Siūloma panaikinti kelių nuomos mokestį sodininkams

Siūloma panaikinti kelių nuomos mokestį sodininkams

Seimo narys Rokas Žilinskas su grupe parlamentarų įregistravo Sodininkų bendrijų įstatymo pataisą, kuria sodininkai būtų atleisti nuo nuomos mokesčio už bendrijų teritorijoje esančius bendro naudojimo kelius.

Pataisa, kurią taip pat parėmė parlamentarai Kęstutis Daukšys ir Audrius Endzinas, sumažintų visą nuomos mokestį, kurį sodininkai moka valstybei už bendro naudojimo žemę.

"Kone visi kolektyvinių sodų teritorijoje esantys keliai yra priskiriami bendro naudojimo žemei, kurią sodininkų bendrijos nuomojasi iš valstybės. Tačiau kelius jos dažniausiai prižiūri pačios, savo lėšomis, todėl nuomos mokestį iš jų imti atrodo nesąžininga", - problemos esmę aiškina R. Žilinskas.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad dabar galiojančioje įstatymo redakcijoje yra numatyta galimybė nuomos mokesčio už kelius išvengti perduodant juos savivaldybių nuosavybėn, prieš tai atlikus kelių kadastrinius matavimus. Anot R. Žilinsko, reikalavimas sodininkams už savo pinigus atlikti jiems nuosavybės teise nepriklausančių kelių matavimus taip pat yra naikintinas.

"Tenka konstatuoti faktą, kad savivaldybės nėra suinteresuotos perimti bendros paskirties kelių. Sodininkai nuomojasi turtą ir, norėdami juo pilnavertiškai naudotis, investuoja savo pinigus. Būtų juokinga iš jų reikalauti atlikti dar ir svetimo turto matavimus, kad galėtų šiuo turtu nusikratyti. Šitaip sukuriama rimta kliūtis, kuri galų gale naudinga tik matininkams".

Seimo nario įregistruota pataisa iš esmės įtvirtintų nuostatą, kad bendrojo naudojimo žemę sodininkų bendrijos gali nuomoti ar išsipirkti iš valstybės. Tačiau bendrojo naudojimo žemėje esantys vidaus keliai ir gatvės, R. Žilinsko siūlymu, nuomos mokesčiu būtų neapmokestinami.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder