Remontui Seime visada atsiras pinigų

Remontui Seime visada atsiras pinigų

Seimūnams apleidus darbo vietas, jų kabinetų vėl puolė dailinti statybininkai. Nors parlamentarų darbovietės puošybai pinigų surandama net krizės metu, tautiečių gyvybes gelbėjantys gaisrininkai priversti dirbti avarinės būklės pastatuose be prošvaistės juos suremontuoti.

Nuskyla ne visiems

Praėjusią savaitę „Vakaro žinių“ žurnalistams Užsukus į I Seimo rūmus juos pasitiko pjaustomo metalo kvapas. Netrukus parlamentaro Edvardo Žakario kabinete besidarbuojantys darbininkai paaiškino, kad vyksta išmontavimo darbai. Nors parlamentarams ant galvų tinkas toli gražu nebyrėjo, kabinetus remontuoti imtasi kapitališkai. E.Žakario kabinete buvo išluptos lubos, seni radiatoriai keičiami naujais, įmontuojami nauji elektros lizdai, dailinamos sienos, o galiausiai bus pakeisti ir kone pusę sienos užimantys langai.

Ir nors artėjant rinkimams politikai paprastai nedrįsta piktinti savo rinkėjų, šįkart šalies valdžia nepabijojo tautiečių panosėje dailinti Seimo sienų. Kaip „Vakaro žinių“ žurnalistams aiškino seimūnas Julius Veselka, tai yra valdžia, o ji save visur remontuoja ir puošia. Tik va J.Veselkai vis nenuskyla, mat remontą atliekantys darbininkai jo kabinetą kasmet aplenkia. „Velnias žino pagal kokius principus jie remontuoja, bet per keturių kadencijų 16 metų, kad ir kur būčiau, niekas mano kambario neremontavo. Na, bet aš žmogus nereiklus, užtenka ir kuklaus kambariuko“, - prasitarė parlamentaras, kad ne visiems pasiseka dirbti išblizgintame kabinete.

Tęs po dvejų metų

Kaip pasakojo Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis, remontas atliekamas pirmame ir antrame I rūmų aukštuose. Bus keičiamos inžinerinės sistemos, šildymo mazgai, langai, vėdinimo sistema, įvairios komunikacijos serveriams sujungti, dalis buvusių valgyklų, gamybinių patalpų perdaroma į darbo kabinetus. Iš viso darbams buvo skirta apie 6,3 mln. litų. Tačiau Seimo kanclerio pavaduotojas puolė raminti, kad pinigai paimti ne iš valstybės biudžeto.

„Remontas finansuojamas pagal turto atnaujinimo programą, t. y. pardavus valstybės butus. O kitus darbus darysime 2014 metų antroje pusėje, kai, tikimės, jau būsime pardavę poilsiavietes.

Taip pat darbų vykdymas priklauso ir nuo artėjančių renginių. Dabar mes labiausiai stengiamės pasiruošti kitais metais pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. O 2014 metų pavasarį bus NATO Parlamentinės Asamblėjos pavasario sesija“, - ateities planus dailinant Seimo sienas pristatė G.Aleksonis.

Laukia šimtą metų

Tačiau ne visos Lietuvos įstaigos turi tiek planų, kiek Lietuvos Seimas. Mat kol Seimas kasmet gražinamas, šalies gaisrinių pastatai remonto laukia kaip išmaldos. Pasak Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojo Vygando Kurkulio, yra keletas pastatų, kurie jau pasiekė avarinę būklę. Tačiau, be kosmetinių, šiuo metu nevyksta jokių rimtų remonto darbų.

„Visoje gaisrinės sistemoje turime 101 pastatą, o per metus galime remontuoti tik po vieną. Tai reiškia kuriam nors iš pastatų savo eilės reikėtų laukti beveik šimtą metų. Tai, aišku, nerealu. Praeitais metais mes labai sąmoningai uždarėme dvi komandas Klaipėdoje ir Kaune vien todėl, kad pastatai buvo patys seniausi ir reikalavo nemažų investicijų remontui“, - absurdišką situaciją prisiminė V.Kurkulis.

Krescencijus STOŠKUS, filosofas:

Galbūt Seime tokia padėtis, kad atidėjus remontą jis vėliau kainuos daug brangiau negu kainuoja dabar. Tačiau, žinoma, gaisrinė, policija yra labai skaudžios šalies sritys. Atrodo, lyg būtų karo būklė. Kai tokia padėtis yra karo metu, tai galima įsivaizduoti, bet taikos sąlygomis tai yra absurdas.

Taip pat kyla klausimas dėl kainų ir ar Seimo remonto atsisakymas turėtų žymesnės įtakos. Morališkai valdžia, žinoma, turėtų rūpintis bendra tvarka ir piliečių gerove bei jų apsauga. Tačiau mūsų praktika tam principui visiškai priešinga. Jei yra žinoma, kad kokie nors svarbūs pastatai yra katastrofiškos būklės, galbūt vertėtų pinigus atiduoti tų pastatų remontui. Tačiau dažnai būna, kad svarbesniems dalykams lėšų labai trūksta, o mažesniems atsiranda.

Bet jei Seimas atsisakytų remonto tik pataikaudamas rinkėjams prieš rinkimus, tai būtų pati gėdingiausia politika. Šiuo atveju mūsų politikai nebijo, kokius juos pamatys žmonės. Tačiau taip elgdamiesi jie rizikuoja, nes politikų veiksmai neatitinka žmonių lūkesčių.

6,3
- tiek mln. litų atseikėta šiųmečiam Seimo remontui.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder