Šiluma miestiečių butuose - ne iš karto

Šiluma miestiečių butuose - ne iš karto

Pirmadienį Klaipėdoje prasidėjęs šildymo sezonas galvos skausmą sukelia ne tik gyventojams, mąstantiems, kaip už tą šilumą reikės sumokėti, bet ir centralizuotos šilumos tiekėjams bei šildymo sistemų prižiūrėtojams. Jie turi pasirūpinti, kad šiluma ne tik būtų pradėta tiekti laiku, bet ir tuo, kad namus pasiektų tinkamas šilumos keikis, kad sistemos viršutiniuose aukštuose būtų nuorintos ir panašiai. Todėl tinkama šiluma į namus ateina ne iš karto - kai kuriems tenka palaukti savaitę, ar dar ilgiau.

AB "Klaipėdos energija" Šilumos tiekimo departamento direktoriaus pavaduotojo Arūno Smagurio teigimu, žmonės vos prasidėjus šildymui dėl įvairių problemų dažnai per anksti sunerimsta kiekvienais metais.

"Viskas vyksta ne taip greitai. Pirmąją dieną, vos pradėjus leisti šilumą, prižiūrėtojai fiziškai ne visur spėja. Dabar kelias dienas vyks paleidimo darbai, o visi kiti techniniai dalykai ko gero vyks dar šią ir kitą savaitę. Gyventojai turėtų patys suprasti, kad šaltkalviai ir santechnikai neturi vieno namo, kuriame galėtų sėdėti. Jie atsakingi už krūvą namų, pavyzdžiui po 50 ir daugiau, tai duok Dieve, kad jie pirmąją dieną spėtų visus apibėgti ir paleisti šilumą", - įspėjo A. Smaguris.

Pasak pokalbininko, be abejo, kaip ir visada, ten kur yra, pavyzdžiui, seni elevatoriniai mazgai, neautomatizuotos sistemos, kils įvairių problemų. Jų, A. Smagurio teigimu, būna tiek pavasarį, tiek rudenį, kadangi tokių sistemų reguliavimas yra sudėtingas.

Problema - tušti butai

Šilumos tiekimo departamento direktoriaus pavaduotojas didžiausia problema kaip ir kasmet įvardijo radiatorių sistemų nuorinimą. Anot vyro, kaip ir visada bus tokių namų, į kurių viršutinius aukštus bus sudėtinga patekti, taip uždelsiant sistemų nuorinimą.

A. Smaguris pabrėžė, jog sistemų nuorinimui nebūtinai reikalingas specialistas. Jeigu sistemoje įmontuoti nuorintojai, žmogus tai gali padaryti ir pats. Tačiau daugiau problemų, pasak A. Smagurio, kelia ne tai, reikia ar nereikia specialisto: "Yra daug butų, kurie yra praktiškai negyvenami. Juk žinote, kiek daug lietuvių dabar Airijoje, Anglijoje ar kitur. Butai lieka tušti ir niekas nežino, kur atrasti savininką".

Dėl šildymo sistemos nuorinimo, A. Smagurio teigimu, problemų kyla kaskart vis kitur. Vyro pasakojimu, Klaipėdoje nėra nuolatinių probleminių vietų ir kiekvienas namas gali turėti savų skirtingų problemų, nė vienas nėra išskirtinis. "Jeigu vieno namo sistemai niekas nebuvo daryta, tai tų problemų gali ir nekilti. Bet jeigu ten, pavyzdžiui, vasarą buvo keičiami radiatoriai ar vamzdynai, sistema buvo išdrenuota ir ištuštinta, tai vėliau ją užpildant ten automatiškai pateko oro. Jeigu tada nebuvo galima pakliūti į viršutinius aukštus ir sistemą nuorinti, tai ši problema kabos ir šildymo sezono pradžioje", - pasakojo Šilumos tiekimo departamento direktoriaus pavaduotojas.

Dar viena problema, kurią sukelia patys gyventojai - savavališkas radiatorių įrengimas ar keitimas. Pasak A. Smagurio, tokiu atveju niekas nežino, koks radiatorius buvo pastatytas, gal jis didesnis negu priklauso pagal buto plotą. Tokie veiksmai automatiškai išbalansuoja visą sistemą ir visas namas pradeda prasčiau šilti.

Reikia palaukti

"Kol butas visiškai įšyla, žinoma, nereikia kelių savaičių. Viskas turėtų būti bent jau per šią savaitę sutvarkyta. Tačiau sunku pasakyti, ar neiškils kitokių techninių problemų. Realiai eksploatuotojai šias kelias dienas tiktai eis per namus ir paleidinės šilumą, nežiūrėdami ir nereguliuodami sistemų. Bus tokių sistemų, kurios buvo hidrauliškai išbandytos, plautos, kur vyko pasiruošimo darbai, bet bus ir tokių, kuriose sistema buvo išderinta. Bet kokiu atveju per šias kelias dienas bus tik ateinama, pasukamos sklendės, namui paduodama šiluma. Tiktai po viso to, kai šiluma apeis ratą, pradės grįžti į namus, bus pradedama tikrinti, kokios grįžtamosios temperatūros, ar atitinka grafiką ir panašiai", - sakė A. Smaguris.

Tiktai po tokių patikrinimų prasidės reguliavimas, bus atsižvelgiama į gyventojų skundus. Tačiau žmonės, pasak A. Smagurio, linkę susirūpinti iš karto. Pasitaiko ir tokių, kurie praėjus vos valandai po šilumos paleidimo skambina ir skundžiasi, jog butas nešyla, ar šyla tik pusė radiatoriaus. A. Smaguris tokiu atveju pataria gyventojams neskubėti, mat vanduo nespėja taip greitai cirkuliuoti.


Dar viena priežastis, kodėl būtų taip greitai nepasiekia optimali šiluma - įšalusios namų sienos, kurioms įšilti taip pat reikia laiko. Pasak A. Smagurio, reikia mažiausiai savaitės, kad paleidus šildymą sienos tą šilumą akumuliuotų ir pradėtų normaliai spinduliuoti, todėl nereikia tikėtis, kad normali šiluma namus pasieks iš karto.

Lygiai taip pat, Šilumos tiekimo departamento direktoriaus pavaduotojo manymu, reikėtų atsižvelgti ir į oro sąlygas. "Žmonės, kurių langai yra pietinėje namo pusėje dažnai dar šiek tiek pakaitinus saulutei ir jau šildant radiatoriams, nusprendžia, kad yra per karšta, vadinasi, tiekiama per daug šilumos. Tačiau ir čia nereikia skubėti", - sakė A. Smaguris.

Gyventojai dar nesiskundžia

Kiekvienais metais gyventojų skundus privalančios atlaikyti įmonės, pirmadienį prasidėjus šildymo sezonui, dar nespėjo pajusti žmonių skundų atakų.

Bendrovės "Vitės valdos", administruojančios centrinės uostamiesčio dalies gyvenamuosius namus, komercijos direktorius Jevgenij Sakovskij pirmadienį "Vakarų ekspresui" teigė, jog šilumos sezonas prasidėjo darbiniu režimu, o gyventojų skundų dar nespėta sulaukti, todėl šildymo pradžią vadino sėkminga.

"Žinoma, kiekvienais metais kyla įvairiausių problemų. Kol pats šildymo sezonas tik prasideda, negali žinoti, kiek ir kur jų yra", - sakė J. Sakovskij.

"Vitės valdų" komercijos direktorius svarbiausia problema taip pat įvardijo sistemų nuorinimą. Pokalbininko teigimu, šios ir kitos problemos dažniausiai išryškėja savaitės bėgyje, todėl visiškos ramybės tikėtis nereikia. Tačiau pabrėžė, jog kažkokių išskirtinių atvejų tikrai nėra, todėl pernelyg jaudintis neverta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder