Seime užvirė kanapių revoliucija

Seime užvirė kanapių revoliucija

Naujasis Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Petras Čimbaras žada laiko veltui nešvaistyti ir per likusį pusmetį iki kadencijos pabaigos nemažai ką nuveikti. Pirmiausia - apkarpyti tiesiogines išmokas tiems, kurie jų gauna po daugiau nei 150 tūkst. eurų, ir išdalyti jas smulkiems ūkiams. Džiaugtis gali ir kanapių augintojai, mat P.Čimbaras žada kanapių revoliuciją. Tiesa, tik tų, iš kurių narkotikų nepagaminsi.

P.Čimbaras Kaimo reikalų komiteto pirmininku Seimo sprendimu tapo vos praėjusį penktadienį ir poste pakeitė iš Darbo partijos frakcijos kitur perbėgusį Saulių Bucevičių. Tačiau kartu su keliais kolegomis P.Čimbaras jau spėjo registruoti Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūlo nustatyti maksimalią tiesioginių išmokų mokėjimo ribą - 150 tūkst. eurų.

„Jei ūkis gauna, pavyzdžiui, 180 tūkst. eurų tiesioginių išmokų, gautų tik 150 tūkst. Likę 30 tūkst. būtų padalyti po lygiai smulkesniems ūkiams. Arba dalis pinigų gal būtų panaudojama fondui, kurį reikėtų sukurti. Iš to fondo ūkininkai būtų finansuojami per krizes - per sausrą, pieno krizę ir panašiai. Aišku, stambieji tam kategoriškai prieštaraus. Tačiau tiems, kurie gauna daugiau kaip 150 tūkst. eurų, keli tūkstančiai eurų nieko nereiškia, o smulkiems ūkiams tai būtų didžiulė parama. Jau ir taip šeimos ūkiai baigia išnykti“, - atkreipė dėmesį P.Čimbaras.

Parlamentaras kol kas neturi tikslių duomenų, kiek ūkių gauna po daugiau kaip 150 tūkst. eurų tiesioginių išmokų ir kiek, Seimui pritarus jo siūlymui, pinigų būtų perskirstyta, tačiau žino, kad yra ūkių, valdančių tūkstančius hektarų ir gaunančių milijonines išmokas.

„Valdo per vaikus, anūkus, kitus tarpininkus ir gauna milžiniškas sumas. Pavardžių neminėsiu, bet per susijusius asmenis kai kurie valdo ir tūkstančius hektarų, gauna milijonus tiesioginių išmokų ir atostogauja Jamaikoje. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje ūkininkai nuo tiesioginių išmokų nemoka jokių mokesčių, nors beveik visoje ES mokesčiai yra mokami. Tiesa, Lietuvoje mokesčiais apkrauti išmokas būtų netikslinga, nes jos ir taip mažesnės nei visoje ES. O išmokų ribojimas didesniems ūkiams yra beveik visose ES šalyse, nes jie ir taip turi pakankamai pajamų ir gali beveik be jokių išmokų gyventi. O mažieji net technikos neturi už ką nusipirkti“, - konstatavo P.Čimbaras.

Parlamentaras nesutinka su kai kurių politikų pamąstymais, kad reikia siekti, jog ūkiai stambėtų, nes esą mažieji jokios naudos neduoda.

„Kaip tuos ūkius stambinti? Petras nupirks Jono žemę, tai kur tada Jonas dėsis? O skatinti kooperaciją - prašau. Kuo daugiau ūkių kooperuosis, tuo daugiau jiems galimybių, pavyzdžiui, išsireikalauti normalesnių pieno supirkimo kainų“, - sakė P.Čimbaras.

Paklaustas, ką per pusmetį Kaimo reikalų komiteto pirmininko poste žada nuveikti, parlamentaras pirmiausiai akcentavo, kad vykdys kanapių revoliuciją.

„Kodėl nepadarysiu revoliucijų? Kaip Nikita Chruščiovas darė revoliuciją su kukurūzais, aš padarysiu revoliuciją su kanapėmis. Susitiksiu su Žemės ūkio ministerijos vadovais ir paraginsiu skatinti pluoštinių kanapių plėtrą. Juk kanapės auga ir labai blogoje žemėje, o iš jų galima pagaminti daug gerų produktų. Be to, tai toks augalas, kurį gali perdirbti ir smulkūs ūkiai. Nes dabar dažniausiai ką nors užaugina ir parduoda. O čia galėtų viską daryti nuo pradžių iki galo. Tik reikia kai kuriuos saugiklius panaikinti“, - sakė P.Čimbaras.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder