Siūloma įstatymu įtvirtinti pigiausio kuro šildymui pirkimą

Siūloma įstatymu įtvirtinti pigiausio kuro šildymui pirkimą

Seimo Krikščionių partijos frakcijos nuomone, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) turėtų inicijuoti dabar galiojančios šilumos kainos apskaičiavimo metodikos pakeitimą.

Susitikę su VKEKK pirmininko pavaduotoju Danu Janulioniu šios frakcijos nariai išklausė atsakymus į komisijai pateiktus klausimus apie Vilniaus gyventojų skolą bendrovei "Vilniaus energija".

Krikščionių partijos nariai teigė, kad šiuo metu VKEKK užsiima tik faktų konstatavimu ir neieško būdų, kaip sumažinti šilumos kainas vartotojams ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

Krikščionių partijos nariai siūlo skatinti Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybes ieškoti būdų naudoti kuo pigesnį kurą ir inicijuoti įstatymų pakeitimus, kurie tam sudarytų teisines ir ekonomines prielaidas.

"Metodikoje privalo būti numatytas mechanizmas, kuris šilumos tiekėjus įpareigotų pirkti pigiausią kuro rūšį. Tokio įpareigojimo nevykdymas užtrauktų finansinę atsakomybę", - sakė posėdyje dalyvavęs Kovo 11-osios Akto signataras Mečys Laurinkus.

Frakcijos narius domino, ar VKEKK yra patvirtinusi 41,4 mln. litų sostinės gyventojų skolą bendrovei "Vilniaus energija"; ar komisija stebėjo šilumos gamintojų veiklą ir ar galėjo numatyti skolos susidarymą; kokių prevencinių priemonių bus imtasi, kad ateityje panašūs atvejai nepasikartotų; ar numatoma keisti šilumos kainų skaičiavimo metodiką, kad ankstesnių periodų kuro kainų svyravimai nesudarytų galimybių skoloms atsirasti.

D. Janulionis pripažino egzistuojančią problemą, bet pasiteisino, kad komisija tik vykdo įstatymus ir šiuo atveju šilumos kainoms jokios įtakos daryti negali. Kartu pripažino, kad dabartinė tvarka leidžia informuoti vartotojus apie kainų svyravimus tik kas du mėnesius. Į Krikščionių partijos klausimą, kodėl tokiu atveju buvo leista susikaupi "skolai" už 2009-2010 metus, komisijos pirmininko pavaduotojas pasiteisino užsitęsusiu susirašinėjimu su Vilniaus miesto savivaldybe.

"Pastebėtina, kad kuras (šiuo atveju dujos) sudaro apie 75 procentus šilumos kainos. Dabartinė situacija, kai Lietuvoje dėl dujų kainos derasi "Gazprom" Maskvoje su "Gazprom" filialu Vilniuje, o už dujas moka Lietuvos gyventojai, yra nenormali ir turi būti keičiama", - teigė M. Laurinkus.

Posėdyje paaiškėjo, kad komisija pasiūlymų keisti įstatymus ar šilumos kainų skaičiavimo metodiką, užtikrinančią, kad ateityje dėl drastiškų kainų šuolių nepasikartotų esama situacija, nėra pateikusi.

Seimo Krikščionių partijos frakcija mano, kad VKEKK turi atlikti kruopštų patikrinimą, ar ši 41,4 mln. litų skola yra reali.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder