Tarptautinis valiutos fondas: Lietuvos ūkis auga ekonomiškai sveiku tempu

Tarptautinis valiutos fondas: Lietuvos ūkis auga ekonomiškai sveiku tempu

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai, pirmadienį susitikę su Premjeru Algirdu Butkevičiumi, finansų ministru Rimantu Šadžiumi ir Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku, pažymėjo, kad Lietuvos ūkio augimas išlaiko gerą ir ekonomiškai sveiką tempą, o po krizės pradėtas vykdyti makroekonominis koregavimas pasiteisino. Tačiau TVF pažymi, kad būdama atvira Lietuvos ekonomika gali patirti naujų sukrėtimų, susijusių su prekybos partnerių ir tarptautinės rinkos nestabilumu.

"Mes pastebime sveiką ekonomikos augimą ir tai, kad po krizės pradėtas vykdyti makroekonominis koregavimas ima duoti vaisių. Taip pat mes užfiksavome pozityvų šių metų ekonomikos augimą ir stipriai sumažėjusį nedarbą, visa jūsų ekonomika tapo atsparesnė", - po pirmadienį Vyriausybėje įvykusio susitikimo sakė TVF misijos Lietuvoje vadovė Džulija Kozak (Julie Kozack).

Dž. Kozak teigė, kad vidaus paklausos poveikis Lietuvos bendrajam vidaus produktui (BVP) kitais metais išaugs, o eksportas BVP darys mažesnę įtaką.

"Mes tikimės, kad Lietuvos BVP augimas tiek 2013, tiek 2014 metais sieks 3,5 proc. (...) Kitiems metams prognozuojama apytiksliai 2,25 proc. infliacija, 2014 metais ji turėtų būti šiek tiek didesnė", - prognozavo Dž. Kozak.

Dž. Kozak teigimu, Lietuvos ekonomikai didžiausią pavojų kelia jos atvirumas, ir šalis išlieka pažeidžiama galimų išorinių sukrėtimų.

"Dėl savo mažos ir atviros ekonomikos Lietuva vis dar gali susidurti su tam tikromis rizikomis. Potencialios Lietuvos ekonominės rizikos yra susijusios su jos užsienio partneriais ir bendra tarptautinių finansinių rinkų būkle", - teigė TVF misijos vadovė.

TVF misija savo baigiamojoje ataskaitoje kaip svarbiausius finansų politikos uždavinius įvardijo atsakingą šių metų biudžeto tvarkymą ir patikimo bei kokybiško biudžeto kitiems metams parengimą.

Pasak TVF, būtina ir toliau didinti finansų sektoriaus stabilumą ir užtikrinti, kad visose politikos srityse būtų palaikomas euro įvedimas.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder