Speigas pabrangino duobkasių darbą

Speigas pabrangino duobkasių darbą

Žiemą laidotuvės atsieina brangiau. Brangiau kainuoja gėlės, vainikai, daugiau tenka mokėti už duobės iškasimą. Žmonės prisimena žiemas, kai įšalas siekė beveik iki pat duobės dugno. Duobę tuomet keli vyrai kasdavo daugiau nei pusę dienos. Staiga užgriuvusi žiema duobkasių darbą apsunkino ir šiemet. Tik ne visoje Lietuvoje vienodai.

Gilesnis įšalas

Kaip sekasi šią šaltą žiemą kapinėse darbuotis biržiečiams, vieno iš šiauriausių Lietuvos rajonų, kuriam šiemet gamta pamiršo paberti sniego, gyventojams? Besniegę žiemą kur kas giliau kausto speigas, todėl ir duobkasiams darbo iki devynių prakaitų. Dvejas kapines turinčio Vabalninko miestelio seniūnė Lilija Vaitiekūnienė paaiškino, kad patys miestelio gyventojai dabar duobes labai retai kasa, tą darbą patiki profesionalams.

„Žemė jau įšalo daugiau nei 60 centimetrų. Įšalas skverbiasi greitai ir labai sunkina žemkasių darbą. Įšalusioje žemėje iškasti duobę trunka ilgiau, dėl to ir darbas pabrangsta. Duobkasių paslaugos vidutiniškai kainuoja 500 litų, žiemą daugiau. Mūsų darbininkai už tuos pinigus ne tik duobę iškasa. Atnešame palaikus į kapus, jeigu reikia, į bažnyčią, įleidžiame į duobę, duobę užkasame“, - aiškino Biržų laidojimo paslaugų centro savininkas Algimantas Jankauskas. Pasak 20 metų visas laidojimo paslaugas teikiančios įmonės savininko, per 20 metų pasikeitė ne tik darbo kapinėse kultūra, bet ir darbo priemonės. Laužtuvus ir kastuvus pakeitė pneumatiniai grąžtai su įvairiais antgaliais. A.Jankausko paslaugų įmonės darbuotojai seniai nebedirba kapinėse po du, kaip anksčiau būdavo įprasta. Kad darbas vyktų sparčiau, vyrai keičia vieni kitus, kartais didesnėse kapinėse tuo pačiu metu tenka kasti vieną duobę, tuomet vieni kitiems padeda.

Darbas, kurio nesuplanuosi

O štai dvejose Marijampolės kapinėse vakarykštė diena buvo palyginti rami. Pasak kapines prižiūrinčios įmonės vedėjos Nijolės Bražinskienės, laidojimų visą šią savaitę gana mažai. Užtat praėjusi savaitė buvusi įtempta. Darbo užteko visiems duobių kasėjams. Jų mieste yra net keturios grupės. Pasak N.Bražinskienės, žiemai įsigalint, duobkasių darbas kasdien vis sunkėja. Didėja ir užmokestis už paslaugą. Duobės iškasimas užmiestyje esančiose naujose miesto kapinėse atsieina apie 600 litų. Dar apie pusantro šimto vyrai prašo už iškasto grunto išvežimą. Į jo vietą atvežama smėlio ar žvyro. Nė vienas juk nenori, kad ant jo artimojo karsto virstų sušalę molio luitai.

Triūsia per speigą ir prie prožektorių

Penktadienį Marijampolės užmiesčio kapinėse buvo rengiamasi dvejoms savaitgalio laidotuvėms. Vieną duobę savo darbuotojo šeimai iškasė vienos įmonės vyrai, o kitą - profesionalai. Tokiais jau galima vadinti marijampoliečio Edvino duobkasių komandą. Edvinas kapinėse kastuvu mojuoja nuo 15 metų. Iš pradžių padėdavo šiuo verslu užsiimantiems giminaičiams. Su Edvinu vakar popietę kapinėse darbavosi Saulius. Vyrai į kapines atsivežė ir pneumatinį grąžtą. „Įšalas apie 20 centimetrų“, - vos įbedę kastuvą įvertino vyrai. Darbas neabejotinai nusitęsiąs į naktį. „Yra tekę duobę kasti ir su prožektoriais. Šito darbo negali nukelti į kitą dieną“, - kalbėjo vyrai, tądien kasę jau antrą duobę. Pirmąją teko kasti kaime. Įšalas buvęs negilus. Kai įšalas negilus, du vyrai prie duobės darbuojasi apie 6 valandas. Esą tekę įšalą kapoti net 8 valandas, žemė buvo įšalusi 1 metrą 20 centimetrų. Pasiteiravus kuo šildosi žiemą, jeigu sušąla, vyrai tik juokėsi. „Nesušąlame. Jeigu turite galvoje alkoholį, galime patikinti. Jokių buteliukų nebūna dirbant. Gal kur kaime kas ir atsineša. Mes žinome, ką darome ir ką turime padaryti“, - juokėsi duobkasiai.

Parengta pagal dienraštį „Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder