"Švyturys Brewery" ieško Dovydo žvaigžde pažymėtų alaus kamštelių iš gyventojų stalčių

"Švyturys Brewery" ieško Dovydo žvaigžde pažymėtų alaus kamštelių iš gyventojų stalčių

Po rekonstrukcijos atidaroma alaus darykla "Švyturys Brewery" renka aludarystės istorijos įdomybių ekspoziciją ir ieško senųjų keraminių alaus kamštelių, pažymėtų Dovydo žvaigžde. Tai senovinis aludarystės simbolis, atsiradęs, kai alaus gamybos procesas buvo prilyginamas alchemijai.

Šešiakampe žvaigžde keraminius alaus kamštelius žymėjo 1784 m. Klaipėdoje įkurta alaus darykla. Jos įkūrėjai - Reincke pirklių šeima - taip norėjo išreikšti ryšį su senąja aludaryste, kai gėrimas buvo verdamas Klaipėdos senamiesčio pilyje.

XIII a. pastatyta Klaipėdos pilis yra seniausia istoriniuose šaltiniuose minima šio miesto darykla. Pačioje pilyje alus buvo daugiausiai vartojamas gėrimas, o pilies darykla buvo sukūrusi alaus gamybos monopoliją.

Žydiška Dovydo žvaigždė nuo seno - ir aludarių simbolis

Aludarystė nuo senų laikų buvo gerai žinoma ir privilegijuota profesija, tačiau pats alaus gamybos procesas suprantamu tapo daug vėliau. Iki pat XIX a. pabaigos fermentacijos principas aludariams dar buvo paslaptis. Salykle, gaminamame iš miežių daigų, atsirandantys fermentai buvo reikalingi alui rauginti. Tačiau ne vieną šimtmetį vandens "virtimas" putojančiu alkoholiniu gėrimu buvo laikytas nesuvokiamu reiškiniu, prilygstančiu alchemijai. Todėl šešiakampė žvaigždė, istorijoje naudojama kaip žydų tautos arba alchemijos simbolis, šiuo atveju reiškė dar neatrastą alaus prigimtį ir tapo aludarių gildijos simboliu.

Taip pat svarstoma, kad Dovydo žvaigždė aludarystės simboliu pasirinkta ir dėl to, kad alų verdant jame žūdavo bakterijos, ir senaisiais laikais jis nebuvo toks pavojingas, kaip nevirintas vanduo ar vynas. Dar keliama versija, kad iš trikampių sudaryta žvaigždė yra trijų svarbiausių alaus gamybos elementų - vandens, salyklo ir apynių - sąjungos simbolis. Egzistuoja ne vienas paaiškinimas, kodėl aludariai pasirinko Dovydo žvaigždę, tačiau faktas, kad šis simbolis prigijo aludarystėje.

Daryklos kolekcijai ieškomi eksponatai iš klaipėdiečių stalčių

"Švyturys Brewery" siekia sukurti unikalią aludarystės istorijos ekspoziciją ir kviečia visus alaus meistrystės gerbėjus prisidėti renkant eksponatus. "Švyturys Brewery" Klaipėdos regiono gyventojus kviečia pranešti ne tik apie turimus senuosius keraminius alaus kamštelius su šešiakampe žvaigžde, bet ir ieško giminėje išlikusių senųjų alaus receptų, gamybos įrankių arba specialių indų - nuo laikų, kai aludarystė pradėjo sparčiai plisti.

Aludario profesija Klaipėdoje tapo ypač gerbiama ir skatinama baigiantis XVI a. Tiesa, peržengus šimtmečio slenkstį ji buvo pradėta kontroliuoti - 1647 m. Klaipėdoje įsigaliojo aludarystės įstatymas, pagal kurį alaus gamyba ir prekyba galėjo užsiimti tik karčemos. Tačiau draudimas ilgai netruko: kiekvienas klaipėdietis visgi gavo leidimą savo reikmėms alų virti kas dvi savaites. Taip ėmė formuotis autentiškos aludarystės tradicijos, kiekvienos giminės perduodamos jaunesnėms kartoms.

Aludarystės amatas Vakarų Lietuvoje suklestėjo XVIII a., kai per Klaipėdos uostą buvo pradėta gabenti mediena, kūrėsi medienos apdirbimo meistrai - šios industrijos atstovai aludariams generavo didžiausias pajamas.

Informacija

"Švyturys Brewery" - prieš metus rekonstruoti pradėta senoji "Švyturio" alaus darykla Klaipėdoje. Jau vasaros pradžioje naujas traukos centras atvers duris ne tik naujų pramogų išsiilgusiems vietiniams gyventojams, bet ir aludaryste besidomintiems svečiams iš kitų miestų. Darykloje vienu metu galės būti verdama iki 18 alaus rūšių, o gamybos procesas ir rezultatas bus prieinami visiems - "Švyturys Brewery" lankytojams bus organizuojamos ekskursijos po daryklą, degustacijos, veiks naująsias alaus kultūros vertybes puoselėjantis gastrobaras.

Dėl turimų eksponatų kreiptis:
Goda Diečkutė, [email protected]
BVRG Burson-Marsteller
Mob.: +370 685 12801

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder