Seimo narė Agnė Zuokienė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Andrių Kubilių, siūlydama sudaryti darbo grupę lietuviškų mėsos gaminių kokybės ir saugos reglamentavimams tobulinti.
"Nacionalinius kokybės reikalavimus mėsos gaminiams nusistatome patys, tačiau iki šiol nepasirūpinome, kad aukščiausios rūšies lietuviški mėsos gaminiai būtų apsaugoti nuo sintetinių maisto priedų. Kokia ji "aukščiausia" rūšis, jei yra padažyta ir įdaryta skonio ir kvapo stiprikliais? Kodėl nuvertiname iki "antrarūšio" maisto tai, ką Lietuvoje turime geriausio?",- stebisi Seimo narė.
Pasak A. Zuokienės, ji yra viena iš 80 proc. gyventojų, kurie, anot sociologų, mieliau renkasi lietuviškus maisto produktus. Parlamentarė sako atidžiai nagrinėjanti gaminių etiketes ir dažnai pasirinkimą lemia tokie užrašai kaip - "Be E", "Aukščiausia rūšis" ir pan.
"Labai gaila, tačiau nerandu Lietuvos gamintojų net ir aukščiausios rūšies gaminių, kuriuose nebūtų sintetinių maisto priedų - skonio stipriklių, dažiklių ir konservantų, nors kaina gerokai aukštesnė", - sako A. Zuokienė.
Anot jos, visame pasaulyje maisto priedai yra naudojami ekonominės klasės produktų gamyboje, o ne aukščiausios rūšies gaminiuose.
Visuomenės susidomėjimas sveiku maistu pastaruoju metu nuolat didėja, todėl Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė A. Zuokienė taip pat kreipėsi į Standartizacijos departamentą prie Aplinkos ministerijos bei Žemės ūkio ministeriją, siūlydama kompetentingiems specialistams iš naujo įvertinti ir reglamentuoti maisto priedų naudojimą aukščiausios rūšies gaminiuose, nustatant kuo mažesnius maisto priedų kiekius juose arba iš viso atsisakant sintetinių maisto priedų naudojimo gamyboje.
Pasak A. Zuokienės, daugiau nei pusmetį mėginimai atkreipti dėmesį į šią problemą nesulaukė institucijų palaikymo ir iniciatyvų. Parlamentarės teigimu, Lietuvoje nustatyti standartai skirsto mėsos gaminius pagal rūšį ir kokybę, bet nenustato saugos reikalavimų - maisto priedų vartojimo. Daugumoje kitų Europos Sąjungos šalių standartai griežčiau reglamentuoja jų tradicinius ir su geografine nuoroda gaminamus mėsos gaminius, o Švedijos, Anglijos maisto pramonė savanoriškai atsisako kai kurių maisto priedų naudojimo maisto gamyboje.
"Gavau ne vieną biurokratų atsakymą, kad maisto priedų vartojimas vieningas visoje Europos Sąjungoje, todėl Lietuva yra bejėgė ką nors pakeisti. Tačiau Europos Sąjunga visiškai nesikiša į nacionalinių standartų reikalavimus, būtent toks yra "Aukščiausios rūšies" standartas. Noriu tikėtis, kad požiūris pasikeis ir bus užtikrinta, jog aukščiausios rūšies produktai būtų kokybiški ir sveiki", - sako A. Zuokienė.
Pasak jos, sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pritarė nuomonei, jog vertėtų įsiklausyti į specialistų nuomonę.
Rašyti komentarą