Seimūnai linkę mažinti akcizą alkoholiui

Seimūnai linkę mažinti akcizą alkoholiui

Šiuo metu Lietuvoje 100 litrų etilo alkoholiui taikomas akcizo tarifas 4416 litų nuo kitų metų gali sumažėti iki 3740 litų. Šioms Akcizų įstatymo pataisoms po svarstymo pritarė Seimas. Šiuo metu alkoholio akcizas Lietuvoje daugiau kaip du kartus viršija Europos Sąjungos nustatytus minimalius reikalavimus

Už Akcizų įstatymo pataisą, mažinančią akcizo tarifą alkoholiui, po svarstymo balsavo 67 parlamentarai, prieš - 25, susilaikė 25 Seimo nariai.

Parlamentarė Birutė Vėsaitė aiškino, jog šiuo metu Lietuvos alkoholio pramonė yra privesta prie žlugimo ribos, o rinkoje ima dominuoti ne lietuviška produkcija, kadangi Lietuvos rinka yra gana nedidelė ir ją yra nesudėtinga perimti.

Seimo narys Egidijus Klumbys oponavo B. Vėsaitės išsakytai pozicijai ir teigė, jog alkoholio akcizo mažinimas atpigins alkoholį kainą ir padidins vartojimą. Pasak E. Klumbio, šios pataisos įgyvendinimas būtų visiškai priešingas valstybės vykdomai kovos su alkoholizmu politikai, kadangi yra didinamas prieinamumas ir mažinama kaina.

Vienas pataisų iniciatorių Algirdas Sysas tvirtino, jog ši pataisa yra įgyvendinama siekiant surinkti kuo daugiau mokesčių į valstybės biudžetą. Seimo narys ragino kovoti ne su lietuviškomis įmonėmis, o su nesąžininga užsienio bendrovių konkurencija.

Premjeras Andrius Kubilius teigė esąs nustebintas tokio vieningo Seimo narių nusistatymo, kuris primena parlamentarų kreipimąsi į tautą, skatinantį alkoholio vartojimą.

"Kai mes 2008 m. pabaigoje priiminėjome alkoholio prieinamumą mažinančius įstatymus, buvome paveikti tragiškų įvykių, kuriuos aiškiai matėme, kai girtas policininkas įvažiuoja į vaikų minią ir panašiai. Dabar, kai pritaikytos priemonės pasiteisino, mes lyg nebeprisimename tų įvykių ir vėl leidžiame plisti alkoholio vartojimui", - sakė A. Kubilius.

Seimo narių Zigmanto Balčyčio, Broniaus Paužos ir A. Syso inicijuota pataisa grindžiama tuo, kad nuo šių metų sausio 1 d. įsigalioję Akcizų įstatymo pakeitimai, padidinę akcizą alkoholiui, viršija ES nustatytus minimalius akcizo dydžius, kuriuos Lietuva turėtų pasiekti 2011 metais. Etilo alkoholiui akcizas buvo nustatytas dvigubai didesnis už ES minimalųjį dydį. Spartus akcizo didinimas sukėlė ne tik ženklų alkoholinių gėrimų kainų augimą, bet ir paskatino nelegalių gėrimų gamybą, pigesnių gėrimų iš Baltarusijos bei Rusijos įvežimą.

Dėl atsiradusios nesąžiningos konkurencijos ir išaugusios kontrabandos per tris šių metų mėnesius alkoholio pramonėje ir prekyboje buvo atleista apie 2000 darbuotojų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder