Šlubuoja miesto biudžetas

Šlubuoja miesto biudžetas

Biudžeto pajamų bei asignavimų vykdymą už 9 mėnesius kartu su politikais analizavę Savivaldybės valdininkai turėjo konstatuoti, kad rezultatai neatitinka itin optimistinių planų, sudarytų metų pradžioje. Nors koją kiša nesurenkami mokesčiai, valdininkai nesugeba panaudoti net ir mažiau surenkamų lėšų.

Miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius dar prieš pradedant svarstyti klausimą konstatavo, kad biudžeto situacija kol kas išlieka bloga. Šiuos žodžius patvirtino administracijos direktorius Saulius Budinas ir sakė, kad bėda yra pajamų surinkimas. Daugiausiai iššūkių biudžetui kelia nesurenkami gyventojų pajamų (GPM) ir nekilnojamojo turto mokesčiai. Pirmojo surinkta beveik 2,3 mln. eurų, o antrojo - 192 tūkst. eurų mažiau nei planuota.

"Po pirmojo pusmečio bendravome su Mokesčių inspekcija ir jie tikino, kad mieste surenkama 3 procentais daugiau mokesčių nei pernai, bet Klaipėdai tenkanti dalis sumažėjo", - sakė S. Budinas.

Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėja Rūta Kambaraitė patvirtino, kad minėtų mokesčių surinkimas atsilikinėti nuo plano pradėjo dar balandį. Ji suabejojo, ar pavyks įvykdyti numatytą planą.

"Dar tvirtinant biudžetą sakėme, kad yra per daug optimistinė GPM surinkimo prognozė", - sakė vedėja.

Nekilnojamojo turto mokestį tikimasi surinkti, jei VMI išsireikalaus nesumokėtus mokesčius iš skolininkų.

Ne ką mažiau bėdų kilo ir su biudžeto asignavimais.

"Atsilikimas yra. Pradėjęs dirbti susidūriau su tuo, kad kai kurie departamentai ne visose vietose atsakingai pažiūrėjo į veiklos planavimą. Yra įrašyti projektai, kurie turi būti padaryti per metus, bet į šiuos rėmus netelpama, nors lėšos jau yra", - aiškino S. Budinas.

Savivaldybės administracijos vadovas pažymėjo, kad nuo plano labiausiai atsiliko Miesto ūkio ir Investicijų ir ekonomikos departamentai, tačiau tikėjosi, kad situacija iki metų pabaigos pagerės.

Esą nesutampančius skaičius lėmė ir tai, kad vieni darbai atliekami, bet pinigai už juos grįžta tik kitą ketvirtį.

Daugiau nei 2 mln. eurų nepanaudota Savivaldybės valdymo programai. Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė paaiškino, kad darbo užmokesčiui buvo sutaupyti 365 tūkst. eurų, daugiausia dėl darbuotojų atostogų ir ligų. Dalį liekančių lėšų planuojama panaudoti darbuotojų kalėdinėms premijoms išmokėti.

Taip pat beveik pusė milijono litų nepanaudota teisinėms paslaugoms, o 160 tūkst. eurų, už kuriuos planuota remontuoti Savivaldybės pastato fasadą, bus investuoti į kabinetų ir Tarybos salės remontą.

Socialinių reikalų departamento, kuris nepanaudoja 2,8 mln. eurų, direktorė Audra Daujotienė sakė, kad labiausiai sutaupyta nepanaudotų pašalpų ir kompensacijų sąskaita.

"Pinigų lieka, nes dirbame gerai, kontroliuojame ir neduodame pašalpų, kam nepriklauso", - prieš politikus šypsojosi valdininkė.

Mažiau pinigų išleista ir dėl dirbti vis nepradedančių globos namų "Lakštutė" bei socialinių paslaugų centro "Danė".

Nuostabą kelia ir tai, kad per metus niekas nepasinaudojo būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijos galimybe, tad buvo sutaupyta daugiau nei 300 tūkst. eurų. A. Daujotienė tvirtino girdėjosi, jog tokia galimybe visoje Lietuvoje tepasinaudojo tik 17 žmonių.

Politikai plano neįvykdymo rekordininkais įvardijo Miesto ūkio departamentą. Per pusmetį jis buvo nepanaudojęs apie 562 tūkst. eurų, o dabar ši suma paaugo iki 2,8 mln. eurų. Departamento direktorius Liudvikas Dūda tvirtino, kad iki metų galo viskas bus panaudota.

"Aplinkos apsaugos programoje liko nepanaudotų lėšų, kadangi žmonės pradėjo rūšiuoti ir už rinkliavą KRATC reikėjo sumokėti mažiau", - aiškino L. Dūda.

Esą padidėjus kontrolei mažiau pinigų prireikė ir transporto lengvatų kompensacijoms išmokėti. Vis dėlto sutaupyti pinigai bus "permesti" nuostolingiems maršrutams kompensuoti bei patirtoms išlaidoms dėl ekologinio transporto naudojimo.

Beje, biudžete suplanuoti vadinamosios žaliosios bangos principu veikiančių šviesoforų (esą keičiamas požiūris ir dabar norima "išmaniosios bangos") ir dar vienos stovėjimo aikštelės įrengimo I. Kanto gatvėje darbai atidėti kitiems metams.

Pagal patikslintą planą per 9 mėnesius į miesto biudžetą turėjo būti surinkta daugiau nei 100 mln. eurų, tačiau iki šios sumos vis dar trūksta beveik 2,4 mln. eurų. Valdininkai per 9 mėnesius norėjo išleisti 96,4 mln. eurų, tačiau iki šiol dar nepanaudota 14,2 mln. eurų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder