Siekiama, kad ne tik kurortai galėtų rinkti "pagalvės" mokestį

Siekiama, kad ne tik kurortai galėtų rinkti "pagalvės" mokestį

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdyba pritarė Kauno miesto ir kitų savivaldybių siūlomoms pataisoms ir kreipėsi į Seimą siūlydama priimti Rinkliavų įstatymo pataisą. Ja siekiama, kad ne tik kurortinės vietovės galėtų rinkti simbolinį mokestį ir gauti papildomų pajamų už naudojimąsi viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra gyvenamosiose vietovėse.

Pirmasis "pagalvės" rinkliavą taikyti pradėjo Druskininkų kurortas, kurio pavyzdžiu sekti nori ir kiti miestai. Dėl šio mokesčio per pusantrų metų kurorto biudžetas pasipildė daugiau nei 2 mln. litų. Surinkti pinigai yra naudojami Druskininkų infrastruktūros priežiūrai ir kurorto rinkodarai.

Nustatytą mokestį - 2 litus už naktį - moka visi poilsiautojai, nakvojantys Druskininkuose. Nuo rinkliavos yra atleidžiami tik kurorte besigydantys ligoniai, kurių medicininės procedūros yra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, vaikai iki 7 metų bei vaikai iki 18 metų, besigydantys sanatorijose "Saulutė" ir "Belorus".

Druskininkų savivaldybės Finansų ir apskaitos skyriaus duomenimis, į savivaldybės biudžetą už naudojimąsi kurorto viešąja infrastruktūra per 2012 m. pervesta apie 1,68 mln. litų rinkliavos. Apie pusė surinktų rinkliavos lėšų skirta miesto teritorijų apželdinimui, gėlynų įrengimui bei infrastruktūros priežiūrai, maždaug 400 tūkst. litų - kurorto įvaizdžio formavimo programos įgyvendinimui, dar apie 200 tūkst. litų skirta Druskininkų savivaldybės ryšių su visuomene ir įvaizdžio gerinimo 2011-2013 m. programos įgyvendinimui.

Šiemet Druskininkų savivaldybė tikisi surinkti apie pusantro milijono litų. Juos taip pat planuojama skirti kurorto infrastruktūros gerinimui ir Druskininkų populiarinimui.

Sekdami Druskininkų pavyzdžiu rinkliavą įsivedė ir Palanga bei Birštonas. Apie norus įsivesti "pagalvės" mokestį prakalbo ir Kauno miesto savivaldybė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder