Seimas padidino akcizų tarifus cigaretėms, cigarams, cigarilėms, rūkomajam tabakui ir dyzeliniams degalams

Seimas padidino akcizų tarifus cigaretėms, cigarams, cigarilėms, rūkomajam tabakui ir dyzeliniams degalams

Seimas priėmė Akcizų įstatymo pataisas, kuriomis nutarta padidinti akcizų tarifus cigaretėms, rūkomajam tabakui ir dyzeliniams degalams iki Europos Sąjungos (ES) nustatytų minimalių dydžių, įsigaliosiančių nuo sausio 1 d. Cigarams ir cigarilėms taikomus akcizo tarifus nutarta padidinti beveik du kartus didesnius, nei to reikalauja ES direktyva.

Už šias pataisas balsavo 62 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė 45 parlamentarai.

Pagal ES reikalavimus, akcizo tarifas nuo 2011 m. visoms cigaretėms turės būti ne mažesnis nei 221 litą už 1 000 cigarečių, iki šiol toks tarifas (ne mažesnis nei 221 lito už 1 000 cigarečių) buvo taikomas populiariausių cigarečių kategorijai ir brangesnėms cigaretėms (brangesnėms nei 7,20 lito).

Cigarams ir cigarilėms, pritarus Seimo narių Antano Matulo ir Vito Matuzo siūlomai pataisai, taikomas akcizų tarifas nuo kitų metų pradžios didės nuo 38 iki 80 litų. Pagal ES direktyvą, minimalus ES reikalaujamas akcizo tarifas cigarams ir cigarilėms nuo 2011 m. yra nustatytas 42 litai už kilogramą produkto.

Nuo 2011 m. rūkomajam tabakui taikomas akcizo tarifas didės nuo 111 iki 139 litų, nuo 2013 m. iki 163 litų, nuo 2015 m. – iki 187 litų, nuo 2018 m. – 208 litų už kilogramą produkto.

Dėl įsipareigojimų ES gazoliams taikomą akcizo tarifą nutarta padidinti nuo 947 iki 1043 Lt už 1000 litrų. Prognozuojama, kad dėl akcizų tarifo padidinimo vidutinė mažmeninė šio produkto litro kaina galėtų padidėti apie 0,12 lito.

Pataisomis taip pat nuo 2011 m. pradžios nutarta nebetaikyti akcizų mokesčio gamtinėms dujoms, kurias vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusai naudoja kaip variklių degalus. Kaip teigiama aiškinamajame rašte, dėl šios lengvatos 1 kubinis metras gamtinių dujų galėtų atpigti apie 92 centus, o gamtinių dujų sąnaudos vienam nuvažiuotam kilometrui galėtų sumažėti apie 70 centų. Tai sąlygotų mažesnę minėtų susisiekimo paslaugų savikainą, leistų taupyti valstybės bei savivaldybių lėšas (skirtas vežėjams kompensuoti už įvairias lengvatas keleiviams), mažėtų vežėjų patiriami nuostoliai bei būtų skatinamas mažiau aplinkai kenksmingų degalų naudojimas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder