Seimūnas: prezidentė suteikė parlamentui antrą šansą

Seimūnas: prezidentė suteikė parlamentui antrą šansą

"Darbietį" Seimo narį Kęstutį Daukšį džiugina tai, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo Seimo priimtą Šilumos ūkio pakeitimo įstatymą ir suteikė parlamentui antrą šansą.

Parlamentaras tikisi, kad Seimo nariams užteks išminties ir sąžinės užkirsti kelią naujų monopolijų kūrimui šilumos sektoriuje.

"Pataisa kalba apie tai, jog, pavyzdžiui, biokuro katilinėje pigiau pagamintą energiją vis tiek bus privalu supirkti už tokią pat kainą, kaip ir išgaunamą deginant dujas. Jau nekalbant apie tai, kad bus žlugdomos miestų šilumos įmonės, neatmetu galimybės - su tikslu po to jas pusvelčiui perimti. Ką tokia situacija reiškia vartotojams, matyt, daug aiškinti nereikia", - sako K. Daukšys.

Jo pastebėjimais, jau turėjome ne vieną precedentą, kuomet energetikoje buvo sukurtos šiltnamio sąlygos tam tikroms verslo grupėms.

"Matėme ir pasekmes: labai gerai monopolininkui, ne taip gerai, švelniai tariant, visai visuomenei. Nors protekcionizmas energetikoje Lietuvos žmonėms jau kainavo šimtus milijonų, vis dar neatsispiriama pagundai kurti terpę naujiems oligopoliniams dariniams", - teigia K. Daukšys.

Pasak jo, tik reali, o ne imituojama konkurencija gali atitikti visuomenės lūkesčius, todėl privalo būti superkama ta energija, kurią verslas pasiūlys už mažiausią kainą. Be to, į savivaldybių katilines jau pradėtos investicijos pritaikant jas biomasės deginimui. K. Daukšio nuomone, šį procesą reikia spartinti ir taip kurti visas sąlygas pigesnei šilumai gaminti.

Politiko įsitikinimu, Vyriausybė privalo rasti efektyvių instrumentų, kaip pagreitinti šilumos ūkių modernizaciją. Tam būtina, anot jo, sparčiau naudoti ES paramą, sukurti lengvatinę paskolų ar mokestinę aplinką investuojančioms savivaldybių įmonėms.

K. Daukšio nuomone, tik toks derinys - modernizuoti miestų ūkiai ir realiomis konkurencinėmis sąlygomis dirbantis verslas yra tas kelias, kuriuo turėtume žengti.

Gegužės 21 d. D. Grybauskaitė vetavo Seimo patvirtintas Šilumos ūkio įstatymo pataisas ir grąžino jas parlamentui pakartotinai svarstyti. Šalies vadovės nuomone, šios įstatymo pataisos šilumininkams leistų nevaržomai didinti paslaugų kainas.

"Seimo priimtos pataisos palieka akivaizdžias spragas šilumos gamybos monopolininkams pelnytis gyventojų sąskaita, nevaržomai didinant šilumos kainą, prisidengus biokuro ir kitų atsinaujinančių šaltinių naudojimu šilumos energijai gaminti. Tokių pataisų inicijavimas ir priėmimas Seime atspindi ne daugumos Lietuvos žmonių, o siaurus šilumos verslo ir jo lobistų interesus", - teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentės nuomone, Šilumos ūkio įstatymas kaip tik ir turėtų užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimams, įdiegti konkurenciją šilumos gamybos rinkoje, įteisinti energijos šaltinių įvairovę, kas, kartu paėmus, turėtų atpiginti gyventojams kainas už šildymą.

Tuo tarpu Seimo priimtos pataisos, pasak šalies vadovės, atvertų kelią šilumos monopolį turinčiam verslui iš biokuro gaminamą šilumą pardavinėti tokiomis pat kainomis, kaip ir iš gamtinių dujų pagamintą energiją, nors iš tikrųjų biokuro pagaminta šiluma yra pigesnė nei dujų.

Šilumos ūkio įstatymo pataisas Seimas priėmė gegužės 11 d.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder