Skaitmeninės televizijos grėsmė negąsdina tik užsispyrėlių

Skaitmeninės televizijos grėsmė negąsdina tik užsispyrėlių

Po kiek daugiau nei 10 dienų Lietuvoje bus išjungta analoginė televizija. Preliminariai skaičiuojama, kad po spalio 29-osios savo televizorių ekranuose tik sniegą matys apie 3 proc. šalies namų ūkių. Tačiau be televizijos likti rizikuojantys gyventojai dėl to nesuka galvos.

Rugsėjo pabaigoje analoginę televiziją dar žiūrėjo maždaug 230 tūkst. šeimų. Daugiausia skaitmeninės televizijos nepasirinkusių šeimų gyvena kaimo vietovėse, o pusė analoginę televiziją žiūrinčių gyventojų nėra apsisprendę, kada įsidiegs skaitmeninę televiziją.

Šiuo metu "skaitmenizacijos" lygis yra ūgtelėjęs. Tai ir agresyvios skaitmeninių televizijų paslaugas teikiančių bendrovių reklaminės kampanijos, ir pačių piliečių sąmoningumo rezultatas.

Skaitmeninės televizijos klausimas yra aktualiausias kaimo vietovėse - čia analoginę antžeminę televiziją žiūri beveik trečdalis šeimų. Nuostabiausia, kad skaitmeniniais priedėliais, šiuolaikiškais televizoriais su integruotais priedėliais pasirūpino ar mokamos televizijos abonentais tapo vyresnio amžiaus gyventojai. Jaunesni kol kas nesuka dėl to galvos. Klaipėdos rajone nuosavame name gyvenantis Mamertas "Vakarų ekspresui" sakė televizorių žiūrintis itin retai, todėl nėra linkęs investuoti kelių šimtų litų į šią pasyvią pramogą.

Užtat penktą dešimtį pradėjęs ūkininkas Romualdas, kuris taip pat į televizorių spokso retokai, artimiausiu metu ketina įsigyti skaitmeninį priedėlį. "Man to televizoriaus visiškai nereikia, ypač vasarą ir rudenį, kai tenka daug dirbti laukuose. Tačiau nenoriu palikti šeimos be informacijos", - savo pasirinkimo motyvus dėstė Romualdas.

Be televizijos - tūkstančiai

Įvairiais duomenimis, šiuo metu visoje šalyje yra nuo 1,1 mln. iki 1,39 mln. namų ūkių, butų ir individualių gyvenamųjų namų. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, šių metų vasarą mokamos televizijos paslaugomis naudojosi beveik 700 tūkst. namų ūkių.

Lietuvos kabelinių televizijų asociacijos viceprezidento Juozo Jurgelionio teigimu, tie asmenys visiškai nekvaršina galvos dėl analoginė televizijos išjungimo. "Iš minėtųjų 700 tūkst. namų ūkių daugiau nei pusė, 440 tūkst., yra kabelinių televizijų abonentai. Likusieji mato palydovines ar kitas mokamas televizijas. Maždaug 8 proc. namų ūkių, o tai dažniausiai jaunos šeimos, išvis nežiūri televizijos ir jiems problema neegzistuoja. Kiek šeimų turi įsigiję naujos kartos televizorius, galinčius priimti skaitmeninį signalą, duomenų neturime. Tektų skambinti visiems pardavėjams ir teirautis informacijos", - aiškino J. Jurgelionis.

Pasak jo, po spalio 29-osios be jokios televizijos liks apie 3 proc. namų ūkių. O tai kelios dešimtys tūkstančių gyventojų.

Bendrovės SIC tyrimo duomenimis, birželį antžeminę analoginę televiziją Lietuvoje žiūrėjo 21 proc. namų ūkių, o rugpjūtį tik šiek tiek mažiau -19 proc. šeimų. Tyrimo duomenys atskleidė, kad per 2 mėnesius skaitmenine televizija pasirūpino vos 20 tūkst. šeimų.

Skaitmeninės televizijos paslaugas teikiančios bendrovės TEO atstovas Antanas Bubnelis pripažino, kad pastarosiomis dienomis juntamas potencialių klientų pagyvėjimas. "Gyventojai skambina, teiraujasi, analizuoja mūsų pasiūlymus. Tačiau iškart noriu visus nuraminti, kad ir po spalio 19-osios mes siūlysime itin patrauklius savo paslaugų paketus ir kainų tikrai neketiname didinti", - "Vakarų ekspresui" sakė A. Bubnelis.

Laukia paskutiniosios

Televizoriais ir kita buities technika prekiaujančios bendrovės "Technorama" elektroninės parduotuvės vadovas Algirdas Daniela pastebėjo, kad jo atstovaujamoje parduotuvėje per devynis mėnesius televizorių paklausa, palyginti su 2011-ųjų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 10 kartų. "Kiekvieną mėnesį televizorių ir skaitmeninių priedėlių parduodame po kelis kartus daugiau nei ankstesnį mėnesį. Jei per birželį pardavėme 800 televizorių, tai rugsėjį - net 1800. O spalį parduosime jų dar daugiau. Įdomiausia, kad televizoriai, nors ir brangesni, yra populiaresni už priedėlius. Pirkėjai įvertina visus aspektus ir dažniausiai renkasi televizorius", - aiškino A. Daniela.

Jis taip pasigyrė, kad "Technorama" pirkėjams, atnešusiems seną televizorių, suteikia galimybę naują įsigyti 200-250 litų pigiau.

"Juk senąjį vis tiek reikės kažkur išmesti. Todėl pirkėjai mielai naudojasi mūsų siūloma akcija seną televizorių atiduoti perdirbti, o naują įsigyti šiek tiek pigiau", - informavo A. Daniela.

Sparčiausiai Lietuvoje skaitmenine televizija pasirūpino tauragiškiai ir panevėžiečiai - per vasarą 4,4 tūkst. Tauragės ir 10,4 tūkst. Panevėžio apskričių namų ūkių. Tačiau būtent Panevėžio apskrityje žiūrinčių analoginę televiziją išlieka daugiausiai - kas ketvirta šeima nesinaudoja skaitmenine televizija.

Klaipėdos apskrityje per pirmąjį šių metų pusmetį analoginės antžeminės televizijos vartotojų sumažėjo 3 tūkst., tačiau sprendimą dėl perėjimo į skaitmeninę televiziją paskutiniam momentui atidėlioja dar 19 tūkst. šeimų. Beveik du trečdaliai klaipėdiečių tą ketina padaryti prieš pat spalio 29-ąją.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder