Sveikiesiems darbo nenumatyta

Sveikiesiems darbo nenumatyta

Seimas nusprendė paspartinti kovą su nedarbu - ruošiamasi mesti biudžeto pinigus besigydantiems narkomanams “integruoti”, t. y. įdarbinti. Kitos socialinės grupės, sunkiai pajėgiančios susirasti darbus, turės integruotis pačios. Arba pradėti vartoti kvaišalus.

Nori dirbti - svaiginkis

Valdžios atstovai ką tik pasidžiaugė neva per metus išlikusiu stabiliu nedarbo lygiu ir subtiliai nutylėjo, jog rekordinis skaičius bedarbių išnyko pritaikius jiems įvairias sankcijas bei ėmusis grasinimų.

Tačiau Seimas mobilizuojasi mažinti nedarbą dar griežčiau. Šįkart - valstybės lėšomis remiant nuo narkotinių medžiagų priklausomus žmones. Sąlyga - jei šie baigę bent vieną gydymo kursą.

Projekto autorius Artūras Melianas paaiškino, kad reikia stengtis padėti sergantiems žmonėms.

“Yra tam tikros grupės, kurias galima įdarbinti vadinamosiose socialinėse įmonėse su tam tikromis mokesčių lengvatomis, kitomis subsidijomis. Tai - neįgalieji, grįžusieji iš įkalinimo įstaigų, tėvai, turintys daugiavaikes šeimas. Mano siūlymas - kad su subsidijomis būtų galima įdarbinti ir asmenis, perėjusius reabilitacines programas. Nes jie konkuruoti darbo rinkoje nelabai galėtų”, - nušvietė A.Melianas.

Paklaustas, ką daryti be darbo esantiems dar 300 tūkst. piliečių, kurie, nors ir neserga priklausomybe nuo narkotikų, taip pat norėtų dirbti, jis paaiškino, kad visiems padėti lėšų nėra.

“Žmonės, kurie neturi socialinių problemų, priklausomybių, gali lengviau įsidarbinti. Negalėsime visiems sukurti galimybių”, - apgailestavo jis, bet neatskleidė, kiek tokia programa kainuos valstybei.

Lengvatų kitiems nebus

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys pritarė kolegai, kad mėgstantys svaigintis asmenys turi būti prilyginami neįgaliesiems.

“Žmonių, turinčių tam tikrų sveikatos problemų, nei darbdaviai nori priimti, nei jie patys gali viską atlikti. O, pavyzdžiui, žmonės, išėję iš vaikų namų, nėra neįgalūs. Todėl tai turi būti sprendžiama per švietimo sistemą”, - kolegai pritarė R.Dagys.

Sveikatos reikalų komiteto narė Vida Čigriejienė paaiškino, kaip veiktų lengvatos: “sveikstantieji” būtų įdarbinami įmonėse, kur darbo vietų kūrimą apmoka valstybė. Įdarbintiems asmenims būtų skiriami kelionpinigiai, taip pat išmokama “profesinė reabilitacija”. Jei tai pirmoji priklausomybę patiriančio asmens darbovietė, valstybė darbdavį taip pat atleis nuo dalies mokesčių.

“Pavyzdžiui, būtų darbas prižiūrėti kapus ne visą darbo dieną. Nei didelio uždarbio, nei pelno, aišku, nebus. Bet būtų užimtumas, - sakė V.Čigriejienė. - O jei jis užsikrės ŽIV, gyvens toliau gatvėje, tada brangiau kainuos valstybei.”

Ji ramino, kad niekas iš eilinių žmonių darbo vietų neatims.

“Į “Barclay’s” tikrai nė vienas nepaklius. Tai jauni ir suvargę žmonės. Jie neįsidarbins ir į statybas - jų jėgos to neleidžia. Nebent girininkijose rinks šakas. Narkotikai - sunki liga. Ją išgydžius, “neatsistato” nei galvytė. O jei turi sveiką galvytę, tai eik, mokykis, ir turėsi gerą darbą”, - patarė seimūnė.

Vartok ir būk saugus

Vydas GEDVILAS - Seimo narys:

Nemanau, kad tai socialiai teisingas sprendimas. Pirmiausia reikia apsaugoti žmones, kurie gali potencialiai tapti priklausomi. Gelbėti reikia, bet negalima daryti ypatingų lengvatų ir jiems, ir darbdaviams. Bet išeina taip, kad dabar nerandu darbo, o nebematydamas jokios prasmės pradedu vartoti narkotikus ir nebesirūpinu - man suranda darbą. Tai dabar jie pusę dienos dirbs, kitą pusę - uostys?

Net parengtoje programoje prieš narkomaniją nėra nė vienos priemonės. Sakiau, pastatykite 15 baseinų savivaldybėse, duokite vaikams nemokamai plaukioti, nebus jokios narkomanijos. Nežinau, galbūt kas nors suinteresuotas, kad narkotikų vartojimas būtų skatinamas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder