"Smiltynės mokestis" kelia nerimą keltininkams

"Smiltynės mokestis" kelia nerimą keltininkams

AB "Smiltynės perkėla" generalinis direktorius Darius Butvydas teigia, jog kol kas dar nežinoma, ar keltininkai taps naujo 1 eurą sieksiančio saugomų teritorijų, kurioms priklauso ir Smiltynė, mokesčio rinkėjais. Be to, jam kyla klausimas, ar įvedus tokį mokestį bendrovė nebus priversta konkuruoti nelygiavertėmis sąlygomis su mažaisiais laiveliais.

D. Butvydas įžvelgia ir galimo keleivių srautų mažėjimo grėsmę.

Tačiau Aplinkos ministerija vakar jau išplatino pranešimą, kuriame tvirtinama, jog "planuojamas įvesti bilietas būtų savanoriškas". Esą jo neįsigiję žmonės vis tiek galėtų patekti į saugomas teritorijas.

Kyla klausimų

"Paskelbus tokią naujieną viešojoje erdvėje pasipylė kaltinimai "Smiltynės perkėlai", esą ji norinti pasididinti pelną. Tačiau mes niekuo dėti. Tai - ne "Smiltynės perkėlos", o saugomų teritorijų mokestis. Šiemet nuo sausio 1 dienos mes sumažinome bilietų kainas. Anksčiau kelto keleivio bilietas į abi puses kainavo 2,9 lito, o dabar - 80 euro centų arba 2,76 lito. Apskritai, turint omenyje įvairias bilietų kategorijas, vidutiniškai mūsų kainos sumažėjo 5-7 procentais", - aiškino D. Butvydas.

Kol kas jo tik žodžiu teirautasi, ar bendrovė galėtų rinkti tokį mokestį. Pasak D. Butvydo, tokia teorinė galimybė yra.

"Jeigu bus susitarta, gali būti, kad mes administruosime, rinksime šitą nacionalinio parko mokestį. Jeigu nesusitarsime, ko gero, šį klausimą parkas spręs kaip nors kitaip", - aiškino keltų bendrovės vadovas.

Jis taip pat abejojo, ar bendrovė spėtų pasiruošti rinkti tokį mokestį, nes jį numatoma įvesti jau nuo gegužės. Esą reikėtų parengti atskirą tokių bilietų programą kompiuterinėje sistemoje, nes, bendrovės vadovo manymu, tai greičiausiais būtų atskiras bilietas. Tai pareikalautų iš bendrovės ne tik finansinių kaštų, bet ir laiko. Be to, tokiu atveju kiekvienas klientas "Smiltynės perkėlos" kasose būtų aptarnaujamas šiek tiek ilgiau.

"Tarkime, bus nuspręsta, kad toks mokestis tikrai turi būti, ir mes turėsime jį rinkti. Vis dėlto man kyla klausimų, nes mums tas mokesti irgi nėra geras dalykas. Tikėtina, kad sumažės keleivių srautai, vadinasi, kažkiek ir mūsų pajamos. Kitas dalykas, mes rinksime vieno euro mokestį iš savo keleivių, kurie naudojasi mūsų keltų paslaugomis. O kas rinks mokestį iš pramoginių laivelių, kurie kelia žmones į kitą marių pusę, keleivių? Jeigu jiems nereikės mokėti tokio mokesčio, mes iš karto atsidursime nevienodose sąlygose. Senojoje perkėloje mes konkuruojame su mažaisiais laiveliais, irgi keliame žmones į Lietuvos jūrų muziejų, stengiamės, kad mūsų paslauga būtų geresnė, patogesnė, saugesnė. Jeigu bus taip padaryta, vadinasi, privatininkai kels žmones visus euru pigiau nei mes", - kalbėjo "Smiltynės perkėla" vadovas.

Ramina ir motyvuoja

Uostamiestyje kilus pasipiktinimui užmojais apmokestinti klaipėdiečių lankymąsi Smiltynėje Aplinkos ministerija vakar išplatinimo pranešimą, kuriame tvirtinama, kad 5 dienų bilietas lankytis konkrečioje saugomoje teritorijoje galėtų kainuoti 1 eurą.

"Planuojamas įvesti bilietas būtų savanoriškas - jo neįsigiję žmonės galėtų patekti į Lietuvos saugomas teritorijas. O jį gera valia įsigiję lankytojai prisidėtų prie pažintinių gamtos objektų priežiūros, švietėjiškos gamtosauginės veiklos, tvarkymo", - rašoma pranešime.

"Šis solidarumo bilietas nėra mokestis, tai parama saugomoms teritorijoms, kurias lankome, kurių sukurta infrastruktūra naudojamės ir kuriose po savęs neretai ką nors ne visai reikalingo paliekame. O juk visa tai reikia prižiūrėti, tvarkyti, atnaujinti... Turime puikų Aukštaitijos nacionalinio parko, kuris tokį bilietą įsivedė dar pernai vasarą, pavyzdį. Parko lankytojai savanoriškai nupirko bilietų ir parką parėmė beveik 40 tūkstančių litų", - cituojamas aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Planuojama įversti ir 30 dienų bilietas, kuris galiotų lankantis visuose valstybiniuose parkuose. Toks kainuotų 10 eurų. Taip pat planuojama įvesti ir šeimos bilietą, kuris leistų visiems šeimos nariams lankytis visuose parkuose. Toks bilietas šeimai metams esą kainuotų 25 eurus.

Lankytojo bilietus planuojamas įvesti Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei visuose regioniniuose parkuose, išskyrus Pavilnių ir Verkių regioninius parkus, kurių veiklą kuruoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Lankytojų bilietus planuojama platinti saugomų teritorijų lankytojų centruose, ekologinių renginių vietose, poilsiavietėse, stovyklavietėse, internetu, "Perlo", "Tiketa", "Bilietai.lt" ir kituose terminaluose.

Teigiama, kad tokio bilieto projektas bus svarstomas artimiausiu metu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder