Restorane "Gradiali" - šefo Ruslano Bolgovo kūryba

Restorane "Gradiali" - šefo Ruslano Bolgovo kūryba

Išskirtinėje vietoje Palangoje įsikūręs restoranas "Gradiali" savaitgalį surengė ypatingą degustacinę vakarienę. Jaukaus vakaro metu buvo pristatytas rudens-žiemos valgiaraštis, kurį specialiai restoranui sudarė vienas žymiausių Lietuvoje virtuvės šefų Ruslanas Bolgovas.

Degustaciniame meniu - penki patiekalai: šefo komplimentas, šaltas ir karštas užkandžiai, karštas patiekalas ir desertas. Prie kiekvieno patiekalo rekomenduojami someljė parinkti vynai.

Unikalus projektas

Restorano vadovė Lina Kontrimė džiaugėsi, kad pavyko įgyvendinti Palangoje unikalų projektą.

"Reikia nuolat galvoti, ką klientams galime pasiūlyti naujo ir įdomaus. Palangoje esame pirmieji, pasikvietę garsų šefą, kad jis parengtų degustacinį meniu. Pasirinkome Ruslaną, nes jis yra savo srities profesionalas, vienas geriausių šefų Lietuvoje.

Vos tik Ruslanas atvyko pas mus, nuo pat pirmos minutės puikiai sutarėme ir dirbome išvien. Ruošiantis meniu pristatymui viskas ėjosi tarsi sviestu patepta, šefas greitai įsiliejo į virtuvės darbą, tarsi jau seniai čia būtų dirbęs. Visas kolektyvas jį greitai pamilo, bus liūdna atsisveikinti, tačiau tikimės, kad dar rengsime bendrų projektų ateityje", - pasakojo L. Kontrimė.

Pasak restorano "Gradiali" vadovės, visus naujojo meniu patiekalus kūrybinio proceso metu degustavo restorano personalas.

"Žmonių skoniai be galo skiriasi, todėl norėjome sužinoti kuo daugiau nuomonių. Be to, personalas turi žinoti, koks maistas siūlomas restorane. Kai klientas klausia, ką padavėjas galėtų rekomenduoti, jis neturi žiūrėti į meniu. Kai personalas yra ragavę patiekalus, jie gali pasiūlyti patiekalų, patarti", - vieną restorano principų įvardino L. Kontrimė.

Lėkštėje - dvi spalvos

Virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas, pristatydamas specialiai "Gradiali" sukurtą valgiaraštį, sakė, kad jį degustuojantieji savo lėkštėse ras dvi spalvas.

"Norėjome surengti Palangoje renginį su skaniu maistu ir gera idėja. Dabar yra paskutinis rudens mėnuo, greit prasidės žiema. Rudenį būna daug gražių spalvų, tačiau dominuoja auksinė, o žiemos spalva - balta. Todėl rudens ir žiemos sandūroje sugalvojome sukurti baltos ir aukso spalvos patiekalus", - spalvinius akcentus paaiškino šefas.

MAISTAS. "Nereikia nieko galvoti ir rinktis, tereikia ateiti ir mėgautis maistu", - paragauti naujojo valgiaraščio patiekalų kvietė šefas Ruslanas Bolgovas. "Gradiali" nuotr.

Naujojo meniu patiekalams būdingi rudeniui ir žiemai tinkantys prieskoniai, kurie sušildo iš vidaus - šokoladas, čili pipirai, imbieras, šaltalankiai. Be to, dauguma patiekalams gaminti naudojami produktai yra įsigyti iš vietinių gamintojų.

Sukurti valgiaraštį šefui užtruko vos vieną vakarą, nes idėjos liete liejosi. Vien pažvelgus į meniu, akivaizdu, kad R. Bolgovui pavyko suderinti neįtikimus skonius, pavyzdžiui, kepenėles ir šokoladą.

Nuo penkto skonio iki autorinio deserto

Degustacinę vakarienę šeštadienį pradėjo šefo komplimentu pavadintas patiekalas, skirtas sužadinti skonio receptorius. Buvo patiekta austrė "Umami", apgaubta rūko, su limončelo (itališkas citrinų likeris) purslų puta bei balzamiko perlais. R. Bolgovas paaiškino, kad ši austrių rūšis vadinama penktuoju skoniu.

"Tai puikaus skonio austrė, kurią šiek tiek pagardinome, kad paryškintume tą skonį. Sakoma, kad yra keturi pagrindiniai skoniai - rūgštu saldu, kartu ir aštru, o "Umami" yra penktasis skonis", - pristatė R. Bolgovas.

Šaltam užkandžiui pasirinktos kalakutienos kepenėlės su svogūnų ir vytintų figų džemu. Rojaus obuoliuko formos užkandis padengtas baltuoju šokoladu, o lėkštėje galima rasti ir tikro aukso dulkių. Prie jo patiekiama ir dviejų rūšių duonos, viena jų - kepta restorano virtuvėje.

Karštas užkandis - dviejų šalių virtuvės elementai su delikatesu. Ryžių kroketas su juoduoju triufeliu įdarytas 12 valandų žemoje temperatūroje troškinta buliaus uodega, laikoma tikru delikatesu. Tai - Italijos ir Prancūzijos virtuvių mišinys, pagardintas baltais ridikais ir baravykų skonio sniegu.

VIZIJA. "Gradiali" restorano kolektyvas kartu su virtuvės šefu Ruslanu Bolgovu ketina dar ne sykį pakviesti palangiškius į ypatingo maisto renginius. "Gradiali" nuotr.

Pagrindinis patiekalas - puikiai pažįstama menkė naujame amplua. "Dažniausiai ši žuvis iškepta yra labai biri, todėl mes gaminome ją žemoje temperatūroje, kepėme apie valandą, naudojome čiobrelį, citrusinius vaisius. Ji išlaiko formą, nebyra, yra labai aromatinga", - kalbėjo šefas R. Bolgovas. Pasak jo, tai - vienintelis meniu patiekalas, kuriame atsiranda trečia - žalia - spalva, mat sykiu patiekiamos pankolio, žalio obuolio, salierų-pastarnokų salotos.

Vakaro pabaigai siūlomas gaivus ir lengvas, tačiau puikaus skonio desertas. Tai - autorinis R. Bolgovo receptas, kuriame dera baltasis šokoladas, šampanas ir šefo dievinami šaltalankiai. Prie visų patiekalų siūlomi someljė rekomenduojami specialiai parinkti vynai.

"Nereikia nieko galvoti ir rinktis, tereikia ateiti ir mėgautis maistu", - paragauti naujojo valgiaraščio patiekalų kvietė šefas R. Bolgovas.

Laukia pokyčių

Pasak L. Kontrimės, valgiaraštis yra gana gurmaniškas, tačiau ir žmonių skonis tampa vis labiau išlavintas.

"Šiuolaikinė publika yra labai išsilavinusi ir gurmaniška. Net ir ateidami dienos pietų žmonės tikisi ko nors daugiau nei paprasto į lėkštę įdėto kepsnio - ir kasdien pietaudami jie nori skonio, estetikos. Labai daug keliaujame, parsivežame įvairios patirties, ir gurmaniškas maistas nebėra tik krevetės, atrandame įvairovę", - besikeičiančiu lietuvių skoniu žavėjosi pašnekovė.

L. Kontrimė pabrėžė, kad kitais metais restorano klientams pasiūlys dar daugiau naujovių. Planuojama ruošti ir daugiau sezoninių degustacinių valgiaraščių bei degustacijų. Taip pat vietoje bus kepama gardi naminė duona, kuri pakeis pirktinę.

Be to, restoranas rengiasi labai išsiplėsti - sanatorijos ir restorano kompleksas atsinaujina, pavasarį tikimasi atidaryti naują banketinę-konferencijų salę, kurioje bus rengiami vakarėliai, šventės. Naujoji salė bus su vaizdu į mišką, langais nuo pat lubų iki grindų, o 8 aukšte bus renginiams atvira terasa.

"Džiaugiuosi, kad tokią vietą turime vieninteliai Palangoje - esame atsigręžę į pušyną, kuris yra vos per metrą nuo takelio. Šiltuoju metų laiku atsisėdus terasoje atrodo lyg žvelgtum į atviruką. Norime ne tik plėstis, bet ir būti stiprūs, įdomūs, patrauklūs Palangos, Klaipėdos gyventojams bei svečiams. Su Ruslanu organizuosime dar ne vieną renginį, todėl tikimės pasiūlyti kokybiškų patiekalų ir įdomių kulinarinių sprendimų.

Klientai yra lepūs gerąja prasme, dėl jų reikia stengtis, laviruoti ir ieškoti ko nors išskirtinio. Klientų įnoringumas yra spyris, verčiantis tobulėti. Kopijuoti nesinori, todėl ieškome savitumo. Turime daug įvairių idėjų, kas naujo galėtų atsirasti mūsų restorane. Norime, kad pas mus ne tik atvyktų žmonės pietauti ar vakarieniauti, bet ir galėtų užsisakyti kokybiško maisto savo šventėms. Dirbame paslaugų sferoje, mūsų darbas - būti paslaugiems ir kai klientas ko nors prašo, mūsų žodyne neturi būti žodžio "Ne", - įsitikinusi restorano "Gradiali" vadovė L. Kontrimė.

Restoranas "Gradiali" (Vanagupės g. 15, Palanga) kviečia iš anksto planuoti Naujųjų metų sutikimą ir juos sutikti išskirtinėje aplinkoje. Gruodžio 31 d. 19 val. "Gradiali" vyks užburiantis, bohemiškas ir stilingas šventinis vakaras tema "Mulen Ružas". Juoda ir raudona spalva pasipuošusių svečių lauks šventinė vakarienė, puikią nuotaiką užtikrins profesionalus renginių vedėjas Linas Lapėnas su komanda. Vidurnaktį laukia specialus įspūdingas šou, loterijos, žaidimai, šokiai ir daug staigmenų! Galima rinktis specialų poilsio viešbutyje ir šventinio vakaro dviem pasiūlymą. Staliukų rezervacija - tel. +37046054037.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder