metus, Estijoje - 76 metus.

Analitikų teigimu, šias neigiamas tendencijas būtina švelninti politinėmis priemonėmis, visų pirma išlaikant ir pritraukiant kvalifikuotų darbuotojus, mažinant struktūrinį nedarbą ir stabdant emigraciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder