Šventę kuria žmonės, o ne pinigai

Šventę kuria žmonės, o ne pinigai

Artėjant didžiosioms metų šventėms kone viena maloniausių dalių yra pasiruošimas. Šiais darbais jau užsiėmė ir didieji šalies miestai. Vieni Kalėdoms negaili ir pusės milijono, kiti sako, jog pakaks ir 10 kartų mažesnės sumos. Tiesa, kol vieni gėrėsis žibančiomis lemputėmis, kitiems per šventes teks graužti duonos plutą.

Skuba švęsti

Viena pirmųjų šalies savivaldybių, pradėjusi ruoštis šventiniam laikotarpiui - Vilnius. Visą savaitę Katedros aikštėje plušėjo būrys darbininkų, statydami aukščiausią Lietuvoje eglę. Ji bus įžiebta šiandien.

Centrines miesto gatves nušvietė kalėdinės dekoracijos, o Gedimino prospekte žiba snaigės. Be dėmesio, kaip ir kasmet, neliks ir Televizijos bokštas. Pirmąją Kalėdų dieną bokštas taps aukščiausia Kalėdų egle pasaulyje.

Miestas turės ir savo Kalėdų eglutę Rotušės aikštėje. Čia šiandien vyksta ir Kalėdų labdaros mugė. Nuo kitos savaitės iki pat Naujųjų Katedros aikštėje taip pat kvepės šventėmis. Aikštėje ketinama įrengti Kalėdų miestelį. Kaip jau tapo tradicija, kalėdiniu laikotarpiu Vilniaus gatvėmis važinės ir Kalėdų traukinukas.

Šventinis maratonas Vilniui atsieis daugiausiai iš visos Lietuvos - 561 tūkst. litų. Pasak Vilniaus savivaldybės atstovės Daivos Savickienės, Kalėdoms sostinėje 2013 m. iš biudžeto skiriama - 350 tūkst. litų. Iš rėmėjų - 211 tūkst. Lt.

„Kalėdinį traukinuką gavome kaip dovaną Vilniui“, - sakė ji.

Šiais metais abi Kalėdų eglės papuoštos naujomis dekoracijomis. „Abi eglutės šiltų spalvų, elektrą taupančios, ekologiškos. Šakos iš nugenėtų regionų eglių“, - teigė D.Savickienė.

Taip pat šiemet yra iš dalies atnaujintas gatvių papuošimas Šv. Kalėdoms. Bus papuoštos Gedimino pr., Konstitucijos pr., Vokiečių g., Rotušės a., Vrublevskio g., Pilies g. Šių gatvių papuošimo ir eksploatacijos kaina apie 95 tūkst. Lt. Taip pat bus papuoštas Televizijos bokštas. Papuošimo ir eksploatacijos kaina 60 tūkst. Lt.

Pusės milijono mėnuo

Kaunas renginių gausa niekuo neatsiliks nuo sostinės. Švenčių maratonas čia prasideda šiandien eglutės įžiebimu. Kitą savaitgalį Rotušės aikštėje pradės veikti Kalėdų miestelis, bus išlieta čiuožykla. Jei oro sąlygos leis, čiuožykla bus išlieta gruodžio 15 dieną.

Kalėdų eglutė Kaune kaip ir pernai - unikali, į ją galima įeiti, kamienas kvepia šokoladu. O pirmą kartą ji bus puošta rankų darbo mezginiais. Šalia jos atsiras mobilios skulptūros, o aplink, kaip ir pernai, suksis angelai. Visas miestas šventėms pradėjo puoštis iš anksto. Tiltų šventinis apšvietimas jau veikia nuo praėjusios savaitės, praėjusį pirmadienį įjungtos naujosios, baltai šviečiančios ir Laisvės alėjos vidurinę dalį puošiančios girliandos. Kauno švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika pasakojo, jog Kalėdų ciklas tęsis iki pat Trijų Karalių - sausio 6-osios.

„Naujam Kalėdų apšvietimui, kuris įrengtas Laisvės alėjoje, savivaldybė ir verslas papildomai skyrė 300 tūkst. litų“, - sakė V.Mažeika.

Tuo metu visa bendra miesto Kalėdų kaina bus apie 500 tūkst. litų. Pernai Kaunas Kalėdoms skyrė kur kas mažiau - 200 tūkst. litų. V.Mažeika pažymėjo, jog prie šios sumos itin prisideda verslininkai.

„Prie senamiesčio programos prisideda Senamiesčio draugija, prisidėjo ir studentai, ir verslininkai, dirbantys alėjoje“, - pasakojo jis.

Įsikurs angelai

Eglutė Klaipėdoje, priešingai nei kituose didžiuosiuose miestuose, bus įžiebta kitą šeštadienį, gruodžio 7-ąją tradicinėje vietoje - Teatro aikštėje. Su šiuo renginiu bus paskelbtas visas naujametinių renginių ciklas.

Klaipėdos Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis atskleidė, jog Teatro aikštėje įsikurs 12 angelų.

„Angelai labai glaudžiai susiję su Kalėdų dvasia ir turėtų atrodyti tikrai įspūdingai, mat bus žmogaus dydžio ir net didesni. Manau, tai gerokai pagyvins aikštę“, - pasakojo N.Lendraitis.

Nelaužant tradicijų bus organizuojamas ir Kalėdų vitrinų konkursas.

Uostamiesčio Kalėdų kaina N.Lendraičio skaičiavimais sieks 176 tūkst. litų.

Dar papildomai teks atseikėti Teatro aikštės angeliukams, kurie kainuos 14 tūkst. 900 litų, eglutė įsižiebs už dar beveik 60 tūkst. litų. Tad bendra Kalėdų laukimo suma bus apie 251 tūkst. litų. O tai kone 100 tūkst. litų daugiau nei pernai.

Anot Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, Kalėdų eglutė jau išsirinkta ir bus pradėta puošti gruodžio 2-ąją. Jos aukštis panašus kaip ir pernai - apie 21 metras.

„Mums pažadėjo, kad nei vienas miestas tokios dar neturėjo. Ji bus šviesių baltų, gelsvų, oranžinių motyvų. Tikimės, kad žmonėms patiks“, - vylėsi I.Šakalienė.

Šokanti žaliaskarė

Švenčių laukia ir Lietuvos kultūros sostinės metus baigianti Palanga. Centrinėje vasaros sostinės aikštėje vakar sužibo muzikuojanti žaliaskarė - numatytomis valandomis Palangos Kalėdų eglė „šoka“ - mirga pagal muziką.

Kone 14 metrų aukščio, maždaug 20 tūkst. įvairaus tipo lempučių nušvitusi eglė centrinėje kurorto aikštėje montuoti pradėta antradienį. Pagrindinė miesto J.Basanavičiaus gatvė pasipuošė smulkiomis gelsvos spalvos lemputėmis su šaltai balta spalva mirgančiomis bangų formos girliandomis bei šviečiančiais burbulais.

„Norime džiugią Kalėdų naujieną į Kalėdų šviesos miestą atnešti kartu su šventinių papuošimų „premjera“, - sakė Palangos kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis.

Įvairiausiomis spalvomis nušvito ne tik centrinė kurorto aikštė, bet ir pagrindinės miesto gatvės - Palangos miesto erdves papuošė pirmą kartą Lietuvoje naudojamos šviečiančios tūrinės dekoracijos, atkartojančios sniego gniūžtės formą. Palangos gatvėse vyrauja šiltai bei šaltai balta spalva. Gatvėms apšviesti pasirinktos dekoracijos, kuriančios lengvumo įspūdį.

Dar viena šiųmetė Kalėdų šviesos miesto naujovė - žiemą „atgaivintas“ fontanas Jūratės ir Kastyčio skvere. Tamsiu paros metu čia tviska tyvuliuojančio vandens iliuzija.

Daug eglučių

Šiauliuose Kalėdų eglė įsižiebs penktadienį, gruodžio 6-ąją. Tiesa, Šiauliuose jų bus daugiau nei kituose miestuose - viena sutviks Rėkyvos seniūnijoje, Lieporiuose prie Šiaurės Lietuvos kolegijos, po to eglė įsižiebs einant pėsčiųjų taku Vilniaus gatvėje ir pagrindinė eglė puikuosis Prisikėlimo aikštėje.

Pasak Šiaulių Kultūros skyriaus vedėjos Patricijos Poderytės, pagrindiniai šventiniai koncertai taip pat vyks Prisikėlimo aikštėje.

„Vyks koncertas „Paragauk Kalėdų“, dalyvaus šiauliečių grupė „Lauros studija“, smaragdinis choras su Deivydu Zvonkumi priešakyje. Apskritai renginių bus labai daug visą mėnesį“, - džiaugėsi P.Poderytė.

Kultūros skyriaus vedėja sakė, jog miestas renginiams šiemet skyrė 15 tūkst. litų. Tiesa, atskiros išlaidos laukia dekoracijų ir eglutės įžiebimo, kurios, pasak Šiaulių miesto Infrastruktūros skyriaus vedėjo Arūno Adomaičio, bus labai panašios kaip ir pernai - apie 20 tūkst. litų.

Verslininkai neprisideda

Kone skurdžiausios šventės šiemet laukia Panevėžio. Tiesa, šiais metais penktam pagal dydį šalies miestui skirta kiek daugiau lėšų nei pernai - 5 tūkst. litų. Už šiuos pinigus žadama ne tik įžiebti eglutę, bet ir miestą papuošti šventinėmis dekoracijomis.

Panevėžio Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė apgailestavo, jog miestas galimybės skirti daugiau pinigų didžiausiai metų šventei neturi, tačiau kvietė išlikti optimistiškesniems. Esą nors padėtis kebli, Kalėdos ne tas laikas, kada reikia koncentruotis į pinigus, mat šventę kuria patys žmonės.

„Mums neapmaudu, kai kitiems gerai sekasi, apmaudu tada, kai esame lyginami su kitais miestais. Štai Vilniuje tas, o Panevėžyje nieko. Aišku, techninės sąlygos padaryti renginį yra praktiškai vienodos, tačiau nemanau, kad tai yra laikas, kai reikia skųstis“, - pabrėžė L.Krasauskienė.

Tuo metu Panevėžio miesto dizaineris Romualdas Lukšas jau nekantrauja artėjančių švenčių, o jam kasmet teksianti galimybė puošti miestą pati maloniausia. Tad šiemet panevėžiečiai gyvens Sniego Karalienės pasakoje.

„Išvysime ir naują eglutę, ir papuošimus gatvėse. Kalėdų eglė bus spalvingesnė ir žaismingesnė. Dekoracijos centrinėje miesto dalyje visu gražumu pasirodys eglės įžiebimo dieną“, - paslaptingai kalbėjo R.Lukšas.

Kalėdų eglė mieste sutviks kitą savaitgalį, penktadienį, gruodžio 6-ąją, 18 valandą, o šventiniai renginiai vyks iki pat Naujųjų metų, savaitgalių vakarais. Miesto dizaineris vylėsi, jog verslininkai prisidės bent papuošdami parduotuvių ir kavinių vitrinas.

„Verslo žmonės linkę prisidėti prie renginių, bet ne prie puošybos. Kad daugiau prisidės ir nesitikime. Labai vangiai pastaruoju metu tai vyksta“, - sakė R.Lukšas. Jis neslėpė, jog teoriniai parametrai, kaip turėtų atrodyti Panevėžys, yra labai gražūs.Kokie jie bus, pamatysime jau kitą savaitgalį.

Faktai

Vilnius - eglutė bus įžiebta šeštadienį, Kalėdos miestui kainuos 561 tūkst. litų.

Kaunas - eglutė bus įžiebta šeštadienį, Kalėdos miestui kainuos 500 tūkst. litų.

Klaipėda - eglutė bus įžiebta gruodžio 7 dieną, Kalėdos miestui kainuos 251 tūkst. litų.

Šiauliai - eglutė bus įžiebta gruodžio 6 dieną, Kalėdos miestui kainuos 35 tūkst. litų.

Panevėžys - eglutė bus įžiebta gruodžio 6 dieną Kalėdos miestui kainuo 5 tūkst. litų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder