Tarp Lietuvos nacionalinių išteklių - ir gėlės, ir daržovės

Tarp Lietuvos nacionalinių išteklių - ir gėlės, ir daržovės

Lietuvoje priskaičiuojama daugiau nei 3,5 tūkst. kolekcinių augalų, laikomų nacionaliniais genetiniais ištekliais, pavyzdžių. Pasirodo, galime įsiveisti visiškai lietuviškus sodus - turime pakankamai vietos medžių, gėlių ir daržovių rūšių.

Augalų nacionaliniais genetiniais ištekliais laikomos Lietuvoje sukurtos ar vietinės kilmės veislės, laukinių augalų populiacijos ar jų dalys, pavieniai augalai ar jų grupės ir augalų reprodukcinės dalys. Jiems taip pat priskiriami geriausiai prie vietos sąlygų prisitaikę ne vietinės kilmės veislių ar rūšių augalai, pasižymintys ekologine, selekcine ar ekonomine svarba.

Tarp 3684 kolekcinių pavyzdžių surasime bene viską, kas auginama sodybose - medžius, dekoratyvinius ir žolinius augalus, daržoves, vaismedžius ir uogakrūmius, grūdines kultūras. Taigi, panorėję galėtume įvesti itin "tautišką" sodą.

Augalų nacionaliniai genetiniai ištekliai yra saugomi jų gamtinėse buveinėse, sukūrimo aplinkoje ar už jos ribų. Šių išteklių atrinkimu, saugojimu, naudojimu ir atkūrimu rūpinasi Nuolatinė augalų nacionalinių genetinių išteklių komisija.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder