Siūloma keisti atsiskaitymą už atliekas

Siūloma keisti atsiskaitymą už atliekas

Seimo narys Saulius Stoma įregistravo Atliekų tvarkymo įstatymo papildymą, kuriuo siekiama sukurti teisines prielaidas atliekų turėtojui susimokėti už faktinį atliekų kiekį. Siūloma leisti daugiabučių namų gyventojams ar bendruomenėms savarankiškai spręsti, kaip bus paskirstomas mokesčio dydis tarp namo gyventojų. Be to, siekiama įtvirtinti nuostatą, jog gyventojai, rūšiuojantys atliekas, būtų atleisti nuo mokesčio už jų išvežimą.

"Priėmus įstatymo pataisą, atliekų tvarkymo įmonėms būtų užkirstas kelias piktnaudžiauti padėtimi. Gyventojai ir kiti atliekų turėtojai nebūtų apkraunami nepagrįstais mokesčiais. Paslaugos teikėjų darbas būtų realiai įvertinamas ir pamatuojamas. Tokia tvarka būtų teisingesnė ir patogesnė žmonėms, būtų sudarytos sąlygos patiems nuspręsti, koks mokėjimo būdas yra geriausias. Paslaugos gavėjai galėtų pasirinkti atsiskaitymo būdą pagal plotą arba pagal gyventojų skaičių ar kitu jiems priimtinu būdu," – teigia S. Stoma.

Be to, Seimo nario nuomone, įstatyme būtina numatyti, jog atliekas rūšiuojantys gyventojai yra atleidžiami nuo mokesčio už jų išvežimą.

"Nuolat girdime, kad žmonės nesupranta rūšiavimo svarbos ir naudos. Atleidimas nuo mokesčio už išrūšiuotų atliekų išvežimą būtų greičiausias būdas įgyvendinti efektyvią komunalinių atliekų rūšiavimo sistemą, – teigia parlamentaras. – Kai kuriose savivaldybėse už išrūšiuotas atliekas mokestinės lengvatos net nėra taikomos, nors tokių atliekų pristatymas jų vežėjams teikia papildomų pajamų. Todėl šią nuostatą būtina įtvirtinti įstatymu".

Įsigaliojus įstatymui savivaldybės būtų įpareigotos pakeisti bei priimti Vietinės rinkliavos ir komunalinių atliekų surinkimo iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymo nuostatus.

"Be to, būtina priversti savivaldybes užtikrinti Konkurencijos įstatymo vykdymą ir neleisti atliekų tvarkytojams piktnaudžiauti monopoline padėtimi," – sako S. Stoma.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder