Sezoninio darbo netrūksta. Trūksta darbuotojų

Sezoninio darbo netrūksta. Trūksta darbuotojų

Lietuvaičiams toliau masiškai kraunantis lagaminus ir keliaujant ieškoti laimės į Vakarus, Lietuvos pajūrio sezoninio darbo vietos lieka laisvos.

Rasti darbą Lietuvos pajūryje užtrunka vos penkiolika minučių. Išeinu į J. Basanavičiaus gatvę ir užsuku į pačią pirmąją pasitaikiusią kavinę. Čia sulaukiu pasiūlymo dirbti virtuvės pagalbine darbuotoja.

"Dirbti reikėtų po dvylika valandų per parą, plauti indus, valyti grindis, atlikti kitus smulkius darbus. Atlyginimą mokame du kartus per mėnesį, už valandą mokame keturis litus", - pasakoja kavinės direktorė.

Patirties nereikia, darbas elementarus, laisva viena diena per savaitę. Taigi skaičiuojame... 48 litai šešias dienas per savaitę - 288 litai. Per mėnesį žadamas atlyginimas lygus 1 152 litams, o atskaičiavus mokesčius, lieka minimumas. Ar apsimoka?

Kur geriau?

Norintiems dirbti padavėjais, picų kepėjais, barmenais ar virėjais darbo pasiūlymų taip pat netrūksta. Padavėjų atlyginimų pasiūlymams visoje J. Basanavičiaus gatvėje galioja vienoda taisyklė - penki procentai nuo mėnesio apyvartos, plius visos dienos arbatpinigiai. Tik kad dirbti čia reikia daugiau - apie 14 valandų per parą.


PAKLAUSA. Palangos miesto laikraščiuose skelbimų, kad ieškomi darbuotojai vasaros sezonui - nemažai. Trūksta lauko prekybos darbuotojų, virėjų, valytojų, kambarinių, statybininkų. Redakcijos archyvo nuotr.

 

"Žinoma, vieni nori dirbti ilgiau, kiti - trumpiau. Galima dirbti po pusę dienos, kiekvienam pasirinktinai, priklauso nuo to, kiek tikiesi užsidirbti", - paklaustas apie darbo sąlygas atsako vienos kavinės vadovas.

Reikalavimai padavėjams - bent šiek tiek patirties ir mokėti anglų bei rusų kalbas. Prabangesniuose restoranuose prie reikalavimų prisideda ir reprezentatyvi išvaizda. Kitose darbo vietose patirtis nėra būtina - prireikus apmokoma, svarbiausias reikalavimas išlieka kalbų mokėjimas.

"Jei neturi kur gyventi, galime apgyvendinti darbuotojų bendrabutyje, naktis tau kainuos 25 litus", - žada kavinės savininkas.


Taigi, jei dirbsi maksimaliai - penkias dienas per savaitę (apyvarta geresnėje kavinėje per dieną vienam padavėjui siekia apie 800 litų), tai per savaitę oficialus atlyginimas siekia maždaug 200 litų. Paprastesnėje kavinukėje - mažiau. Gyvenamoji vieta savaitei iš atlyginimo atima apie 175 litus. Žinoma, visi tikina, kad per mėnesį garantuotai galima uždirbti apie 1 000 litų, o kur dar arbatpinigiai.

"Per dieną aš susirenku mažiausiai 50 litų arbatpinigių, savaitgaliais - apie 100 litų. Sąlygos dirbti yra tikrai neblogos, uždirbu panašiai, kaip Anglijoje plaudama indus. Čia bent į darbą su dviračiu nuvažiuoju per 10 minučių, o ten tekdavo metro praleisti po tris valandas. Fiziškai sunku tiek užsienyje, tiek ir čia, tačiau Lietuvoje aš nesijaučiu vieniša, dėl to lengviau viską ištverti. Darbo minusai - sveikatos sutrikimai, kuriems neretai tenka išleisti didžiąją dalį atlyginimo ir, žinoma, pragyvenimo išlaidos", - patirtimi dalinasi vieno populiaraus baro padavėja Greta.

Padavėjai ar virėjai Anglijoje uždirba 6-7 svarus per valandą, dirba po 10-14 valandų per parą. Per savaitę dvi-trys dienos duodamos laisvos. Mėnesio atlyginimas siekia apie 1 000 svarų, padavėjai dar maždaug tiek pat susirenka arbatpinigių. Realiai atlyginimas ir sąlygos tos pačios, tik skiriasi valiuta ir pragyvenimo kainos. Pavyzdžiui, Anglijoje pakelis pieno kainuoja apie 0,85 svaro (3,66 lito), kiaušiniai - 1 svaras (4,3 lito), duona - apie 2 svarus (8,6 lito). Lietuvoje - kiaušiniai atsieis apie 7 litus, pienas - nuo 2 litų, o duona - nuo 3 litų.

Išvažiavę į užsienį

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Giedrė Kvedaravičienė teigė, kad šiuo metu juntamas darbuotojų stygius.

"Visi tie, kurie anksčiau dirbdavo sezoninius darbus, yra išvažiavę į užsienį. Dabar lieka įdarbinti arba senyvo amžiaus žmones arba, geriausiu atveju, trumpam norinčius padirbėti studentus, kurie sugalvoja dirbti paskutinę minutę. Tie, kurie bando įsidarbinti, dažnai nemoka kalbų, o kalbos yra pagrindinis reikalavimas. Anglų ir rusų kalbos tiesiog būtinos, kaip kitaip galima suprasti užsienietį klientą? Jei savo CV kandidatai parašo, kad moka kalbėti tiek anglų, tiek rusų, kalbomis, labai dažnai į atėjusį klientą jie žiūri kaip į ufonautą nesuprasdami, ką jis sako", - pasakojo pokalbininkė.

G. Kvedaravičienė teigė, kad ankščiau jau balandį būdavo daugmaž aišku, ar turėsi surinkęs darbuotojus, ar ne. Dabar tik birželį pasirodo norinčiųjų įsidarbinti.

Kita problema, pasak darbdavių, yra iš Darbo biržos ateinantys darbuotojai - jie prisipažįsta, kad iš tiesų nenori dirbti, o ateina todėl, kad taip jiems liepiama.

Pigi jėga ir aukšti reikalavimai

Palangos miesto laikraščiuose skelbimų, kad ieškomi darbuotojai vasaros sezonui - nemažai. Trūksta lauko prekybos darbuotojų, virėjų, valytojų, kambarinių, statybininkų. Visi darbdaviai, kuriems skambinau, žada bent jau minimalų atlyginimą ir neva geras darbo sąlygas.

Pati esu išbandžiusi šį prižadėtą "malonumą". Darbo daug, miegui geriausiu atveju likdavo vos 5 valandos. Apie sveikatos sutrikimus net nekalbu - pėdos nusėtos žaizdomis, širdies permušimai, sutrikusi medžiagų apykaita, slenkantys plaukai. Tiesa, arbatpinigiai mėnesio gale viršydavo mėnesio atlyginimą dvigubai.

"Šiais metais žmonių, norinčių dirbti pajūryje, tikrai yra, tačiau ne visi turi tiek sveikatos dirbti už minimalų atlyginimą. Jei už tokį kiekį valandų mūsų piliečiai gautų normalias algas, niekas tikrai nevažiuotų iš Lietuvos. Kainos tik kyla, tačiau darbo jėgos pas mus ieškoma pačios pigiausios. O tai pigiai darbo jėgai dar keliami ir aukščiausi reikalavimai. Tai labai neteisinga", - sakė Klaipėdos teritorinės darbo biržos Palangos skyriaus vedėja Rita Kivytaitė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder