Šilumos ūkis: Šilutės politikai siūlo nelaukti įstatymo pataisų

Šilumos ūkis: Šilutės politikai siūlo nelaukti įstatymo pataisų

Liberalcentristo Arvydo Jako vadovaujamas Šilutės rajono savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas mano, kad savivaldybė jau dabar galėtų inicijuoti daugiabučių namų šilumos punktų priežiūros atskyrimą nuo šilumos tiekimo, nelaukiant, kol Seimas priims prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlomas šilumos ūkio įstatymo pataisas ir papildymus.

Šilutės politikai taip pat laikosi nuomonės, kad ta pati įmonė – šiuo atveju savivaldybei pavaldi UAB "Šilutės šilumos tinklai" – negali tiekti vartotojams šilumą ir tuo pačiu prižiūrėti daugiabučių šilumos punktus, nes šiam paslaugos teikėjui tai tarsi ir suteikia galimybę piktnaudžiauti, sau naudingai reguliuojant šilumos srautą į namus.

Dabar Šilutės gyventojai už šilumos punktų priežiūra moka vidutiniškai 16 centų (su PVM) už turimo buto kvadratinį metrą. Komiteto pirmininkas A. Jakas įsitikinęs, kad gyventojai laimėtų net ir tuo atveju, jeigu naujasis šilumos punktų prižiūrėtojas už savo paslaugą užsiprašytų didesnės nei "Šilutės šilumos tinklai" kainos – esą žymiai sumažėję mokesčiai už šildymą su kaupu kompensuotų šias išlaidas.

"Galbūt mes galime būti tie pionieriai, kurie priimtų sprendimą atskirti šilumos punktų priežiūrą nuo šilumos tiekimo?" – su tokiu klausimu į administracijos tarnautojus, atsakingus už savivaldybės ūkį, kreipėsi komiteto pirmininkas A. Jakas.

Ūkio skyriaus vedėjas Sigitas Šeputis mėgino suklaidinti politikus (gal netyčia?), tvirtindamas, kad savivaldybė galėtų inicijuoti konkursą kitam šilumos punktų prižiūrėtojui parinkti, tačiau gyventojai neva vargu ar galėtų nutraukti su "Šilutės šilumos tinklais“ pasirašytas sutartis šiai paslaugai teikti. Esą geriausia būtų palaukti, kol Seimas patvirtins šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis iš šilumos tiekėjų bus atimta teisė prižiūrėti daugiabučių šilumos punktus, ir gyventojų bendrijos ar jų namus administruojančios įmonės bus priverstos ieškoti kito paslaugos teikėjo.

S. Šeputį pataisė administracijos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Ambrozaitis. Pastarojo teigimu, paslaugos gavėjai – daugiabučių gyventojai bet kada gali pasirinkti kitą įmonę jų šilumos punktams prižiūrėti. Tačiau ir iniciatyva turinti ateiti būtent iš jų.

Tačiau dauguma komiteto narių ir toliau laikėsi savo, – kad savivaldybės taryba jau dabar galėtų imtis iniciatyvos padėti gyventojams sumažinti jų išlaidas šildymui. Todėl savivaldybės administracijai buvo pavesta parengti konkrečius pasiūlymus, kaip daugiabučių namų šilumos punktų priežiūrą būtų galima perleisti kitam sertifikuotam šios paslaugos teikėjui, nelaukiant, kol bus priimtos šilumos ūkio įstatymo pataisos.

Savivaldybės administracijai taip pat buvo duota užduotis parengti pasiūlymų, kaip Šilutėje būtų galima iš mirties taško išjudinti daugiabučių namų renovaciją gerinant jų energetinį efektyvumą, neužkraunant gyventojų daugiatūkstantiniais kreditais.

Kontrolės komiteto pirmininkas pasiūlė apsvarstyti ir galimybę įsteigti viešąją įstaigtą, kuri sau prisiimtų visus finansinius įsipareigojimus, o atnaujintų namų gyventojai su ja atsiskaitytų dalimis, mokėdami už šildymą tiek pat, kaip dabar.

Beje, pernai rudenį UAB "Šilutės butų ūkis" mėgino savo žinion perimti savo administruojamų daugiabučių namų šilumos punktus. Nors įmonė žadėjo pigesnę paslaugą ir mažesnes išlaidas šildymui, gyventojai vangiai rinkosi į susirinkimus. Tokiam daugiabučių administratoriaus užmojui pasipriešino ir "Šilutės šilumos tinklų" bendrovės steigėja bei pagrindinė akcininkė savivaldybė. Todėl šioje Šilutės šilumos ūkio srityje viskas liko kaip buvę.

"Šilutės ETA žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder