Seimas nepritarė siūlymui mažinti akcizo tarifą alkoholiui

Seimas nepritarė siūlymui mažinti akcizo tarifą alkoholiui

Seimas po svarstymo nepritarė pagrindinio - Biudžeto ir finansų komiteto patobulintam Akcizų įstatymo pakeitimo projektui.

Už šio komiteto siūlymą nuo 2011 m. liepos 1 d. etilo alkoholiui taikyti 3 740 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizo tarifą balsavo 47 Seimo nariai, prieš - 40, susilaikė 12.

Pagal dabar galiojantį įstatymą yra taikomas 4 416 litų akcizo tarifas.

Vadovaujantis Seimo statutu, nepritarus pagrindinio komiteto išvadai, paskirtas kitas - Ekonomikos komitetas Akcizų įstatymo 26 straipsnio pakeitimo projektui tobulinti.

Už siūlymą pavesti šį projektą tobulinti Ekonomikos komitetui balsavo 60 Seimo narių, už siūlymą paskirti pagrindiniu komitetu Sveikatos reikalų komitetą - 44 Seimo nariai.

"Legali alkoholio pramonė atsidūrė ties išlikimo riba. Šiuo metu jau susidariusi tokia situacija, kad legaliu alkoholio gamybos ir prekybos verslu užsiimti tiesiog nebeapsimoka. Bet kuri pramonė, kurios apyvarta per du metus sumažėja beveik 50 proc., sunkiai matytų perspektyvą išgyventi. Pikčiausia yra tai, kad puse alkoholio rinkos tiesiog pasiglemžė šešėlis", - pareiškė Alkoholio gamybos pramonės įmonių asociacijos (AGPĮA) prezidentas Laurynas Vilimas.

Jo teigimu, akcizo sumažinimas stipriam alkoholiui galėtų būti viena pagrindinių priemonių sumažinti nelegalios alkoholio rinkos apimtis per artimiausius 2–3 metus.

Remiantis AGPĮA prognozėmis ir Finansų ministerijos paskaičiavimais, sumažinus akcizą stipriam alkoholiui nelegali rinka per kelerius metus neva sumažėtų apie 40 proc., o valstybės biudžeto pajamos iš akcizo padidėtų apie 70 mln. litų per metus.

Alkoholio pramonės atstovai ne kartą akcentavo, kad traukiantis legaliai alkoholio rinkai, vartojimo apimtys nekinta. Tai esą patvirtina ir Valstybės kontrolės audito ataskaita, kurioje teigiama, kad sumažėjus gyventojų pajamoms ar padidėjus akcizinių prekių kainai, vartojimo įpročiai kinta nežymiai, nes mažėjanti legali realizacija nereiškia proporcingai sumažėjusio vartojimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder