Teismas: ekonominė krizė neleidžiančia keisti verslui suteiktų kreditų sutarčių

Teismas: ekonominė krizė neleidžiančia keisti verslui suteiktų kreditų sutarčių

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, išnagrinėjęs vilniečio ieškinį bankui pakeisti kredito sutarčių sąlygas, pažymėjo, jog tai, kad sutarties šalis neturi reikiamų finansinių išteklių arba skolininko klientai pažeidžia savo prievoles, nelaikoma nenugalima jėga.

Vilnietis kreipėsi į teismą, prašydamas įpareigoti AB banką "Swedbank" pakeisti trijų kreditų sutartis 12 mėnesių atidedant kredito grąžinimo įmokas ir mokant tik palūkanas.

Patalpų nuoma vertęsis vilnietis nurodė iki 2009 metų vykdęs savo įsipareigojimus bankui, tačiau dėl finansų krizės dalis patalpų nuomininkų nutraukė nuomos sutartis, dalis pradėjo vėluoti mokėti nuomos mokestį, todėl ieškovas nebegali mokėti bankui kreditų grąžinimo įmokų.

Iš pradžių bankas sutiko su ieškovo sąlyga mokėti tik palūkanas, bet vėliau pareikalavo sutuoktinės laidavimo. Ieškovui šios sąlygos buvo nepriimtinos, todėl bankas sutarties sąlygų nepakeitė.

Ieškovas prašė pakeisti kreditavimo sutartis pasikeitus aplinkybėms, t.y. atsiradus aplinkybėms, kurių nukentėjusioji šalis sutarties sudarymo momentu negalėjo protingai numatyti ir tų aplinkybių negali kontroliuoti.

Teismas, atmesdamas ieškinį, pažymėjo, kad ieškovui negalėjo būti nežinoma aplinkybė, kad rinkoje gali sumažėti nuomojamų patalpų paklausa ir pajamos iš nuomos. Tai yra įprasta ieškovo vykdomos komercinės paskirties patalpų nuomos verslo rizika, o verslo pajamingumo svyravimai pasaulio ekonomikos mastu negali būti pripažinti aplinkybe, atleidžiančia nuo sutarties vykdymo ar leidžiančia kreiptis į teismą dėl kredito sutarties sąlygų pakeitimo. Bankas prisiėmė kredito negrąžinimo riziką, bet neprisiėmė patalpų, kurių įsigijimui suteikti kreditai, nuomos sutarčių nutraukimo rizikos.

Teismas ieškovo prašymu buvo pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones - iki galutinio sprendimo priėmimo buvo uždraudęs bankui nutraukti su ieškovu kreditavimo sutartį.

Teismas atmetė "Swedbank" prašymą skirti ieškovui 20 tūkst. litų baudą už nesąžiningą ieškinio pareiškimą.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder