Sultys spaudžiamos ne taip, kaip reikia

Sultys spaudžiamos ne taip, kaip reikia

Ruduo šiemet nepagailėjo gero obuolių derliaus, tad daugelis skuba šiuo metu apsirūpinti šviežiomis skaniomis sultimis. Tačiau maisto specialistai pataria labai atidžiai rinktis sulčių spaudyklas, nes ne visos jos, kaip rodo šiomis dienomis atlikti patikrinimai, laikosi higienos reikalavimų, o kai kurios dirba net nelegaliai.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai iki rugsėjo 17-osios patikrino 12 sulčių spaudyklų Klaipėdoje ir rajone.

Iš jų 4 įmonės, įsikūrusios Rimkuose, Dituvoje, Kretingalėje ir Doviluose, veiklą vykdė be Klaipėdos VMVT žinios, nors privalo turėti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, suteikiamą šioje tarnyboje. Iš šių spaudyklų dvi atitiko higienos reikalavimus ir joms pateikus prašymą ir būtinus dokumentus, buvo išduotas veiklai reikalingas pažymėjimas.

Sulčių spaudykla Doviluose šiuo metu šalina nustatytus trūkumus.

Patalpos - apipelijusios

Pasak Klaipėdos VMVT viršininko Antano Baužos, daugiausiai pažeidimų aptikta Dituvoje įsikūrusioje sulčių spaudykloje.

"Grindys, lubos buvo nešvarios, apipelijusios, darbuotojai naudojo kibirus, kitas talpyklas sultims supilti, kurios neskirtos naudoti sąlyčiui su maistu, inventoriaus plovimui buvo naudojamas neištirtas šachtinio šulinio vanduo, nustatyta kitų higienos reikalavimų pažeidimų", - sakė A. Bauža.

Spaudyklos savininkas S. K. dirbo pats nepasitikrinęs sveikatos, neturėjo verslo liudijimo.

Anot A. Baužos, dėl šių pažeidimų spaudyklos veikla buvo uždrausta siekiant apsaugoti vartotojus nuo galimai nesaugių maisto produktų. Kitose sulčių spaudyklose šiurkščių higienos reikalavimų pažeidimų nenustatyta.

Plastikinė tara - nesaugi

Šiuo metu vis labiau populiarėja sulčių pasterizavimas ir supylimas į sandarias pakuotes.

Klaipėdos VMVT duomenimis, septyniose spaudyklose Kretingalėje, Jakuose, Vėžaičiuose, Rimkuose, trijose spaudyklose Dituvos sodų bendrijoje išspaustos sultys specialiame įrenginyje pasterizuojamos iki +80 C ir supilamos į sandarias pakuotes.

Kitose spaudyklose klientų sultys supilamos į pačių atsivežtas talpyklas.


"Išties plinta įvairūs sulčių pasterizavimo ir laikymo metodai, kurie, mūsų nuomone, yra nesaugūs. Vienas iš jų - sulčių pakaitinimas ir išpilstymas į panaudotus plastikinius butelius nuo mineralinio vandens.

Mūsų nuomone, tokia sulčių pasterizavimo ir supilstymo į tarą, skirtą vandeniui laikyti, technologija yra nesaugi ir gali turėti neigiamos įtakos vartotojų sveikatai dėl į sultis iš plastikinės taros patenkančių kenksmingų cheminių junginių.

Sultis patartina spausti tik iš perrinktų, švarių obuolių ar kitų vaisių. Sultys po pasterizacijos turi būti supilamos į švarius, steriliai paruoštus, tinkamus, geriau stiklinius indus.

O norint ilgiau išsaugoti sulčių maistinę vertę ir vitaminus - laikyti tamsioje, vėsioje vietoje", - teigė A. Bauža.

Anot jo, vartotojai, rinkdamiesi sulčių spaudyklą, turėtų atkreipti dėmesį į spaudyklos aplinką, patalpas, švarą ir tvarką jose, pasidomėti, ar savininkai turi visus leidimus šiai veiklai.

Spaudyklų daugėja

Klaipėdos VMVT duomenimis, pernai Klaipėdos rajone veikė 5 sulčių spaudyklos, įregistravusios savo veiklą. Iš jų net 4 buvo įsikūrusios Dituvos sodų bendrijoje, o viena - Jakuose. Šiais metais atsidarė dar 5 sulčių spaudyklos: po dvi Rimkuose ir Kretingalėje, viena Vėžaičiuose.

"Įsibėgėjus rudens sezonui, atsiranda naujų sulčių spaudimo paslaugų teikėjų, todėl ir toliau kontroliuosime jų veiklą, kuri turi atitikti higienos reikalavimus", - sakė A. Bauža.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder