Siūloma trumpinti licencijų ir leidimų verslininkams išdavimo trukmę

Siūloma trumpinti licencijų ir leidimų verslininkams išdavimo trukmę

"Mėnuo, kurį vidutiniškai reikia laukti licencijos, kenkia ne tik verslininkui, bet ir valstybei. Dėl to minėtu laikotarpiu per metus prarandama beveik 24 mln. litų, arba 0,02 proc. BVP, o dvi dienas negali pradėti dirbti mažiausiai tiek gyventojų, kiek Klaipėdoje gyvena darbingų žmonių. Negalime sau leisti patirti tokių nuostolių, todėl turime sudaryti sąlygas verslui veikti efektyviau ir sklandžiau. Štai kodėl Ūkio ministerija siūlo sutrumpinti licencijų ir leidimų išdavimo trukmę ir leisti verslininkams veiklą pradėti iš karto, kai yra pateikiami prašymai ir kiti dokumentai", – sako ūkio ministras Rimantas Žylius.

Šiuo metu fiziniai ir juridiniai asmenys, ketinantys vykdyti licencijuojamą komercinę veiklą, nepriklausomai nuo verslo srities rizikingumo, be išduoto leidimo ar licencijos (popierinio dokumento) neturi teisės pradėti veiklos, licencijos ar leidimo laukia apie 30 dienų. Vien tik todėl šalyje kasmet prarandama apie 1 000 darbo vietų.

Projektu siūloma, kad verslininkai, kuriems reikalinga licencija ar leidimas verstis nerizikinga veikla (pavyzdžiui, prekiauti antikvariniais daiktais, atlikti geodezinius darbus ir kt.), įgytų teisę užsiimti šia veikla kitą dieną nuo asmens prašymo išduoti licenciją (kai reikia, ir kitų dokumentų) gavimo institucijoje dienos. Verslininkui licencija ar leidimas (dokumentas) bus išduodamas vėliau rašytine arba elektronine forma.

Šiuo metu norint užsiimti tam tikra veikla yra reikalaujama gauti sertifikatą, pažymą, pažymėjimą, liudijimą, privalomai registruotis ir pan. Siekiant aiškumo, projekte siūloma suvienodinti sąvokas – visas priemones, kurios teisės aktuose numatytos kaip būtinos asmens veiklos sąlygos, įvardyti licencija ar leidimu.

Asmenys, užsiimantys didelės rizikos veikla, kurios rizikingumą efektyviai gali sumažinti išankstinis įmonės patikrinimas (pavyzdžiui, užsiimant pieno produktų gamyba), vykdyti veiklą galėtų pradėti tik licenciją ar leidimą išduodančiai institucijai atlikus išankstinį ne dokumentinį patikrinimą įmonėje, kad ši atitinka visus įstatymų keliamus reikalavimus, būtinus pradėti veiklą. Tokiu atveju licencijuojamos veiklos pradžia sutaps su popierinės ar elektroninės formos licencijos ar leidimo išdavimo momentu.

Siūlomais pakeitimais siekiama sumažinti įmonių ir valstybės biudžeto nuostolius. Šios sąnaudos patiriamos, nes įvairioms licencijų ar leidimų grupėms taikomi griežti teisiniai reikalavimai neatsižvelgiant į licencijuojamos veiklos rizikingumą. Todėl diferencijuojant licencijavimo reikalavimus proporcingai veiklos rizikingumui būtų taupomi verslo priežiūros institucijų ištekliai.

Ūkio ministerijos parengtas projektas išsiųstas derinti suinteresuotoms institucijoms.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder