Šventės, atsikračius skolų, bus daug linksmesnės

Šventės, atsikračius skolų, bus daug linksmesnės

Liaudies išmintis sako, kad pasitinkant naujus metus reikia grąžinti skolas, nes kitaip jos persekios visus ateinančius metus. Skolas administruojančių specialistų teigimu, liaudies išmintyje yra daug tiesos.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvos gyventojai turi apie 3,6 mlrd. litų pradelstų mokėjimų. Skolos apsunkina gyvenimą ne tik skolininkams, kurie nuolat turi galvoti, kaip tas skolas padengti, bet ir kreditoriams, kurių finansiniai planai sujaukiami. Tad ikišventinis laikotarpis įsiskolinusiems asmenims - puikus laikas padaryti gerą darbą tiek sau, tiek kitiems.

Kad šventė būtų šventiška

Pasak Kreditų valdymo paslaugas teikiančios UAB „Sergel“ direktorės Tomos Matutytės, mūsų senoliai labai stengdavosi naujus metus pradėti be nuodėmių ir be skolų. Laikai keičiasi ir apie tai susimąstome vis rečiau, tačiau realybė tokia: šventės ateina ir praeina, o tada ateina nauji metai, kartu su jais, jei nesiimsite jokių ryžtingų veiksmų, - senos bėdos.

„Šventės visada kainuoja daug - šiais laikais skiriame labai daug pinigų Kalėdų dovanoms, perkame ir dovanojame brangius, materialius dalykus, net jei negalime sau to leisti. Ar tikrai to reikia? - tvirtina pašnekovė. - Kartais kur kas didesnė dovana yra kažkokia nedidelė smulkmena, šiltas žodis, apkabinimas, tiesiog buvimas drauge. Tačiau lengva galva ir širdimi. O skolingas žmogus tikrai nesijaučia gerai, net jei ir stengiasi parodyti, kad apie tai negalvoja. Skola - nuolatinis galvos skausmas, erzinantis ir dvasinę būklę apsunkinantis dalykas, nes būti skolingam nėra lengva“.

T.Matutytė įsitikinusi - šventės bus daug linksmesnės, jei jas švęsite neturėdami skolų. O grąžintos skolos tam tikra prasme bus puiki Kalėdų dovana ir tam, kam esi skolingas, - kreditoriui taip pat nelengva nuolat galvoti ir skaičiuoti, kiek ir kas jam yra skolingas.

Juk skolas vis tiek teks grąžinti - pagal Lietuvos įstatymus skolos senaties terminas yra 10 metų, tačiau jei kreditorius skolą prisiteisia, skolininkas lieka skolingas tol, kol atsiskaito, sumoka delspinigius ir įvairius kitus skolos išieškojimo mokesčius.

„Teismo priteista skola - skola visam gyvenimui, senaties terminas jai neegzistuoja, tad ją kada nors vis tiek teks grąžinti. Tik kiekvienas skolininkas turėtų susimąstyti apie žmogiškąjį veiksnį: keliems žmonėms jo neatsakingas elgesys sugadins gyvenimą?“ - sako T.Matutytė.

Dešimt kartų pamatuok

Pašnekovės teigimu, skolas išieškančios bendrovės darbuotojų patirtis rodo, kad mūsų tautiečiai linkę skolintis gana greitai ir lengvabūdiškai, pasimėgauti kažkokia laikina gerove, o paskui - kaip Dievas duos.

Ikišventinis laikotarpis šia prasme ypač pavojingas, nes šventės kainuoja brangiai. Tačiau jos tikrai nebus šventiškos, jei dėl jų įklimpsite į skolas, o dovanos vargu ar teiks daug džiaugsmo, jei bus pirktos už skolintus pinigus. Todėl, T.Matutytės manymu, prieš skolinantis, imant kreditą, ką nors perkant išsimokėtinai, reikėtų atsakyti sau į klausimą: ar aš tikrai galėsiu mokėti mėnesines įmokas visą laikotarpį?

Prieš skolinantis ar ką nors perkant išsimokėtinai, klientui pateikiamas įmokų mokėjimo grafikas. Štai tada, anot T.Matutytės, reikėtų visų pirma pagalvoti, ar tu gali tą vienkartinę įmoką sumokėti šiandien, tuojau pat. Jei taip - galima daryti prielaidą, kad galėsi sumokėti ir kitais mėnesiais. Tačiau jeigu žmogus pradeda planuoti, kaip jau nuo tos pirmosios įmokos išsisukti, gal kiek uždelsti, paskui pasispausti, pataupyti, o jau po šešių mėnesių tai tikrai pavyks sumokėti, - blogai, nei skolintis, nei pirkti išsimokėtinai negalima.

„Pasižiūrėjusi į skolininkų patirtį galiu pasakyti: jeigu tu šiandien ko nors negali nusipirkti, tai ir nepirk, nes kitą dieną nebus lengviau - bus tik sunkiau. Būtinai atsiras kokių nors nenumatytų išlaidų - draudžiamasis įvykis, suskaudęs dantis, apsirgęs vaikas, sugedęs šaldytuvas ar pan., ir toms mėnesio įmokoms lėšų rasti bus vis sunkiau“, - sako specialistė.

Laikas imtis veiksmų

Įmonėms T.Matutytė taip pat pataria neatidėlioti skolų išieškojimo ateinantiems metams, o užsiimti šios problemos sprendimu ir į kreditų valdymo paslaugas teikiančią bendrovę kreiptis dar šiemet, negalvojant, kad ikišventinis laikotarpis - tam netinkamas laikas.

„Nereikia laukti kitų metų, nes prasidėjus naujiems metams prasidės ir nauji darbai. Tad ką gali padaryti dabar - neatidėliok, - sako pašnekovė. - Jeigu turite skolingų asmenų ir vis galvojate - kada nors, bet niekaip nerandate tam laiko, prieš šventes yra tas laikas, kai galite žengti tuos žingsnius ir ramiai švęsti šventes, žinodami, kad jūsų skolomis bus pasirūpinta. Mes stengiamės metus užbaigti taip, kad klientas matytų „švaresnį“ balansą, geresnius pinigų srautus, kad pinigų grįžtamumas būtų toks, kokį jis planavo metų pradžioje“.

Anot jos, šventinis laikotarpis dar nereiškia, kad nereikia pasirūpinti skolingais klientais. Priešingai - tai labai geras laikas pažiūrėti, kokia yra situacija, ir imtis priemonių.

„Neretai būna taip, kad susisiekiame su skolininku, pabendraujame ir jis šiek tiek kitaip įvertina turimos skolos naštą, susimąsto apie tai, kaip jis nori sutikti šventes. O tada nusprendžia mažiau pinigų skirti dovanoms, tačiau sumokėti skolą ir šventes pasitikti be slegiančios skolų naštos“, - teigia T.Matutytė.

„Sergel“ vadovės teigimu, kiekvienas skolininkas turėtų pagalvoti apie tai, kad įmonė, parduodama prekę ar paslaugą, yra suplanavusi, jog į kasą ar sąskaitą už tai pateks pinigai. Jeigu klientas nemoka laiku, įmonė patiria nuostolius - negavusi planuotų lėšų ji negali nei tų pinigų investuoti į savo verslą, nei vykdyti savo įsipareigojimų kitiems - atsiskaityti su savo partneriais, tiekėjais ar pan. To rezultatas - grandininė reakcija, veikianti kitų subjektų veiklą, ar net bankrotai, dėl kurių darbų netenka ne vienas žmogus.

Skaičiai

• Gyventojų skolos spalio mėnesį padidėjo 51 mln. litų - tai sutampa su mėnesiniu skolų portfelio padidėjimo vidurkiu praėjusį pusmetį. Šiuo metu gyventojai turi 3,6 mlrd. litų pradelstų mokėjimų.

• Gyventojų įsiskolinimų suma padidėjo įmonėms iš finansų, komunalinių paslaugų sektorių, o telekomunikacijų įmonėms gyventojų skolų suma praktiškai nesikeitė.

• Spalio mėnesį skaičius gyventojų, asmeninėje kredito istorijoje turinčių įrašą apie nepadengtą mokėjimą, padidėjo 3 tūkst. - iki 269 tūkst. asmenų.

• Skolų per spalio mėnesį atsikratė daugiau nei 9 tūkst. šalies gyventojų, prieš tai vėlavusių vykdyti finansinius įsipareigojimus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder