Lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą siūloma taikyti šviežiems vaisiams, daržovėms ir pašarams, kurių sudėtyje genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) kiekis yra mažesnis nei 0,9 proc., bei pienui, šviežiai mėsai ir kiaušiniams, kurių gamybos ir auginimo metu nebuvo naudoti genetiškai modifikuoti pašarai.
Tokį Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 straipsnio papildymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Rima Baškienė ir Antanas Baura.
Pasak jų, pagrindinis įstatymo projekto tikslas - įteisinti PVM lengvatą šviežiems ir būtiniausiems maisto produktams bei sudaryti palankesnes sąlygas Lietuvos rinkoje įsitvirtinti pašarų augintojams ir gamintojams, nenaudojantiems GMO.
"Lietuvos žemės ūkio konkurencingumas paremtas ekologiškai švaria, genetiškai nemodifikuota produkcija. Genetiškai modifikuotas maistas daugelyje Europos šalių praranda paklausą, todėl teisės aktai, kurie sumažina genetinės taršos riziką, teigiamai paveiks ūkį ir verslą. Tikėtina, jog dėl PVM sumažinimo išaugęs maisto produktų vartojimas padengs galimą laikiną PVM surinkimo sumažėjimą",- sako Seimo nariai R. Baškienė ir A. Baura.
Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos šalies gyventojų išlaidų struktūroje maisto produktai sudaro didžiausią dalį - 39 proc.
Projektą įregistravusių parlamentarų teigimu, PVM lengvatos maistui yra numatytos daugelyje Europos Sąjungos šalių: Lenkijoje taikomas 3 procentų PVM tarifas neapdorotiems maisto produktams ir 7 procentų PVM tarifas apdorotiems maisto produktams, Vokietijoje -7 procentų PVM tarifas visiems maisto produktams, Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje - 0 procentų PVM tarifas visiems maisto produktams, išskyrus saldumynus ir šokoladą.
Rašyti komentarą